Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
9.66 Mб
Скачать

Вступ

Помiж рiзних видiв i засобiв торговоi реклами одне з важливих мiсць належить свiтловiй рекламi, яка служить не тiльки чисто рекламнiй метi, але i прикрашає, особливо в вечiрнiй час, вулицi i майдани мiста.

Свiтлова рекламадуже помiтна i завдяки своiм розмiрам має сильний вплив на споживачiв.

СвIтлова реклама складає важливу частину нашого повсякденного життя, вона рiзноманiтна та багаьлбарвна. Мiсто без неi похмуре. Свiтлова реклама тiсно пов'язана з архiтектурою i свiтлотехнiкою. Гарний смак, доцiльне оформлення, доскональна технiка-це те,що повинно виявлятися в нiй.

Художнiй ефект реклами досягається в результатi творчостi художника в спiвдружностi з технiками. Тому поряд з художнiм оформленням реклами велику роль має конструкцiя рекламних пристроiв, вибiр технiчних засобiв для iх обладнання, суворе дотримання правил технiчноi експлуатацii електрорекламних пристроiв.

Електрична реклама буває двох видiв: статична та динамiчна.

Динамiчна електрореклама - найбiльш ефективни вид реклами, потребуючий спецiальноi апаратури. Вiн представляє з себе комбiнацiю слiв, фраз i свiтлових малюнкiв рiзноi складностi, периодично виникаючих i зникаючих , ''тiкаючих'', блимаючих, якi змiнюються по кольоровостi i силi свiчення.

Обидва види електрореклами можуть застосовуватися окремо чи разом. В другому випадку вона називається комбiнованою.

Управадження сучасних засобiв автоматики в пристроi електрореклами не тiльки розширює художнi можливостi реклами, але i робить ii бiльш надiйною i економiчною.

У свiтовiй рекламi, яка набуває у нашiй краiнi все бiльшого розвитку, велике майбутнє. Над ii проблемами сьогоднi починають спiльно працювати технологи, конструктори, психологи, художники та архiтектори.

1.1 Зовнішня реклама

Зовнішня реклама-річ специфічна. Сьогодні вона стала невід'ємною частиною міського дизайну, багато говорючоi про стан вітчизняної й світової економіки. Але не тільки про це - досвідченій людині реклама може розповісти про нашу свідомість, про нашу культуру. Кожен раз, виходячи з будинку, ми зіштовхуємося віч-на-віч з барвистими плакатами Сіті-формату, з приголомшливими або жахливими іміджами на білбордах, не кажучи вже про звичайнi вивіски. Все це впливає на нас, а ми, в свою чергу, впливаємо на рекламу. Взагалі зовнішня реклама - один із самих найбільш гнучких і зручних способів реклами, а крім того - одна iз зручних можливостей встановити контакт зі споживачем і донести до нього конкретну інформацію про товар і його марку. У цьому сенсі зовнішня реклама поєднує в собі кращі якості реклами на радіо й у місцях здійснення покупки. Від інших засобів інформації зовнішню рекламу відрізняє безліч характеристик:

· В нашому сучасному мобільному суспільстві з нею зустрічається велика частина населення.

· Вона дуже помітна і завдяки своїм розмірам робить сильний вплив на споживача.

· Люди часто проїжджають повз тих чи інших великоформатних плакатів, завдяки чому вплив зовнішньої реклами ще більше посилюється.

· Рекламні конструкції (щити) встановлюються на тривалий період, що дає можливість найбільш краще запам'ятати торгову марку.

· Будучи одного разу встановленої вона впливає на споживача 24 години на добу (освітлюючись у вечірній і нічний час).

· Допомагає швидкому поширенню інформації про фірму серед потенційних споживачів. Клієнти досить швидко реагують на надану інформацію, вміщену в зовнішній рекламі.

· А так само дає уявлення про позиції фірми на ринку.

Враховуючи здатність привертати увагу і можливість швидкого охоплення центрів зосередження населення, даний вид реклами може сприяти збільшенню ефективності інших рекламоносіїв. Зовнішня реклама може бути і економічним доповненням медіа - плану, або навіть його головним об'єктом, як в плані креативного використання, так і в плані обхвату аудиторії. Без підкріплення іншими засобами просування зовнішня реклама рідко буває ефективною. Її сила складається головним чином в розширенні і підкріпленні деталізованих в інших мас-медіа рекламних звернень.

