Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt_zakony_ukrainu_28_06_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
473.09 Кб
Скачать

Іншу інформацію, не заборонену законодавством.

Стаття 26. Ліцензування освітньої діяльності, акредитація спеціальностей та вищого навчального закладу

1. Освітня діяльність у сфері вищої освіти здійснюється вищими навчальними закладами, іншими юридичними особами на підставі ліцензій, які видаються головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти і науки у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У ліцензії зазначаються повне найменування вищого навчального закладу, іншої юридичної особи, відокремлених структурних підрозділів, що здійснює освітню діяльність та їх місцезнаходження, вид освітньої діяльності (підготовка кадрів за спеціальностями, післядипломна освіта та інші освітні послуги), ліцензований обсяг та строк дії ліцензії.

Головний орган у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти і науки на підставі заяви вищого навчального закладу, іншої юридичної особи про проведення ліцензійної експертизи та її результатів у двомісячний строк приймає рішення про видачу ліцензії або про відмову у її видачі.

Обов'язковою умовою видачі ліцензії вищим навчальним закладам, іншим юридичним особам є наявність у них необхідної власної, переданої в оперативне управління або орендованої не менш як на нормативний строк підготовки кадрів за відповідною освітньо-професійною, освітньо-науковою, науковою програмою матеріально-технічної бази, науково-методичного та інформаційного забезпечення, бібліотеки, угод з підприємствами, установами, організаціями про надання баз практики, педагогічних, науково-педагогічних кадрів за нормативами, що встановлюються головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти і науки.

Вищому навчальному закладу, іншій юридичній особі, що успішно пройшли ліцензійну експертизу, видається ліцензія, як правило, на нормативний строк підготовки кадрів за відповідною освітньо-професійною, освітньо-науковою, науковою програмою, але не менш як на два роки. Продовження строку дії ліцензії здійснюється за результатами акредитації. З дня прийняття рішення про припинення вищого навчального закладу, іншої юридичної особи, що надає освітні послуги, видана ліцензія втрачає чинність.

Вищі навчальні заклади, що мають ліцензії, вносяться головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти і науки до Державного реєстру вищих навчальних закладів.

У випадку отримання ліцензії новоствореним вищим навчальним закладом або у випадку реорганізації професійного коледжу у коледж, на строк до отримання сертифіката про акредитацію спеціальностей, навчальний заклад формує структуру штатного розпису, здійснює оплату праці працівників та стипендіальне забезпечення осіб, які навчаються, з урахуванням спеціальностей, освітньо-кваліфікаційних, освітньо-наукових рівнів, зазначених у ліцензії.

Якщо за результатами акредитації спеціальностей зазначений навчальний заклад не отримає відповідних сертифікатів, видана ліцензія втрачає чинність.

2. Акредитація спеціальності здійснюється у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України за поданням головного органу у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти і науки.

За результатами акредитації спеціальності видається сертифікат. У сертифікаті про акредитацію спеціальності зазначаються повне найменування вищого навчального закладу, відокремлених структурних підрозділів, іншої юридичної особи, що здійснює освітню діяльність, та їх місцезнаходження, спеціальності, освітньо-кваліфікаційного, освітньо-наукового рівня, строк дії сертифіката.

Строк дії сертифіката про акредитацію спеціальності, не може перевищувати десять років. Продовження строку дії сертифіката здійснюється у порядку, встановленому для його одержання. З дня прийняття рішення про припинення вищого навчального закладу, наукової установи, виданий сертифікат втрачає чинність.

3. Акредитація вищого навчального закладу за певним типом здійснюється у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України за поданням головного органу у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти і науки.

Строк дії сертифіката про акредитацію вищого навчального закладу за певним типом не може перевищувати десять років. Продовження дії строку сертифіката здійснюється у порядку, встановленому для його одержання.

4. Форми ліцензій на освітню діяльність та сертифікатів про акредитацію спеціальностей, порядок їх оформлення, переоформлення, видачі, зберігання та обліку затверджуються головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти і науки.

5. Підставами для переоформлення ліцензії на освітню діяльність є:

зміна найменування вищого навчального закладу чи місця його розташування;

реорганізація вищих навчальних закладів, що мають ліцензії, шляхом їх злиття або у формі приєднання одного вищого навчального закладу до іншого.

Переоформлення ліцензії на освітню діяльність здійснюється без проходження процедури ліцензування. У разі реорганізації вищих навчальних закладів шляхом злиття або приєднання, переоформлення ліцензії здійснюється на основі ліцензій вищих навчальних закладів, що реорганізуються.

У разі втрати чи пошкодження ліцензії вищий навчальний заклад має право звернутися до головного органу у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти і науки із заявою про видачу дублікату ліцензії.

Головний орган у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти і науки зобов’язаний протягом п’яти робочих днів з дати одержання заяви про видачу дубліката ліцензії видати заявникові дублікат ліцензії замість втраченої або пошкодженої.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]