Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatsiyna_tehnologiya_ta_informatizatsiya_s....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать
  1. Історія появи комп’ютеру у школі та цілі використання інформаційних технологій у школі.

доминантой внедрения компьютера в образование является резкое расширение сектора самостоятельной учебной работы. Когда-то книга совершила переворот в образовании, превратив его в отрасль мирового хозяйства. Компьютер призван совершить следующий скачок – разрешить кризис образования, базирующегося на постоянном увеличении количественного состава и нетворческих функций педагогов.

Известно, что самостоятельная учебная работа эффективна только в активнодеятельностной форме. Пример угасающего учебного телевидения со всей очевидностью показывает бесполезность пассивного наблюдения потока вещаемой информации.

Принципиальное новшество, вносимое компьютером в образовательный процесс – интерактивность, позволяющая развивать активно-деятельностные формы обучения. Именно это новое качество позволяет надеяться на эффективное, реально полезное расширение сектора самостоятельной учебной работы. Таким образом, основой общей теории компьютерных технологий обучения должно стать развитие деятельностной активности обучаемого.

Перші спроби використати засоби обчислювальної техніки для навчання людей були здійснені наприкінці 50-х років [20]. При цьому відправним пунктом було здійснення діалогу “людина - комп’ютер” за допомогою підключеного до комп’ютера телетайпа. Телетайп друкував питання, що задавались комп’ютером, надаючи учневі клавіатуру для введення відповідей. В залежності від одержаної відповіді програма, яку виконував комп’ютер, переключалася на один з передбачених в ній варіантів, забезпечуючи належне реагування на дану відповідь і подальше продовження діалогу. Якщо врахувати, що поряд з питаннями комп’ютер може видавати на телетайп будь-яку введену інформацію, і припустити, що реагування на відповіді запрограмоване так, що помилки учня будуть своєчасно пояснюватись та коригуватися, а порядок проходження та ступінь засвоювання навчального матеріалу регламентуватися і контролюватися, то можливість навчання за допомогою комп’ютера стає цілком зрозумілою.

  1. Можливості підвищення ефективності навчання за допомогою комп’ютера.

Діапазон використання комп'ютера в навчально-виховному процесі загальноосвітньої школи дуже великий - від тестування учнів, врахування їхніх особистісних якостей, набутих знань до гри. Комп'ютер може бути як об'єктом вивчення, так і засобом навчання, тобто можливі два види напряму комп'ютеризації навчання: 1) вивчення інформатики як предмета; 2) використання комп'ютерно орієнтованих засобів навчання (КОЗН) при вивченні різних предметів.

  1. Вплив на способи керування навчальною діяльністю. Підсилення мотивації учня відбувається не тільки через новизну роботи з комп'ютером, що само по собі сприяє підвищенню інтересу до навчання. Це і можливість регулювати пред'явлення навчальних завдань за ступенем труднощів, за різними формами пред'явлення навчальної інформації. Так, застосування кольору, графіки, звуку, сучасних засобів відеотехніки уможливлює моделювання різних ситуацій і середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]