Не дивлячись на те що, зовнішня реклама дуже зручний і доступний спосіб просування свого товару і має більше переваг, ніж недоліків, все-таки вона підходить не для кожного рекламодавця або рекламного звернення.

Її можна ефективно використовувати тільки для тих товарів або послуг, які можна представити за допомогою лаконічного зображення і короткого тексту (слогана), в іншому випадку реклама буде менш ефективна і зробить не такий сильний вплив на споживача. Вона, в основному, служить для нагадування людям про переваги відомих товарів і про те, де їх можна придбати. Потрібно і враховувати те, що контакт із зовнiшньою рекламою нетривалий та непримусовий10 секунд.Вважається, що в середньому людина бачить рекламний щит протягом 10с. вартість оренди рекламної площі. Крім того, із зростанням популярності зовнішньої реклами виникли проблеми з її доступністю. Виріс попит на рекламні місця і отже набагато підвищилася вартість оренди рекламної площі. Для багатьох компаній це занадто дорого, якщо врахувати, що вкладені кошти повертаються не раніше ніж через кілька місяців, а то й років.

Зовнішній рекламі, яка заповнила сьогодні центральні вулиці і площі наших міст, стає все важче виконувати свою головну функцію-залучення уваги. У яскравому, строкатому численному оточенні тієї ж реклами їй стає все важче і важче виділятися. Навіть якщо і з'являється щось нове, то воно вже не так чітко виділяється. В основному в таких випадках застосовують використання багатьох активизирующих засобів. Величезне значення тут мають креативні елементи виконання оголошень. У цій діяльності можливостей для творчості безлічі: плакати можуть мати десятки форм видів і розмірів, написів і знаків. Реклама-це теж, в якійсь мірі мистецтво, а творця рекламних щитів можна назвати «дизайнером». І при створенні свого твору дизайнер може демонструвати свої ідеї, тим самим дивуючи глядачів, захоплюючи їх своїми творчими поривами. Дизайн в зовнішній рекламі відіграє важливу роль, адже безпосередньо від техніки і креативності рекламного оголошення залежить імідж фірми і її подальші успіхи. Дизайн рекламного звернення - одна з найскладніших завдань, яке стоїть перед виробником. Адже дизайнеру необхідно придумати зображення і невеликий слоган так щоб вони були помітні з рухомого транспорту з відстаней до 150 метрів і до того були оригінальними і переконували споживача в необхідності здійснення покупки. Виробник повинен володіти не тільки дизайнерськими якостями, а й навичками психології. Саме йому необхідно знати, чого потребує споживач і зуміти це викласти так, щоб людина дійсно зрозумів, що це йому потрібно. З іншого боку, саме з творчої точки зору зовнішню рекламу можна вважати одним з найцікавіших видів реклами. Вона поєднує в собі комерційну діяльність з творчою. Застосовувані тут матеріали, розміри, кольори дозволяють художнику повною мірою продемонструвати свій талант.

Текст. У зовнішній рекламі текст обмежений заголовком і найчастіше не перевищує семи слів. На відміну від традиційних друкованих оголошень в зовнішньо рекламі відсутні такі поняття як «розвиток сюжету» і «збільшення тексту». Стислість в даному випадки не тільки перевага, але й необхідність. Рекламодавці намагаються створювати такі зовнішні оголошення, що були б не просто цікаві, а й ефективні з точки зору збільшення продажів товарів і притяганню постійних клієнтів.

Колір. Колорит - одне з достоїнств зовнішньої реклами і грає чималу роль. Однак кольори повинні бути правильно підібрані, інакше оголошення виявиться нерозбірливим і не привабливим. У зовнішній рекламі застосовують кольору контрастні (червоний, зелений і тд.) І яскраві. Це дозволяє привернути увагу і зробити рекламний щит помітним з великої відстані.

Шрифт. У зовнішній рекламі слід використовувати прості, чіткі, зручні для читання шрифти. При цьому необхідно пам'ятати наступні правила:

 Кількість букв повинно бути зведене до мінімуму.

