Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_ЗЕД_2010_денне.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Тема 13 Зовнішньоекономічний договір (контракт)

Поняття зовнішньоекономічного договору (контракту).Сутність, особливості, функції і види зовнішньоекономічного контракту. Правове регулювання форми, порядку висновку і виконання зовнішньоекономічних договорів (контрактів). Форма зовнішньоекономічного договору (контракту). Зміст зовнішньоекономічного договору (контракту). Застосовуване до зовнішньоекономічного договору (контракту) право. Облік (реєстрація) зовнішньоекономічного договору (контракту). Колізійні норми зовнішньоекономічних угод. Міжнародні джерела правового регулювання зовнішньоекономічних угод (контрактів).

Тема 14 Використання Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів (інкотермс)

Поняття і ціль правил ІНКОТЕРМС. Історія формування і розвитку правил ІНКОТЕРМС. Нормативна регламентація й обов'язковість застосування ІНКОТЕРМС при складанні зовнішньоторговельних контрактів. Базисні умови ІНКОТЕРМС. Торгові терміни. Класифікація базисних умов ІНКОТЕРМС. Умови групи “Е”. Умови групи “F”. Умови групи “C”. Умови групи “D”. Порівняльний аналіз ІНКОТЕРМС-90 і ІНКОТЕРМС-2000.

Тема 15 Правові умови здійснення окремих зовнішньоекономічних операцій(4 часа)

Зовнішньоекономічний контракт (договір) купівлі-продажу. Форма, зміст, умови; права й обов'язки, відповідальність сторін. Зовнішньоторговельна агентська угода. Предмет і зміст, права та обов'язки сторін. Контракти доручення і комісії як види зовнішньоторговельної агентської угоди. Товарообмінні (бартерні) операції в області зовнішньоекономічної діяльності: Поняття товарообмінних (бартерних) операцій, основні положення здійснення товарообмінних (бартерних) операцій; Оцінка товарів по бартерних договорах. Загальна вартість товарів, що підлягають зустрічному постачанню;

Розмежування операцій з векселями і бартерними операціями в зовнішньоекономічній діяльності; Товари (роботи, послуги), з використанням яких здійснення товарообмінних (бартерних) операцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності заборонено;

Терміни здійснення бартерних операцій. Санкції за порушення термінів бартерних операцій;

Специфіка правового регулювання зміни (переоформлення) бартерного договору в зовнішньоекономічній діяльності; Особливості здійснення товарообмінних (бартерних операцій з високоліквідними товарами). Договори виробничої кооперації, консигнації, комплексного будівництва, оперативного і фінансового лізингу, постачання складних технічних виробів і товарів спеціального призначення при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності. Операції з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах: Поняття зовнішньоекономічної операції з давальницькою сировиною, основні визначення (поняття) зовнішньоекономічних операцій з давальницькою сировиною; Порядок ввезення на митну територію України давальницької сировини іноземного замовника і вивіз зробленої з нього готової продукції, сплата податків, зборів і мита шляхом видачі векселя і порядок його погашення;. Порядок реалізації на митній території України готової продукції, зробленої з давальницької сировини, завезеного іноземним замовником; Порядок закупівлі на митній території України іноземним замовником давальницької сировини і порядок реалізації чи вивіз зробленої з нього готової продукції; Вивіз давальницької сировини українського замовника за межі митної території України і повернення в Україну готової продукції.

Порядок розрахунків за переробку, обробку, збагачення або використання давальницької сировини. Відповідальність за порушення здійснення операцій з давальницькою сировиною.