Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стандартизация.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
98.18 Кб
Скачать

33) Метрологічна служба України

Є державна і відомча метрологічна служба України.

Державна: основний керуючий орган-державний комітет з питань споживної політики та технічного регулювання.

Відомча: це служба головного метролога; метрологічна служба підприємства; мет.служба організації

Метрологічна служба України – одна із ланок державного управління, основними завданнями якої є: державний метрологічний контроль і нагляд, державні випробування засобів вимірювання, калібрування засобів вимірювання, європейська і міжнародна співпраця, метрологічне забезпечення підготовки виробництва, метрологічна забезпечення і атестація не стандартизованих засобів вимірювання. Метрологічна служба залежно від функцій поділяється на державну і відомчу. Функції:1. Організація проведення фундаментальних досліджень в галузі метрології.2. Організація створення еталонної бази України.3.Стандартизація норм і правил метрологічного забезпечення.4. Розробка та затвердження державних стандартів та інших НД..5. Ведення державного реєстру, засобів вимірювання для застосування в Україні.

34) Функції державної метрологічної служби.

а)організація проведення фундаментальних досліджень

б)створення еталонної бази України

в)стандартизація правил і норм метрологічного забезпечення

г)розробка, затвердження міжнародних стандартів

Державний метрологічний контроль і нагляд здійснюється Державною службою законодавчою метрології згідно з процедурами, встановлені Держспоживстандартом, з тим щоб забезпечити дотримання вимог законів щодо метрології, інших законодавчих актів та НД.Т ипи державного метрологічного контролю та нагляду за засобами вимірювальної техніки: державні випробування та схвалення типів, метрологічна сертифікація, повірка, акредитація на право проводити державні випробування, повіряти засоби вимірювання, проводити вимірювання і атестування процедур вимірювання. Службовці Держспоживстандарту та його територіальних органів, які здійснюють метрологічний нагляд, повинні бути атестовані згідно із процедурою, встановленою Держспоживстандартом та мати статус державного повірника з метрологічного нагляду.

35) Державний метрологічний нагляд. Які напрямки діяльності та основні цілі державного метрологічного контролю і нагляду ви знаєте?

Держа́вний метрологі́чний на́гляд — діяльність спеціально уповноважених органів державної метрологічної служби з метою перевірки дотримання вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», інших нормативно-правових актів України і нормативних документів з метрології.

До державного метрологічного нагляду належать:

державний метрологічний нагляд за забезпеченням єдності вимірювань;

державний метрологічний нагляд за кількістю фасованого товару в упаковках.

Головні напрямки діяльності та основні цілі державного метрологічного контролю і нагляду є такими:

  • ведення супровідних засобів вимірювальної техніки та систем одержання даних вимірювань;

  • методологія вимірювання, підготовка нормативних документів, які визначають вимоги до проведення вимірювань;

  • інші напрямки, передбачені метрологічними регламентами.