 Особливу увагу слід звернути на інтервал між буквами і словами.

 Який би шрифт не використовувався, краще уникати занадто жирного і занадто тонкого накреслення літер.

 ? Для більшості рекламних оголошень, чим простіше шрифт, тим краще.

Крім дизайнерський прийомів у рекламі, необхідно так само якісно поліпшувати стан реклами і підвищувати її ефективність за рахунок досягнення художньої виразності самої форми. Цей шлях відповідає і формуванню естетичного вигляду міста. Основою досягнення виразності зовнішньої реклами є забезпечення її функціональної ефективності, тобто чіткої видимості, хорошою читаності. Сучасна реклама в цілому володіє цими якостями, як зазначалося вище. Але цього не достатньо для успішного вирішення проблеми, що склалася. Для того щоб виділитися, і як мінімум зробити рекламу оригінальної, запоминаемой не погано було б ще зробити її художньо ціннісної в естетичному формуванні міського середовища. На противагу цим сторонам у рекламі, що з'являються на наших вулицях білборди мають невиразними, стереотипними рисами - прямокутної форми світлові короби з написами стандартного накреслення і при всій свій яскравості ці штампи не викликають особливого інтересу глядача, вони «приїлися» і перестали виділятися з загальної маси. Сучасні технічні можливості дозволяють створювати практично будь-які форми рекламних конструкцій. Але більшість замовників повально намагаються заощадити на рекламі, і намагаються скоротити витрати на хороший дизайн, погоджуючись на будь-які художні рішення не замислюючись - впишуться вони в міське середовище чи ні.

Незважаючи на це, в зовнішній рекламі продовжують з'являтися нові, ще більш досконалі творчі підходи. Які все-таки намагаються виділити її із загальної маси. Комп'ютерний дизайн, вініл та інші матеріали, онлайнова візуалізація готового продукту - все це помітно підвищує привабливість індустрії для потенційних покупців. Інтерес до зовнішньої реклами виникає навіть у тих фірм, що недолюблюють традиційні рекламні щити. Інший вид зовнішньої реклами, якому хотілося б приділити увагу - дахові установки.

Дахові установки - один з найдорожчих і престижних видів зовнішньої реклами. Фірма, яка може дозволити собі таку розкіш, привселюдно заявляє про те, що твердо стоїть на ногах і не збирається йти з ринку. І якщо для звичайного глядача це просто гарна реклама, то для сайнмейкеров кожна така конструкція піддається чіткій класифікації. Про неї і піде мова.

Рекламні установки, і, відповідно, ціни на них залежать від різних ознак. Перш за все, від розмірів. Тут особливих критеріїв і класифікацій немає - даховими установками називають як маленькі конструкції масою менше однієї тонни і заввишки до півтора метрів, так і багатотонні гіганти, один розрахунок навантажень яких коштує кілька тисяч доларів.

З технічної точки зору, дахові установки розділяються на два великі класи за способом підсвічування - Передня світла і підсвічування. У першому, найбільш дешевому варіанті, рекламна площина щита підсвічується прожекторами зовні, найбільш поширений варіант - кілька джерел світла, закріплених зверху над щитом. Тим не менш, такий тип підсвічування можна сміливо назвати «минулим століттям» дахових установок - при всьому старанні дизайнера така конструкція не буде виглядати настільки ж переконливо і стильно, як її більш дорогі побратими.

Більш дорогим, але й більш оригінальним способом підсвічування дахової установки є підсвічування. Конструкція в цьому випадку представляє собою світловий короб з рекламою, підсвічений люмінесцентними лампами всереденi або металогалогенновими прожекторами зовнi. Тут для дизайнера відкривається більший простір для творчих пошуків - сучасні рекламні технології дозволяють робити короба самої різної форми. До того ж в темний час доби яскравий світловий короб на тлі темних дахів, безсумнівно, виграє в порівнянні з установкою переднього світла. Останнім часом намітилася чітка тенденція підсвічувати світлові короби для дахових установок саме за допомогою металогалогенові джерел світла, що дозволяє непогано заощадити.

