Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робоча)).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
135.72 Кб
Скачать

Склад та структура персоналу за статтю

Показники

2008 р.

2009 р.

2010 р.

Відхилення 2008 р. до 2010 р.

осіб

питома вага, %

осіб

питома вага, %

осіб

питома вага, %

%

Всього працівників

32

100,0

38

100,0

43

100,0

25

з них:

– жінки

8

25

8

21

9

21

11

– чоловіки

24

75

30

79

34

79

29

Аналізуючи таблицю добре видно, що колектив комбінату – змішаний, кількість чоловіків та жінок представлена не рівними частками, 75% та 25% відповідно. Відповідно вікова структура персоналу підприємство відображає потенціал чоловічого фактору організації – чим більше осіб похилого віку, тим менше організація здатна до стратегічних змін.

Молоді робітники є більшою частиною персоналу підприємства, що є дуже позитивним моментом, тому що відображає позитивну тенденцію оновлення колективу підприємства. Воно повністю забезпечене робочою силою як за кількістю, так і за кваліфікацією. Рівень кваліфікації персоналу, що вливає на якість продукції, є достатнім. 50,4% працівників комбінату мають 3–4 кваліфікаційний розряд. 46,9% - працівники з 5-им і 6-им розрядом. Особи з середньою освітою виконують не кваліфіковану роботу (наприклад, водії, кладовщик). Частка осіб із середньою та неповною середньою освітою становить більшу частку персоналу і становить 74,1%. Наявність високо кваліфікованих і досвідчених працівників безумовно є сильною стороною ПП «Чайківка». Персонал – це колектив працівників або сукупність осіб, що здійснюють трудові функції на основі трудового договору (контракту).

Виробничий персонал – це виконавці, які запроваджують у життя рішення керівників, безпосередньо реалізують плани організації, зайняті створенням матеріальних цінностей або наданням виробничих послуг і переміщенням вантажів.

Дуже важливо знати дані про склад та структуру персоналу за стажем роботи на підприємстві. Відомо що понад 5 років на підприємстві працюють близько 46,8% співробітників підприємства. Це має позитивний аспект тому, що це визначає наявність великого досвіду роботи за спеціальністю та вірність своїй організації. Працівники зі стажем роботи до 3-ти років є потенціалом організації і перебувають сьогодні в періоді професійної зрілості. Трудові показники – це кількісні та якісні характеристики для оцінки стану соціально-трудових відносин на підприємстві, використання робочої сили та ефективності праці (за визначений період часу).

В ринкових умовах господарювання визначення трудових показників підприємства набуває особливого значення. Основна задача підприємства – виконати виробничу програму по випуску конкурентоспроможної продукції при використанні мінімальних витрат живої і уречевленої праці. Це посилює значення і вплив трудових показників на результативність виробництва.

Аналіз трудових показників – це вид економічних досліджень для визначення рівня результативності виконання виробничих, управлінських функцій трудовим колективом, а також для розробки заходів щодо підвищення ефективності праці на підприємстві.

Актуальність аналізу трудових показників пояснюється, у першу чергу, тим, що забезпеченість підприємства висококваліфікованими кадрами визначає можливість ритмічної роботи з випуску, реалізації продукції, підвищенню її якості, а також тим, що витрати на оплату праці становлять значну частину собівартості продукції й усунення невиробничих витрат по фонду оплати праці, а також втрат від браку, визначають можливості збільшення прибутку.

Метою аналізу трудових показників є з’ясування можливості подальшого збільшення випуску продукції за рахунок росту продуктивності праці, більш раціонального використання чисельності працівників і робочого часу, визначення резервів зниження собівартості продукції на основі ощадливого використання засобів на оплату праці, усунення невиробничих витрат. У наш час відповідно до змін в економічному й соціальному розвитку країни істотно змінюється й політика в області оплати праці, соціальної підтримки й захисту працівників.

Показники руху персоналу на підприємстві висвітлені в таблиці 2.7.

Таблиця 2.7