Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
з 45_соц.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
151.04 Кб
Скачать
  1. Етапи проведення конкретного соціологічного дослідження.

Соціологічне дослідження має свою структуру, що передбачає послідовність дій соціолога, які дають змогу вирішити поставлену проблему. Цю послідовність дій можна визначити як етапи соціологічного дослідження. Загалом їх чотири: 1) розробка програми;2) збір емпіричних даних (польовий етап);3) обробка інформації;4) аналіз та узагальнення отриманої інформації. У програмі соціологічного дослідження формулюється проблема дослідження, визначається об'єкт і предмет, здійснюються розробка й інтерпретація основних понять, формується модель реального об'єкта, що дає можливість виявити нові риси та відносини предмета дослідження, формулюються робочі гіпотези. Від того, наскільки якісно проведено попередні процедури, залежить успіх подальшого дослідження.Гіпотеза - це наукове припущення, що висувається для по¬яснення явищ, фактів, процесів, які необхідно підтвердити чи спростувати.Важливою складовою програми соціологічного дослідження є визначення вибіркової сукупності. Роблячи висновки щодо якихось явищ, соціолог має бути впевнений у тому, що його висновки характеризують усю су¬купність. Ця сукупність називається генеральною сукупністю. Обстежити всі одиниці цієї сукупності досить важко й не по¬трібно. Для цього в соціології існує така процедура, як вибірка.Вибірка — це статистична процедура. Сукупність відібра¬них об'єктів, на підставі яких соціолог робить висновок про генеральну сукупність, називається вибірковою сукуп¬ністю. Вибіркова сукупність має бути репрезентативною. Репрезентативність означає, що за визначеними пара¬метрами склад обстежуваних повинен наближатися до відпо¬відних пропорцій у генеральній сукупності.Польовий етап означає, що дослідник переходить до збирання фактичних даних з обраної проблематики в реальних умовах.Фактичні дані можна отримати через застосування відпо¬відних методів: - спостереження;- аналізу документів;- опитування;- соціального експеримента.Процес обробки даних соціологічного дослідження охоплює такі етапи:а) кодування отриманої інформації;б) уведення інформації в комп'ютер; в) перевірка введених даних;г) обчислення й аналіз результатів.Аналіз даних передбачає побудову таблиць, обчислення статистичних показників, перевірку гіпотез, побудову нових ознак тощо. Первинні дані впорядковуються різними статистич¬ними методами, наприклад:- групуванням;- обчисленням узагальнених параметрів і коефіцієнтів;- кореляційним.Отримані при соціологічному дослідженні дані потребу¬ють інтерпретації - перетворення соціологічної інформації з числових показників у логічну форму, тобто в конкретні характеристики об'єкта дослідження. На цьому ж етапі здійснюється формулювання практичних рекомендацій, що визначаються темою та цілями дослідження.Завершенням соціологічного дослідження є складання звіту.

  1. Розкрийте поняття “генеральна сукупність елементів дослідження”, “вибіркова сукупність елементів дослідження”, “об’єм вибірки”,” репрезентативність вибірки”.

Вибірковий метод — науково обґрунтований підхід, за результатами якого роблять висновки про об'єкт дослідження як ціле, спираючись на дані аналізу його певної частини. Використання методу вибірки передбачає опанування таких понять, як «генеральна сукупність», «вибіркова сукупність», «репрезентативність», тощо. Генеральна сукупність — обмежений територіально і в часі об'єкт дослідження. Визначення генеральної сукупності передбачає конкретизацію характеристик об'єкта, його найважливіших суттєвих ознак, які піддаються фіксації. Здебільшого конкретизацію генеральної сукупності проводять за такою схемою: Регіон – Соціально демографічна характеристика – галузева специфіка Вибіркова сукупність — певна кількість відібраних за суворими правилами елементів генеральної сукупності. Вона нібито є мікромоделлю генеральної сукупності, її структура повинна максимально збігатися зі структурою генеральної сукупності за основними якісними характеристиками і контрольними ознаками. Визначення якості вибірки означає оцінку її на предмет репрезентативності щодо всього об'єкта дослідження. Репрезентативність вибірки — здатність вибіркової сукупності відтворювати основні характеристики генеральної сукупності. Вибірка не може абсолютно точно відтворювати генеральну сукупність, тому вона завжди матиме певні відхилення від неї. Обє”м вибірки — число випадків, включених у вибіркову сукупність.

  1. ООпитування як метод збору первинної соціологічної інформації:А)поняття “опитування” в соціологічному дослідженні;Б)анкетування і методика його проведення;В)інтерв’ювання і методика його проведення.

Серед методів збору первинної соціальної інформації найпопулярнішим є метод опитування, який у багатьох людей асоціюється саме із соціологією.Опитування — метод збору соціальної інформації про досліджуваний об'єкт під час безпосереднього (інтерв'ю) чи опосередкованого (анкетування) соціально-психологічного спілкування соціолога і респондента шляхом реєстрації відповідей респондентів на сформульовані запитання.Для одержання достовірної інформації необхідно, щоб опитуваний: а) сприйняв потрібну інформацію;б) правильно зрозумів її;в) зміг згадати, за необхідності, події минулого;г) обрав достеменну відповідь на поставлене запитання;ґ) зміг адекватно висловитися.Одним з найпоширеніших видів опитування є анкетування, яке передбачає самостійне заповнення анкети респондентом. Використовуючи роздаткову, поштову чи надруковану у пресі анкету, дослідник з мінімальною технічною допомогою за короткий час може зібрати первинну інформацію від сотень респондентів. Забезпечуючи повну анонімність, метод анкетування дає змогу ефективніше досліджувати морально-етичні проблеми. У сучасних соціологічних дослідженнях використовують кілька видів анкетування: роздаткове, поштове, надруковане у пресі. Анкета — тиражований документ, який містить певну сукупність запитань, сформульованих і пов'язаних між собою за встановленими правилами.

У практиці соціологічних опитувань метод інтерв'ю використовують рідше, ніж анкетування. Це зумовлено передусім дефіцитом спеціально підготовлених інтерв'юерів. Соціологічне інтерв'ю — метод збору соціальної інформації, що ґрунтується на вербальній соціально-психологічній взаємодії між інтерв'юером і респондентом з метою одержання даних, які цікавлять дослідника. Під час інтерв'ю контакт між дослідником і респондентом здійснюється за допомогою інтерв'юера, який ставить запитання, передбачені дослідженням, організовує і спрямовує бесіду з кожною окремою людиною, фіксує одержані відповіді згідно з інструкцією. Метод інтерв'ю дає змогу одержати глибинну інформацію про думки, погляди, мотиви, уявлення респондентів. Суттєвою його особливістю є здебільшого зацікавленість респондента опитуванням, яка забезпечується особистим контактом учасників інтерв'ю.