Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т5.час1.пит2promperevorot.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
35.81 Кб
Скачать

Франція

У Франції промисловий переворот розпочався дещо пізніше, ніж в Англії і мав триваліший характер. Головна специфіка промислового перевороту у Франції полягала в орієнтації ремісників на предмети розкоші, виробництво які важко піддавалось механізації.

Наступний слайд – етапи

  • 1815 – 1830рр.- Промислове піднесення відбулося у 1805-1810 рр. в часи правління Директорії та Наполеона, які активно підтримували промисловість і торгівлю. У цей же час у Франції знайшли поширення англійські винаходи. Особливу роль у текстильній галузі промисловості відіграв верстат Жаккара, який виготовляв тканини з візерунком, та машини Жирара, які здійснювали хімічно-механічну доробку льону.

  • 1830 – 1840рр. – хід економічного розвитку Франції прискорюється. Зростають темпи механізації виробництва. Розвивалася текстильна, металургійна, поліграфічна, керамічна та інші галузі промисловості.

  • 1840 – 1860рр. – У цей період фабрично-заводське виробництво охопило більшість галузей промисловості.Загальний обсяг промислової продукці їза 1851-1865 рр. зріс майже вдвічі. Кількість парових двигунів у промисловості і на транспорті збільшилася з 7,7 до 27,8 тис. Протяжність залізниць досягла 17,4 тис. км.

Наступний слайд - Наслідки

За прикладом Англії було проголошено свободу торгівлі, ліквідовано обтяжливі мита. Успішно розвивалася кредитна справа, а біржа, банки і акціонерні товариства досягли небувалої сили і значення. Такі успіхи у розвитку економіки країни були досягнуті завдяки мудрій ліберальній політиці Наполеона III та його уряду

Однак, залишилась аграрною країною. Перевага дрібних селянських господарств стримувала капіталістичний розвиток французького села. Державна митна політика, яка більше сприяла аграріям, ніж підприємцям, стримувала розвиток промисловості,

Істотна роль належала ручному виробництву, адже, як я вже зазначила/(чив) виробництво предметів розкоші важко піддавалось механізації.

У Франції зберігалися невеликі мануфактури та дрібне кустарне виробництво. Такий стан деякі історики пояснюють антикапіталістичною атмосферою французького суспільства, характером підприємця: дрібного ділка, людини консервативної, обережної.

Питання з аудиторії!!! Промисловий переворот припадає на часи буржуазної революції. Які особливості політики Наполеона вплинули на промисловий переворот і як?

Континентальна блокада Англії, яку проводив Наполеон у 1806 р., закрила французький і європейський ринки для англійських промислових товарів, створила великі економічні труднощі для Англії. Вона прискорила становлення і розвиток деяких галузей французької промисловості (суконної, хімічної, металообробної). Проте ті галузі промисловості, які працювали на колоніальній сировині (бавовняна, цукрова), переживали занепад.

В цілому, прагнення Наполеона створити умови для панування французької промисловості на континенті негативно позначилися на ході промислового розвитку. Франція на довгі роки була позбавлена англійських машин, металовиробів та вугілля, необхідних для механізації виробничих процесів. Сільське господарство Франції страждало через припинення експорту зерна, вин та інших продуктів. Континентальною блокадою були невдоволені союзники Наполеона.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]