Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Країни Азії.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

4. Індія. Культурно-історичні особливості. Економіко-географічна характеристика.

Європейці почали коло­нізувати Індію ще в XVI ст.— португальці, голландці, французи, анг­лійці були приваблені її легендарними багатствами. Англійці отрима­ли перемогу над суперниками в ході тривалих війн, і з середини XIX ст. до 1947 р. Індія фактично була сировинним додатком Британської імперії, звідки ввозилися практично всі промислові вироби. Сучасна Індія сама виробляє велику частку обладнання, необхідного вітчизня­ній індустрії.

Цивілізація на півострові Індостан зародилася ще в III тис. до н. ( Морський шлях з Європи до Індії був відкритий в епоху Великих географічних відкриттів португальською експедицією Васко да Гама в 1498 р. Саме це відкриття поклало початок європейської колонізації регіону. Англійські колонізатори в ході тривалих війн з численними суперниками — португальцями, голландцями, французами, заволоділи всією Індією і прилеглими до неї територіями. Величезна за площею колонія отримала назву Британської Індії, а незалежність їй вдалося здобути тільки після закінчення Другої світової війни. А в 1950 р. Індія була проголошена федеративної республікою в складі Співдружності — унікального об'єднання держав, до якого входять Велика Британія і багато її колишніх домініонів (наприклад Австралія).

Республіка Індія розташована в Південній Азії на півострові її Індостан, що за формою нагадує трикутник, неначе відгороджені від іншої Азії високою стіною Гімалаїв. Індія омивається водам Індійського океану, до складу її території входять, крім материкової частини, численні острови — Лаккадівські (Аравійське море), Андаманські і Нікобарські (Бенгальська затока). Індія межує з Пакистаном, Афганістаном, Китаєм, Непалом, Бутаном, Банґладеш і М'янмою. Найпротяжнішим є кордон з Китаєм, що проходить головним Гімалайським хребтом.

Через Індію проходять міжнародні торгові шляхи, що поєднують Азію, Європу, Африку і Австралію. Це, безсумнівно, сприяє встановленню Індією обширних зовнішньоекономічних зв'язків.

Велика частина території Індії — рівнини і плоскогір'я. На півночі країни знаходяться знамениті Індо-Ганґська низовина (колиска давньої цивілізації) і найвища гірська система світу — Гімалаї.

Корисні копалини Індії різноманітні і значні. Індія має у своєм розпорядженні величезні запаси залізних руд і значні — марганцевих. Значні родовища кам'яного вугілля і нафти, і того, що особливо приваблювало сюди європейців — золота і коштовного, напівдорогоцінного, виробного каміння.

Для Індії характерний субекваторіальний мусонний клімат, що виражається в чергуванні вологого і сухого сезонів року. Земельні ресурси — природне багатство країни, оскільки значна частина ґрунтів має високу родючість. Велика кількість тепла і вологи дозволяє збирати 2—3 врожаї на рік. Річки Індії мають величезний енергетичний потенціал і є джерелом зрошування. Найбільші річки — Ганґ, Інд, Брахмапутра.

Таким чином, Індія в природному відношенні — одна з найбагатших країн світу. Це виправдовує одне з її визначень колоніального періоду — «перлина Британської корони».

Індія — друга держава світу за кількістю населення, за цим показником країна поступається лише Китаю. Вже зараз населення Індії перевищило мільярдний рубіж і продовжує швидко зростати. Демографічна політика скорочення народжуваності, що проводиться в країні, дає незначні результати, в основному через релігійні переконання населення.

Понад 80 % населення сповідає індуїзм — давню релігію корінного населення Індостану, що заклала основи кастової системи, досить широко сповідуються також іслам, сикхізм, буддизм і християнство.

Індія — найбільш багатонаціональна країна світу, серед етнічних груп якої переважають народи індоєвропейської сім'ї — хін-устанці, маратхи, бенгальці, біхарці, пенджабці та ін. Офіційних мов у країні дві — гінді і англійська.

Трудові ресурси Індії значні, однак в їх складі переважає некваліфікована робоча сила. Велика частка безробітних, понад 300 млн чол. живуть за межею бідності.

При середній густоті населення понад 300 чол./км2 найбільш густо заселені приморські території. Частка міського населення становить 27 %. Найбільші міста — Бомбей, Калькутта, Делі, Мадрас.

Індія — аграрно-індустріальна країна, що розвивається, яка за абсолютними розмірами ВНП входить до числа перших п'ятнадцяти країн світу. Однак з розрахунку ВНП на душу населення показники Індії відповідають показникам відсталих бідних держав.

Нарівні з розвитком традиційних для економіки країни галузей (сільське господарство, легка промисловість) досить швидкими темпами розвиваються видобувна промисловість і різні галузі обробної. Зараз Індія є одним з найбільших світових виробників і експортерів вугілля, марганцевої та залізної руд. У країні створені підприємства чорної металургії, важкого і транспортного машинобудування, виробництва електроустаткування, побутової електроніки, хімікатів.

Індія першою серед країн, що розвиваються, почала розвивати атомну енергетику, розвивається також аерокосмічна галузь проведено запуск штучного супутника Землі.

Зараз у структурі ВВП Індії на промисловість припадає 39 % , сільське господарство — 22 %, на сферу послуг — 39 %. У територіальній структурі господарства Індії зберігається традиційні: «каркас», що спирається на чотири найбільших промислові центри — Бомбей, Калькутту, Мадрас і Делі.

Країна експортує тканини і готові швейні вироби (29 % експорту), коштовне каміння і ювелірні вироби (18 %), сільськогосподарські і продовольчі товари (16%), машини (7 %), руди, медикаменти. На частку Індії припадає 21 % світового експорту чаю. Індія має багато спільного з новими індустріальними країнами: вона не тільки постійно нарощує експорт елементарних промислових товарів, але і досягла помітних успіхів у виробництві обчислювальної техніки.

В імпорті Індії переважають паливні ресурси (17 %), машини і обладнання (15 %).

Найбільші торгові партнери Індії: США, ФРН, Японія, Велика Британія, Китай, Росія.

Бесіда за запитаннями.

  1. Які конкретні приклади впливу природно-ресурсного потенціалу країн Азії на галузеву структуру їх економіки ви можете навести?

  2. Яка вікова структура населення більшості азіатських країн?

  3. Які чинники визначають високу густоту населення в Південній Південно-Східній Азії?

  4. Якими маршрутами нафта з Південно-Західної Азії транспортується до Європи?

  5. Які чинники сприяли перетворенню Японії на високорозвинену державу?

  6. Якими головними особливостями характеризується галузева структура японської промисловості?

  7. Чим пояснюється висока концентрація населення і виробництва на східному узбережжі Японії? Які зміни в розміщенні підприємств відбуваються зараз?

  8. Чим пояснюються відмінності галузей спеціалізації промисло­вості і сільського господарства східної і західної частин Китаю?

  9. Чому приморські провінції Китаю в економічному розвитку випередили провінції і райони Західного Китаю?

  10. Які види економічних відносин можуть бути взаємовигідними для України і Китаю? Чому? Які транспортні засоби і шляхи спо­лучення доцільно використати при такій співпраці?

  11. Які види транспорту мають найбільше значення в економіці Індії?

  12. У яких сферах можлива взаємовигідна співпраця Індії і України?