Так, як в зовнішній рекламі основною рисою є видимість, то необхідно вибрати найбільш вигідне місце розташування рекламного щита або будь-якої іншої конструкції. Щитова реклама, як правило, розташовується уздовж вулиць і магістралей міста, на фасадах, торцях, дахах будівель. Швидкісні траси, повороти, мости - скрізь, де йде інтенсивний рух, не дуже ефективні для розміщення реклами, так як водій в основному зосереджений на дорозі, і це дуже часто відволікає водія від ситуації на дорозі, що в основному призводить до дорожньо-транспортних пригод . Раніше розміщення реклами уздовж магістралей було заборонено ГОСТом «Технічні засоби організації дорожнього руху», але в той же час Закон «про рекламу» дозволяв розміщення реклами в придорожній зоні автомобільних доріг. І виникли протиріччя було дуже важко вирішити, а може навіть і неможливо. Досить поглянути на наші дороги, відразу видно, що цей ГОСТ не діє. Миготлива реклама, розташована біля світлофора може бути прийнята за один із сигналів регулюють рух. До того ж рекламні плакати не повинні розташовуватися на одній площині з дорожніми знаками і покажчиками, так як це може ввести водія в оману а, отже, до ДТП. Текст і зображення рекламаносітеля теж вимагають певного контролю, так як вони грають вирішальну роль в залученні уваги глядачів, у тому числі і учасників руху. Багато жанри реклами, наприклад, шокуюча або еротична дуже сильно відволікають водія від ситуації на дорозі, що знову ж призводить до дорожнього події.

Всі рекламорасспространітелі намагаються розмістити свою конструкцію ближче до проїжджої частини так, як вони хочуть зробити її найбільш помітною. Тим часом опори рекламних щитів є однією з причин виникнення ДТП. У місті, де немає придорожньої смуги, реклама розміщується на тротуарі, в близи проїзної частини, на розділовій смузі, на естокадах, мостах. Але розділова смуга служить для того, щоб у разі непередбаченої ситуації водій міг плавно міг загальмувати, не заважаючи рухові. І тут важливо щоб водій не зустрів жодного перешкоди. Тому розміщення рекламних щитів в цій галузі вкрай небажано, і це потрібно враховувати при розробці та установки конструкції.

Так само при розміщенні рекламної конструкції, особливо якщо це великий барвистий щит, необхідно враховувати прилеглі поруч предмети, будівлі, вулиці, інші рекламні конструкції.

В цьому один з парадоксів зовнішньої реклами - вона повинна поєднуватися з навколишнім оточенням і в теж час кидатися в очі. Якщо розмістити супермодну вивіску (біжучий рядок, сучасний дизайн букв) серед архітектури старого міста, то це буде не зовсім доречно. Вона буде порушувати ту ідилію, яка склалася протягом довгого часу нашими предками, та й взагалі це виглядає недостатньо привабливо, як для самої реклами, так і для архітектурного ландшафту.

Перш, ніж вивісити нове рекламне твір необхідно попередньо досліджувати всі поруч прилягає інформативне простір. Треба врахувати вже наявні поблизу обраного місця рекламні матеріали. Природно, що поєднання дитячих товарів і реклами горілки, крім того, що дивно, ще й знижує імідж фірми. Так само небажано розміщення в одному місці однакових товарів різних фірм. Покупцеві важко буде вибрати між майже однаковою продукцією цих фірм. Більш того, якщо один з видів рекламної продукції, з якихось причин викличе неприязнь, а це може бути навіть зміст рекламного плаката, то це відношення автоматично перемкнеться на інший. І може статися навпаки, привабливість вашої фірми може послужити фірмі конкурента.

Для досягнення поставленої мети рекламний продукт повинен відповідати відомій «формулі впливу»: Увага-Інтерес-Бажання-Активність (АТДА). Ця формула становить основну програму дії реклами. Але працювати за цією формулою дуже складно, і не маючи професійних навичок в галузі психології сприйняття неможливо самостійно розробити шляхи досягнення цих цілей на кожному з етапів. Тому необхідно з'ясувати, які конкретні вимоги пред'являються до сучасного рекламного продукту, а саме до плакату для зовнішньої реклами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]