Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т7.част1.пит1monopolia2.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
29.45 Кб
Скачать

АНЯ

Титульний слайд

Після завершення промислового перевороту розвинуті країни світу вступають у добу індустріалізації. Вона характеризується структурними змінами в господарстві окремих країн. На основі науково-технічних і технологічних винаходів виникають нові галузі виробництва, модернізуються старі. Під час індустріалізації відбувається концентрація виробництва та капітальні зміни в організації і управлінні виробництвом — виникають монополії, акціонерні товариства.

Перемикай слайд!!!!!

Наприкінці XIX — на початку XX ст. завершується формування світового ринку, разом із тим поглиблюється нерівномірність у розвитку окремих країн, загострюються міждержавні суперечності. Також у цей час завершується становлення індустріального суспільства.

Перемикай слайд!!!!!

Індустріаліза́ція — історичний процес техніко-економічного переходу від аграрного до промислових способів суспільного виробництва, який проходить через машинну стадію виробництва товарів і послуг.

Темпи та строки індустріалізації залежали від конкретних історичних умов кожної країни, рівня промислового перевороту. Так, у Великобританії завдання індустріалізації почали розв'язуватися в ході промислового перевороту. В інших розвинутих країнах індустріалізація проходила після промислового перевороту та була його продовженням.

Перемикай слайд!!!!!!

Індустріа́льне суспі́льство — суспільство, в якому закінчено процес створення великої, технічно розвиненої промисловості та відповідних соціальних і політичних структур; етап розвитку суспільства, коли основна маса населення зайнята на заводах і фабриках .

Перемикай слайд!!!!

Елвін Тофлервиділяє такі характерні для індустріального суспільства риси:

  • стандартизація;

  • концентрація;

  • централізація;

  • синхронізація;

Перемикай слайд!!!!

Технічні досягнення

Індустріалізація в розвинутих країнах відбувалася на основі науково-технічної революції. Відкриття в галузі математики, фізики, хімії, інших наук сприяли створенню оригінальних машин, механізмів, приладів, які масово запроваджувалися у виробництво. Якщо в першій половині XIX ст. винаходи і вдосконалення рахувалися десятками, то в останній третині XIX — на початку XX ст. — тисячами.

Перемикай слайд!!!!

Змінилася енергетична база економіки. Пару витіснила електрика. Цьому сприяло використання машин для отримання електричного струму: динамо-машини Е. Сіменса та генератора Т. Едісона. Запроваджувалися нові досягнення в галузі електротехніки: електроплавлення сталі, лампа розжарювання , електрозварювання. Були винайдені нові способи виплавлення сталі –бессемерівський, мартенівський та томасівський .

Перемикай слайд!!!!!

Винайдено двигун внутрішнього згоряння, парову турбіну, побудовано першу гідроелектростанцію на ріці Ніагара в США в 1898 році. З'явилися нові види транспорту: автомобіль , тепловоз, аероплан; винайдено кінематограф. Винаходи в галузі хімії дали поштовх до появи виробництва синтетичних барвників, лікарських та парфумерних синтетичних сполук.

Темпи технічного прогресу були вражаючими, їхні результати важко переоцінити. Технічні та технологічні відкриття різко підвищили ефективність праці, почалося масове виробництво товарів, знизилася їх собівартість. Але розширення виробництва вимагало великих капітальних вкладень. Тому якісно нові зміни відбувалися і в організації та управлінні виробництвом. Провідне місце належало товариствам на основі акціонерної колективної власності, завдяки яким залучалися вільні капітали. Посилився процес концентрації виробництва і централізації капіталу, що охопив усі розвинуті країн. У промисловості, банківській сфері виникають і розвиваються монополістичні об'єднання.

Перемикай слайд!!!!

Далі ОЛЯ

Питання: Можете перерахувати які модернізації відбулися у газузі металургії в другій половині 19 ст.?

Відповідь: У 1855 р. англійський інженер Г. Бессемер запропонував спосіб одержання сталі в конверторах. У 1864 р. французький металург П. Мартен збудував першу піч, в якій можна було одержувати сталь із твердих сталевих відходів і чавуну. Наприкінці XIX ст. у Франції було збудовано першу електричну піч для одержання рідкої сталі.

ОЛЯ

Монополізація

Перемикай слайд!!!!

