Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга beta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
684.54 Кб
Скачать

Розробленість проблеми

Аналіз наукової літератури показує, що проблема агресії в конфліктах досліджується рядом авторів. Великий інтерес представляє робота Роберта Берона і Дебори Річардсон "Агресія". Ця книга є першим навчальним посібником у Росії по цій темі. У ній представлений вичерпний огляд теорій, різноманітність експериментальних методик, висновки і узагальнення авторів, які вносять значний внесок до скарбниці психологічної науки.

У роботі "Психологія людської агресивності", упорядником якої є К. В. Сельченок представлений матеріал, який допомагає зрозуміти сутність агресивності і освоїти мистецтво управління нею. Практично всі зібрані тут статті присвячені переважно практиці контролювання агресивних проявів, а не порожнього теоретизування. Проблему агресії також розглядав Девід Майерс. Глибокий аналіз цієї проблеми представлений у його роботі "Соціальна психологія". Автор дає докладний опис агресії, різних теорій пов'язаних з нею, а також досліджує ряд факторів, що провокують агресію при взаємодії людини з навколишнім світом. Більше того, у роботі описані умови, які ведуть до катарсису - ослаблення агресії.

Р. С. Нємов припустив, що за агресивною поведінкою лежить особливого роду мотив, який отримав назву мотив агресивності. Опис цього мотиву представлено в його роботі "Психологія". Також тут дано аналіз різних точок зору про походження агресивної поведінки та описані мотиваційні тенденції, пов'язані з агресивною поведінкою. К. Е. Ізард у своїй роботі "Психологія емоцій" проаналізував і узагальнив різні експериментальні дані та теоретичні концепції. Він описав вплив емоції гніву на прояв агресії, а також дав аналіз відмінностей між ворожістю і агресією.

Однак незважаючи на численні дослідження ця проблема недостатньо вивчена

Поняття агресії. Основні теорії агресії

В основі будь-якої агресивності лежить той чи інший конфлікт - усвідомлюваний або несвідомий, швидкоплинний або затяжний. По суті своїй, всяка агресія є нічим іншим, як проявом активного, діяльнісного невдоволення людини умовами навколишнього життя, ближніми або самим собою.

Агресія зовсім не повинна розумітися як суто негативний, деструктивний і протистоїть гармонії життя феномен. Якраз навпаки - роль агресії у розвитку життя настільки велика, що її просто важко переоцінити. Не слід забувати про те, що людина, обтяжений відомим зарядом агресивної активності, незмінно страждає від неї сам, причому в чималому ступені. У наш сумбурне і навіжена час мало хто опиняється в стані реально керувати власною агресивністю. Погано контрольована агресивність нерідко обертається проти самого індивідуума, проявляючись у різних формах саморуйнування від самозвинувачень до поступового самогубства у формі наркоманії та зловживання алкоголем. Але все ж без відомої частки агресивності людям не обійтися. М'якотілість і потурання, укріплені не в силі, але в слабкості, можуть принести не менше шкоди, ніж маніакальне прагнення до зіткнень і руйнувань.

Коли потрібно врятувати своїх близьких від нападу хуліганів, коли доводиться зі зброєю в руках захищати свою Батьківщину - тут без високого рівня керованої агресії не обійтися.

Одна з головних проблем у визначенні агресії в тому, що цей термін має на увазі велику різноманітність дій.

Згідно, Бассу, агресія - це будь-яка поведінка, що містить загрозу або завдає шкоди іншим.

Інше визначення, запропоноване декількома відомими дослідниками, містить таке положення: щоб ті чи інші дії були кваліфіковані як агресія, вони повинні включати в себе намір образи і образи, а не просто призводити до таких наслідків. І, нарешті по Зільману, агресія - спроба нанесення іншим тілесних і фізичних ушкоджень.

В даний час під терміном агресія багатьма дослідниками розуміється будь-яка форма поведінки, націленого на образу чи заподіяння шкоди іншій живій істоті, яка не бажає подібного поводження. Агресія як заподіяння шкоди або нанесення образу. Агресія має місце, якщо результатом дій є якісь негативні наслідки. Таким чином, крім образ дією, такі прояви, як виставлення будь-кого у невигідному світлі, очерененіе або публічне осміяння, позбавлення чогось необхідного і навіть відмова від любові і ніжності можуть за певних обставин бути названі агресивними.