Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03_R_2.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

П итання для самоконтролю

  1. Розкрийте сутність рівняння макроекономічних реалізованих попиту і пропозиції.

  2. Побудуйте модель товарного ринку.

  3. Розкрийте сутність методу товарних потоків, який використовується на макро- і мікрорівнях.

  4. Наведіть методику розрахунку мультиплікатора та супермультиплікатора нагромадження (доходу).

  5. Наведіть рівняння обміну та розкрийте наслідки міжринкової взаємодії товарів і грошей.

Навчальне завдання

Розвиток національної економіки характеризується такими показниками за рік:

Показник

Базисний період

Поточний період

1. Валовий національний дохід, млн грн

80472,0

124583,0

2. Прямі інвестиції, млн дол. США

1438,2

3274,2

3. Обмінний курс гривні щодо долара США (середньорічний)

1,83

4,13

4. Капітальні вкладення, млн грн

12557

14799

Розрахувати мультиплікатор нагромадження і зробити висновок щодо використання інвестицій у національній економіці.

Т лумачний словник

Інвестиції — довгострокові вкладення капіталу у підприємства, використовувані на купівлю факторів виробництва (праці, капіталу).

Валові інвестиції складаються з амортизаційних відрахувань та чистих інвестицій.

Прямі інвестиції являють собою вкладення підприємницького капіталу у виробництво матеріальних та інших цінностей.

Портфельні інвестиції — вкладення капіталу в акції та інші цінні папери, надання міжбанківських кредитів, кредитів підприємствам. Портфельні інвестиції на відміну від прямих інвестицій не дають права контролю за господарською діяльністю підприємства.

Репатріація капіталів (від пізньолат. repatriatio — повернення на батьківщину) — ввезення капіталу в країну, з якої він раніше був вивезений. Здійснюється за формою або реінвестицій, або повернення виручки від реалізації товарів і послуг за кордоном. Коли очікується ревальвація національної валюти, репатріація капіталів прискорюється, а у протилежному випадку — уповільнюється.

Ревальвація національної валюти (від лат. re –– підвищення і valeo — мати значення) — підвищення курсу національної валюти щодо валют інших країн. Ревальвація вигідна імпортерам товарів та послуг і експортерам капіталів, але не вигідна експортерам товарів та послуг, оскільки призводить до зменшення їхнього виторгу в національній валюті. Ревальвація може призвести до збільшення притоку закордонних короткострокових капіталів (кредитів).

Девальвація національної валюти (від лат. de — зворотний рух і valeo — мати значення) — зниження офіційного курсу національної валюти щодо іноземних валют, а також щодо міжнародних валютних розрахункових одиниць (СДР, євро). З переходом до плаваючого валютного курсу девальвація на ринку відбувається стихійно. В європейській валютній системі, що ґрунтується на коливанні 12 валют в межах ±2,25 %, а з 1993 року ±1,5 % періодично проводяться офіційні девальвація і ревальвація. Країни-члени Міжнародного валютного фонду повинні повідомляти МВФ про заплановану девальвацію своїх валют у розмірі менш як 10 % і отримувати від нього офіційний попередній дозвіл у разі девальвації понад 10 %.

Мультиплікатор нагромадження характеризує приріст національного доходу на одну гривню приросту інвестицій. Саме коливання інвестицій є першопричиною змін обсягів виробництва і доходу.

Коефіцієнт переведення вартості товарів і послуг в одиницях часу — це співвідношення вартості товарів і послуг в одиницях робочого часу (відпрацьовано млн людино-год.) до вартості товарів і послуг в ринкових цінах (ВВП).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]