Монополія (від грец. mono — один і роїео — продаю) — форма організації виробництва, що передбачає об'єднання підприємств, які виробляють продукцію певного виду, виникає на основі високого рівня концентрації виробництва та капіталу з метою встановлення контролю над ринком для обмеження конкуренції та отримання високих прибутків.

Перемикай слайд!!!!

Основними формами монополій є:

— картель — об'єднання декількох підприємств однієї галузі виробництва, учасники якого зберігають власність на засоби виробництва і виготовлений продукт, виробничу та комерційну самостійність, домовляються про частку кожного у загальному обсязі виробництва, ціни, ринки збуту, обмінюються патентами на нову техніку тощо;

— синдикат — об'єднання підприємств, в якому розподіл замовлень на купівлю сировини і реалізацію продукції здійснюється через єдину збутову контору або інший аналогічний орган. Учасники синдикату зберігають виробничу, але втрачають комерційну самостійність;

— трест — об'єднання підприємств однієї або кількох технологічно пов'язаних між собою галузей промисловості, учасники якого втрачають свою комерційну і виробничу самостійність, підкоряючись єдиному контролю.

концерн — об'єднання підприємств різних галузей промисловості, транспорту, торгівлі, банків, науково-дослідних та навчальних центрів тощо зі спільною власністю і єдиним фінансовим контролем, метою якого є здійснення спільної діяльності. Оперативне керівництво здійснює рада директорів.

Перемикай слайд!!!!

До середини XIX ст. провідне місце у світовому промисловому виробництві займала Англія. За нею йшли Франція, Німеччина і США. У другій половині XIX ст. становище змінилося: Англія втратила позиції провідної промислової держави світу . США вийшли на перше місце у світовому промисловому виробництві. Німеччина випередила Англію і Францію, посівши друге місце після США. У результаті таких змін закінчився період "євроцентризму". Головну роль у світовому господарстві почали відігравати США. Так, якщо в 1860 р. частка Європи у виробництві світової продукції становила 75 %, а США — 23 % , то в 1913 р. відповідно 53 і 42 %.

Перемикай слайд!!!!

США

Прискорений розвиток Сполучених Штатів Америки пояснюється низкою факторів, серед яких важливе місце належить політичним, соціальним, географічно-кліматичним, природним. .

Економічному зростанню країни сприяла зовнішня політика— високі митні тарифи на ввезення готової продукції, що нерідко сягали більше 50 %, і повна свобода для ввезення іноземних капіталів, яка підтримувалася високою нормою прибутків. Це приваблювало європейські капітали.

Перемикай слайд!!!!

Важливе значення в економічному розвитку США мало будівництво залізниць, довжина яких із 1870 по 1913 р. збільшилася у 8 разів. Будівництво залізниць стимулювало зростання виробництва у металургійній, металообробній та вугледобувній галузях промисловості, сприяло освоєнню родючих земель західних штатів, зміцнило економічну єдність країни.

Наприкінці XIX — на початку XX ст. відбулися якісно нові зміни в управлінні виробництвом, викликані зростанням концентрації виробництва і централізації капіталу. Почали виникати акціонерні товариства, монополістичні об'єднання.

Перемикай слайд!!!!

Перші монополії виникли ще в 60—70-х роках. Одна з найбільших — "Стандарт-ойл компані" — була створена Дж. Рокфеллерому 1872 р. Згодом вона приєднала ще 14 компаній з видобутку та переробки нафти. У 1882 р. вся компанія була реорганізована у трест і монополізувала виробництво понад 90 % очищеної нафти в країні. На початку XX ст. у США було близько 800 трестів із загальним капіталом у 7 млрд дол. Монополізація сприяла ефективнішому управлінню виробництвом, однак поступово монополії зосередили у своїх руках велику економічну владу. Уряд США був змушений приймати антимонопольні закони, втручатися в економічні процеси.

Перемикай слайд!!!!

Далі Олексій

Питання:Назвіть соціальну причину такого стрімкого розвитку США.

Відповідь: До США збільшувався приплив емігрантів, яких приваблювали вища заробітна плата та наявність вільних земельних просторів. Як правило, це були енергійні й дуже діяльні люди, які не боялися ніякої праці (якщо за XIX ст. населення Європи зросло трохи більш як удвічі, то США — у 14 разів)

Олексій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]