Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль криміналістика.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
105.18 Кб
Скачать

1. 1. Генеза і сучасні уявлення про об'єкти дослідження і предмет науки

Криміналістики.

Слід зазначити й повторити, що саме австрієць Г. Гросс запропонував вирізнити криміналістику як самостійну науку з циклу кримінальііо-правових наук, у надрах яких вона зародилася. Він першим спробував визначити предмет криміналістики, коли писав, що криміналістика за своєю природою починається лише там, де кримінальне право, також за своєю природою, припиняє свою роботу: матеріальне кримінальне право має своїм предметом визначення злочинного діяння та покарання за нього, формальне кримінальне право (процес) містить у собі правила застосування матеріального права.

Але яким способом вчиняються злочини?

Як дослідити ці способи і розкрити їх, які були мотиви в такому вчиненні, яка переслідувалася мета - про все це нам не каже ні кримінальне право, ні процес!

Ці питання утворюють предмет криміналістики.

У підручнику «Криміналістика» 1950 р. видання А. І. Він-берг увів оптимальне на той час визначення, що криміналістика - це наука про спеціальні способи й методи виявлення, збирання, фіксації дослідження доказів, що використовуються для розкриття злочинів.

Але й це визначення не розкривало в усьому обсязі змісту й суті того, що таке криміналістика, бо, відображаючи результат криміналістичних досліджень, не зачіпало основ і витоків їх виникнення, тобто об'єктивних закономірностей, що вивчаються криміналістикою.

Тому в 1968 р. Р. С. Бєлкін дав визначення, яке стало етапним у розвитку науки криміналістики. Криміналістика - це наука про закономірності виникнення, збирання, дослідження та використання доказів і розроблених на ґрунті цих закономірностей спеціальних засобів і методів судового дослідження й запобігання злочинів.

Об'єктами криміналістики є:

а) злочинна діяльність;

б) діяльність щодо розкриття, розслідування, судового розгляду злочину та його попередження (по-іншому, умовно - це криміналістична діяльність).

2. Структура злочинної діяльності та діяльності з виявлення, розкриття,

розслідування злочинів і судового розгляду кримінальних справ щодо них (т.з.

«криміналістичної діяльності».

Зрозуміло, що основною із позицій криміналістики та її завдань є перший її об'єкт - злочинна діяльність, як основа, що визначає зміст діяльності щодо судочинства.

Аналіз злочинної діяльності (не плутайте зі злочинністю, яка є об'єктом вивчення кримінології, статистики, соціології тощо) передбачає розгляд таких її елементів, що утворюють її зміст:

- ціль;

- об'єкт;

- суб'єкт;

- засоби діяльності;

- процес діяльності (зовнішній вираз).

Ціль злочинної діяльності - забезпечення умов для існування осіб-злочинців: збагачення, помста, слава, соціальний протест тощо.

Об'єкт злочинної діяльності - предмети матеріального світу, люди, правові відносини.

Суб'єкт злочинної діяльності - фізична особа, зазвичай з ан-тисуспільною установкою на вчинення злочину, дії якої характеризуються здебільшого (для умисної злочинної діяльності) прихованим характером .дій; притаманність злочинного досвіду, спеціальні «підготування» тощо.

Засоби злочинної діяльності - специфічний набір засобів і способів, знарядь реалізації. Всі засоби визначаються метою, умовами вчинення, конкретними видами злочину тощо. Вони можуть поділятися на: а) матеріальні предмети (знаряддя, інструменти, зброя, транспорт тощо); б) нематеріальні - засоби психологічного або іншого характеру, що застосовуються для злочинної мети (обман, навіювання, погрози тощо).

Процес злочинної діяльності - сам акт злочинної діяльності сукупно з іншою діяльністю для забезпечення життя злочинця або його кола:

- створення умов для злочину (формування злочинних груп, підготування «кадрів», розв'язання проблеми «спеціалізації», розподіл «сфер впливу», організація розвідки, контррозвідки тощо);

- підготування і вчинення злочину (акти конкретного злочину);

- маскування злочину та його наслідків, реалізація злочинно набутого;

- організація протидії;

- виконання дій на забезпечення життєздатності злочинних організацій (фонди допомоги тощо).

Зрозуміло, що злочинна діяльність може бути різною, якщо розглядати злочин як одинарний акт, тим паче злочин з необережності, і якщо вести мову про організовану злочинну діяльність.

3. Історія становлення системи науки криміналістики. Сучасна