Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток А, Б.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
387.07 Кб
Скачать

Постановка тактичних цілей навчання

Елементи структури особистості

Характеристика мети

загальна

конкретна

1

2

3

Досвід особистості

Проф. спрямованість

Сформувати інтерес до професії, бажання її виконувати, прагнення якісно здійснювати: міцну загальну зборку ЕМ и А, зборку нескладних вузлів ЕМ, наскрізні та глухі отвори, різьблення, паяння. Сформувати прагнення до постійного профзростання, розвивати якості особистості: зібраність, швидку реакцію, відповідальність, раціоналізація, винахідливість.

Проф. компетентність

1)сформувати загальні уявлення: про слюсарні роботи (такі як розмітка, рубання, виправлення і гнучке різання, обпилювання металу - за допомогою яких інструментів можна зробити вищезгадані дії їхнього призначення); про допуски і посадки; про взаємозамінність деталей, про технічний процес зборки; про ТБ, міри ПБ

2)сформувати уміння розрізняти ЕМ між собою, характеризувати пристрій і принцип дії ЕМ і А, виходячи з різних ознак, указувати застосування ЕМ і А, класифікувати ЕМ;

3)сформувати уміння порівнювати, узагальнювати, робити висновки, аналізувати, знімати характеристики, обирати інструменти на різних етапах зборки: аналіз типових видів браку, розкриття його причин, вироблення способів попередження і усунення.

Комунікативна готовність

Сформувати уміння користуватися технічною мовою, термінами: балансировка якоря, траверса, манжет, стяжних кілець, випічка колекторів, лужіння, обпилювання; креслення, інструменти, обладнання; сформувати уміння обстоювати свою точку зору, коментувати свою діяльність; сформувати бажання до налагодження контакту з колегами.

Економічна ерудиція і правова компетентність

Сформувати уміння в галузі організації і керування виробництвом, умінь в галузі економії сировини, електроенергії, дбайливого відношення до устаткування. Сформувати уміння в галузі ТБ, ПБ, знання про обов'язки адміністрації і відповідальність робітника за недотримання режиму роботи, правил ТБ, виробничої санітарії, гігієни.

Продовження табл. Б.7

1

2

3

Функціональні характеристики психіки

Професійна пам'ять

Сформувати види пам'яті: короткочасна, довгострокова, зорово-образна. Короткочасна пам'ять характеризується дуже коротким збереженням після одноразового, дуже нетривалого сприйняття і негайним здійсненням зборки схем (включення) за заданими кресленнями. Для довгострокової - характерно тривале збереження матеріалу після багаторазового його повторення і відтворення. Даний вид пам'яті необхідний фахівцеві для правильного здійснення зборки ЕМ і А. Образна пам'ять - це пам'ять на представлення, на картини природи і життя, а так само звуки, запахи, смаки. Вона буває зоровою, дотиковою, смаковою. Що стосується нашого фахівця, то, наприклад: двигун під час випробування дає незвичний звук, завдяки образно-слуховій пам’яті можна (приблизно) уявити, що вийшло зі «строю».

Технічне мислення

Сформувати такі типи мислення як наочно-діючий, наочно-образний, відвернений (теоретичний) типи. Аналіз і синтез пізнаваних об'єктів у міру того, як руками практично і як би фізично здійснюється роз'єднання, розчленовування і знову об'єднання, співвідношення, зв'язування одного з другим тих або інших предметів - у цьому полягає зміст наочно-діючого мислення. Наочно-образне мислення-мислення в абстрактних поняттях. Однак, що стосується нашого фахівця, розбираючи, збираючи будь-який механізм, - робочий використовує наочно-діючий тип мислення. Дивлячись на креслення і уявляючи за допомогою яких інструментів він може виконати зборку ЕМ і А – наочно-образний.

Увага

Сформувати такі види умови як зосередження (на ЕМ, що збираються), розподіл для роботи на свердлильному станку, переключення при зборці ЕМ

Творчі здібності до розв’язання технічних задач

Типологічні властивості

Здатність до самовладання і самоконтролю

Сформувати уміння самоаналізу, самоконтролю своєї діяльності, прагнення до виправлення помилок, допущених при зборці ЕМ і А. Розвити здатності зберігати урівноваженість, спокій в аварійних критичних ситуаціях. Сформувати уміння приймати оперативні технічні рішення.

Таблиця Б.8.1

Формування набору тем професійної теоретичної підготовки фахівця

«Збиральник електричних машин»

Структура об'єкта вивчення

Види діяльності

Узагальнена структура змісту

Набір тем програми професійної підготовки

Техніка

Техніка: загальні відомості про ЕМ і А

Пристрій, принцип дії ЕМ і А різного типу; призначення, види, галузь застосування машин і апаратів

Технологія

Технологічна

Загальна технологія

Слюсарні роботи: розмітка, виправлення, рубання, гнучка, різання, обпилювання, свердління, розгортання, нарізування різьблення.

Технологія слюсарно-зварювальних робіт: зборка нероз'ємних з'єднань, зборка рознімних з'єднань, зборка деталей, що обертаються, з'єднань, зборка механізмів передачі обертання.

Основи електромонтажної справи.

Конкретна технологія: відомості про зборку ЕМ

Зборка електричних машин, зборка електричних апаратів, зборка електровимірювальних приладів

Організація і керування

Організаційно-управлінська

Організація виробництва

Організація робочого місця, робочих бригад

Економіка

Організаційно-управлінська

Економіка

Основи економіки виробництва, роль економіки в сфері виробництва, економічна доцільність в експлуатації електроустаткування. Енергозберігаючі технології.

Охорона праці

Організаційно-технологічна

ОП і ТБ

Протипожежні заходи. Правила ТБ на підприємстві. Основи гігієни праці і виробничої санітарії. Санітарні вимоги, пропоновані робітничим майстерням. Професійні захворювання і проф. ушкодження.

Правові питання

Управлінська

Правові норми галузі

Режим роботи і правила внутрішнього розпорядку на виробництві й у навчальних майстернях. Права й обов'язки адміністрації і робітників. Штрафні санкції за невиконання обов'язків

Екологія

Організаційно-технологічна

Екологія

Вплив електромагнітних полів на навколишнє середовище і людину. Методи і засоби захисту.

Наукові дослідження

Науково-дослідна

Таблиця Б.8.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]