Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_ЗЕД_2010_денне.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. І.І.МЕЧНИКОВА

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра адміністративного та господарського права

Програма курсу та методичні рекомендації

до вивчення навчальної дисципліни

«Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності»

Для студентів денної форми навчання

економіко-правового факультету

Спеціальність: 7.060101 «Правознавство»

Освітньо-кваліфікаційний рівень «Спеціаліст»

Одеса – 2010

Укладач:

Чайковська В.В., к.ю.н., старший викладач кафедри адміністративного та господарського права

Рецензенти:

Васильєв А.С., д.ю.н., професор, завідувач кафедри адміністративного та господарського права, академік АПрНУ

Білик П.П., к.ю.н., доцент кафедри адміністративного та господарського права

Затверджено

рішенням кафедри адміністративного та господарського права,

протокол № 1 від «___» вересня 2010 р.

Рекомендовано до друку Вченою Радою економіко-правового факультету, протокол № 1 від « ___» вересня 2010 р.

Ó В.В. Чайковська, 2010

Зміст

Умовні скорочення

Вступ

3

4

1. Програма курсу

7

2. Тематичний план

13

3. Засоби поточного контролю та методичні вказівки

15

4. Питання для самостійної роботи студентів з навчальної дисципліни «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності»

100

5. Засоби підсумкового контрою з навчальної дисципліни «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності»

101

6.Перелік навчально-методичної літератури до вивчення курсу навчальної дисципліни «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності»

106

УМОВНІ СКОРОЧЕННЯ

Відомості Верховної Ради УРСР – ВВР УРСР

Відомості Верховної Ради України – ВВРУ

Голос України – ГУ

Урядовий кур’єр – УК

Офіційний вісник України - ОВУ

Кабінет Міністрів України – КМУ

Національний банк України – НБУ

Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність" – Закон "Про ЗЕД"

ВСТУП

Формування ринкової економічної системи в Україні потребує її інтегрування до світового економічного простору . Це можливо тільки за умов створення високоефективного механізму функціонування суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, належної підготовки фахівців у даній галузі. Тому трансформація системи економічного навчання з метою підготовки висококваліфікованих спеціалістів, здатних ефективно працювати не тільки на внутрішньому, але й на зовнішньому ринку, передбачає викладання фахової дисципліни “Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності”.

Методичні рекомендації призначені допомогти студентам у самостійному вивченні курсу “Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності”, перевірити і закріпити знання щодо умов і принципів здійснення зовнішньоекономічної діяльності в Україні.

Мета курсу – показати студентам зростаючу роль і значення зовнішньоекономічної політики серед багатьох інших напрямків загальноекономічної діяльності держави, надати повне уявлення про методи й інструменти державного впливу на всі області господарських зв'язків, підготувати їх до практичного використання нормативних джерел в галузі ЗЕД.

Курс спрямований на розгляд теоретичних, загальноправових проблем здійснення зовнішньоекономічних зв'язків - як найважливішої і невід'ємної частини господарської діяльності, досліджуваної такими навчальними дисциплінами: “Господарське право”, “Правове регулювання розрахунків”, “Інвестиційне право”, “Банківське право”, “Антимонопольне законодавство”, і ін.

Методичні рекомендації розраховані на студентів, що одержали знання в області адміністративного, фінансового, податкового і цивільного права.

Навчальна програма курсу містить у собі вивчення основних питань, що відносяться до сфери зовнішньоекономічної діяльності. До них відносяться: поняття зовнішньоекономічної діяльності, її співвідношення з господарською діяльністю, суб'єкти ЗЕД, основні види ЗЕД; загальних вимог щодо здійснення ЗЕД, методи тарифного і нетарифного регулювання, ліцензування і квотування;оподаткування суб’єктів ЗЕД; форма і зміст зовнішньоекономічних контрактів, базисні умови зовнішньоекономічних договорів купівлі-продажу, особливості розрахунків по зовнішньоекономічних контрактах; захист прав і законних інтересів держави і суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України; санкції за порушення законодавства про зовнішньоекономічну діяльність тощо.

Важливим є вивчення студентами порядку декларування товарів, сплати митних платежів, процедури одержання індивідуальної ліцензії НБУ щодо здійснення окремих видів зовнішньоекономічної діяльності і ряд інших питань в сфері ЗЕД.

При вивченні курсу студентам рекомендується, насамперед, використовувати підручник рекомендований (Міністерством освіти і науки України) “Господарське право України” // За ред. О.П. Подцерковного. — Х.: ООО “Одіссей”, 2010. — 640 с.; підручник рекомендований (Міністерством освіти і науки України) “Основи зовнішньоекономічної діяльності”// За ред. д.е.н., професора Е.А. Зіня. — К.: Видавництво «Кондор», 2009. — 432 с.; навчальний посібник„Регулювання зовнішньоекономічної діяльністі” // За ред. І.І. Дахна— К.: Центр учбової літератури, 2009. — 472с. –ISBN; підручник рекомендований (Міністерством освіти і науки України) “Основи зовнішньоекономічної діяльності ”// За ред. О.П. Гребельник. — К.: Центр учбової літератури, 2008. — 432 с., навчально-методичний посібник „Зовнішньоекономіцна діяльність” // За ред. Пазуха М.Д.- К.: Центр учбової літератури, 2008. – 230 с.; навчальний посібник “Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності” // За ред. Поєдинок В.В. — К.: Юрінком Інтер, 2006. — 288 с.

Щоб успішно скласти іспит, студент повинен не тільки володіти теоретичним матеріалом, але і розібратися в законодавстві про зовнішньоекономічну діяльність, що містить у собі значний масив актів загальнодержавного і відомчого характеру. Студент має вміти використовувати як джерела правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності міжнародні договори України специфічної групи норм, іменованої lex mercatoria, оволодіти правилами Інкотермс 2000 р.

Студент повинен бути в курсі поточних теоретичних розробок і проблем в галузі зовнішньоекономічної діяльності, що приводяться в журналах “Право України”, “Підприємництво, господарство і право”, “Правова держава”, “Економіка та право”(усі – Україна), “Збірнику наукових праць ЭПФ ОНУ ім. І.І. Мечникова“, “Ринкова економіка: сучасна теорія и практика управління”, у газетах “Юридичний вісник”, “Закон і Бізнес”, щотижневику “Бухгалтерия” (вид-во Бліц-Інформ).

Методичні вказівки до семінарських та практичних занять з курсу «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності» призначені для студентів спеціальності «Правознавство».

Вимоги до знань та умінь студентів.

Знати:

  • Предмет, методи та принципи правового регулювання ЗЕД;

  • законодавчі акти і норми, що регулюють зовнішньоекономічні відносини в Україні;

  • загальні вимоги щодо здійснення ЗЕД, методи тарифного і нетарифного регулювання, ліцензування і квотування;оподаткування суб’єктів ЗЕД;

  • форму і зміст зовнішньоекономічних контрактів, базисні умови зовнішньоекономічних договорів купівлі-продажу, особливості розрахунків по зовнішньоекономічних контрактах;

    • санкції за порушення законодавства про зовнішньоекономічну діяльність.

Вміти:

  • правильно застосовувати норми про зовнішньоекономічну діяьність у практичній діяльності;

  • сприяти забезпеченню захисту прав і законних інтересів держави і суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України

 

Програма КУРСУ

«ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»