Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Забавні і цікаві факти про людську особистість.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
68.61 Кб
Скачать

Забавні і цікаві факти про людську особистість

Особистість робить з нас тих, хто ми є. Це впливає майже на кожен аспект нашого життя, від того, чого ми хочемо досягти в цьому житті, як ми взаємодіємо з нашими сім'ями, у виборі друзів і романтичних партнерів. Але які фактори впливають на нашу особистість? Чи можемо ми змінити нашу особу, або ж наші риси залишаються постійними протягом всього життя?

1. Порядок народження може вплинути на вашу особистість

Ви, напевно, чули про цю концепції раніше. Первістки часто характеризуються як «владні», або «відповідальні», тоді як наступних дітей іноді характеризують як «безвідповідальні» і «імпульсивні». Але наскільки вірні ці стереотипи?

Протягом багатьох десятиліть, популярні книги з психології рекламували ефект порядку народження на особистість, але переконливих доказів про це явище не було до недавнього часу. Кілька останніх емпіричних досліджень показали, що такі речі, як порядок народження і розмір сім'ї, можливо, дійсно впливає на особистість. Одне з досліджень навіть показало, що порядок народження може впливати на вибір друзів і романтичних партнерів; первістки, як правило, спілкуються з іншими первістками, середні з іншими дітьми середнього віку і молодші з молодшими.

2. Ваша особистість є відносно стабільною протягом всього життя

Тривалі дослідження особистості показали, що деякі з більшості основних частин особистості залишаються стабільними впродовж усього життя. Три аспекти, які дійсно мають тенденцію змінюватися, оскільки ми старіємо, рівень занепокоєння, дружелюбність і завзяття до нових подій.

На думку дослідника Пол Т. Коста молодшого, немає ніяких доказів зміни з віком нашої особистості. «Які зміни, як ви йдете по життю, ваші ролі і питання, які найбільш важливі для вас. Люди можуть думати, що їх особистість змінилася, оскільки вони старіють, але змінюються їхні звички, їх бадьорість і здоров'я, свої обов'язки і обставини - не їх особистість », пише він в Нью-Йорк Таймс.

3. Риси характеру, пов'язані з певним захворюванням

Раніше, ряд різних рис особистості сприяли певних видів захворювань. Наприклад, ворожість і агресія часто пов'язана з хворобою серця. Труднощі в тому, що в той час як деякі дослідження покажуть зв'язок, інші ж не покажуть ніякого зв'язку.

Останнім часом дослідники використовували статистичний метод, відомий як мета-аналіз дозволив переглянути попередні дослідження про зв'язок між особистістю і хворобою. Те, що вони виявили, були раніше невідомі зв'язку між невротичними рисами особистості і п'ятьма захворюваннями; головні болі, астма, артрит, виразкової хвороби шлунка і хвороб серця.

Інше дослідження показало, що сором'язливість може бути пов'язано з більш короткою тривалістю життя.

4. Тварини мають відмінні риси

Чи буває, здається, що ваш улюблений вихованець має риси характеру, яка робить його абсолютно унікальним? Вчені встановили, що майже всі види тварин (від павуків для птахів до слонів) мають свої власні риси з уподобаннями, поведінками і примхами, які зберігаються протягом усього життя.

Хоча деякі критики вважають, що це являє антропоморфізм, або приписування людських рис тваринам, дослідники особистості тварин були в змозі ідентифікувати послідовність моделі поведінки, які вони могли емпірично виміряти і перевірити.

5. Поточні дослідження показують, що існують п'ять основних рис особистості

У минулому дослідники сперечалися, скільки саме особистісних рис існує. Ранні дослідники, такі як Аллпорт припускали, що було більш ніж 4000 різних рис особистості, в той час як інші, такі як Реймонд Кеттелл запропонували, щоб їх було 16. Сьогодні багато дослідників особистості підтримують теорію П'яти факторів теорії особистості, яка описує п'ять основних рис, що складають людську особистість:

Екстраверсія

Приємність

Сумлінність

Невротичний стан

Відкритість

6. Індивідуальність впливає на приватне перевагу

Ви можете бути здивовані, дізнавшись, що ваша особистість може мати величезний вплив на ваші особисті уподобання, але ви більше здивуєтеся тому, наскільки далеко йдуть ці ефекти можуть бути. Від вашого вибору друзів до переваг в музиці, ваша унікальна особистість може впливати майже на кожен вибір, який ви зробите у вашому повсякденному житті.

Індивідуальність може зіграти велику роль і в політичних уподобаннях. В одному з досліджень, проведеного вченими Університету Торонто виявили, що люди, які вважали себе консерваторами, мали таку рису особистості, як упорядкованість, а ті, хто ідентифікують себе лібералами, були схильні до співпереживання.

Дослідники припускають, що ці основні потреби особистості, як зберегти порядок або висловити співчуття може мати сильний вплив на політичні уподобання.