Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стандартизация.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
98.18 Кб
Скачать

65) Що таке процесний підхід?

Малюнок ілюструє систему управління якістю, що базується на процесовому підході, який описаний в стандарті ISO 9001, він показує, що зацікавленні сторони (споживачі) відіграють суттєву роль в забезпеченні вхідних елементів для організації, моніторинг задоволеності зацікавлених сторін, вимагає оцінювання інформації щодо сприянню ступеню задоволеності потреб.Ця модель концептуально ілюструє вимоги систем управління якістю, які передбаченні передбачені стандартом, це відображає інтеграцію чотирьох розділів стандарту (відповідальність керівництва, управління ресурсами, випуск продукції, продукція, вимірювання, аналізування, покращення) і показує як процеси взаємодіють щоб сформувати інтегральну структуру систем управління якістю. Дана модель не деталізує процеси.

Підхід з позицій процесу- це систематична ідентифікація процесів; розуміння послідовностей та взаємодій; управління процесом.

66) Дайте визначення „процесу”.

Процес-це перетворення, при якому зростає деяка цінність вхідних компонентів.

67) На яких основних принципах базуються стандарти іsо серії 9000?

Орієнтація на замовника- організація залежить від своїх замовників, тому пов`язана розуміти поточні і майбутні потреби замовників, виконувати їх вимоги і прагнути до перевершення їхніх очікувань.

Лідерство- - ключовий принцип системи менеджменту якості, без якого СМЯ скоріше фікція, ніж реальність. Управління підприємством, керівництво проектами, створення, впровадження та експлуатація СМЯ - це області діяльності, де необхідно лідерство. З поданням про лідерство тісно пов'язана концепція відповідальності. Відповідальність не можна встановити наказом. Її можна тільки взяти на себе добровільно. Однак відповідальність необхідно підкріплювати повноваженнями. При цьому важливо постійно дотримуватися балансу між взятої на себе людиною добровільно відповідальністю і даних йому повноважень.

Залучення персоналу - на практиці означає систематичну можливість кожного співробітника брати участь у виробленні та реалізації управлінських рішень. Така можливість народжує в людях почуття відповідальності і причетності, що підсилює мотивацію до творчої праці.

Наслідком такого підходу - принцип відмови від ідеї покарання. Співробітників не має сенсу карати за прорахунки менеджменту. Цей підхід породжує ініціативу і є основою корпоративної культури.

Процесний підхід. Усі види діяльності в організації розглядаються як процеси. Процеси - це логічно впорядковані послідовності кроків (робіт, етапів, елементів), що перетворюють вхідні дані у вихідні дані. Таке розуміння процесів близько до поданням про алгоритми, і це дає можливість використання інформаційних технологій для візуалізації процесів та отриманих результатів для своєчасного прийняття управлінських рішень.

Системний підхід. Системний підхід вимагає координації всіх аспектів діяльності, постійного планування і доведення планів до кожного робочого місця, з тим, щоб можна було аналізувати і коригувати їх виконання по ходу справи. Цей принцип передбачає представлення організації як системи взаємодіючих динамічних процесів. З системним підходом пов'язана і проблема оцінювання результатів діяльності організації. Довгий час в цій галузі панував фінансовий підхід. Зараз стало очевидно, що до фінансових показників слід додати показники задоволеності споживачів, показники ефективності бізнес-процесів, а також показники потенціалу зростання фірми і кваліфікації персоналу. Система таких показників називається збалансованою системою показників

Постійне покращення- постійне покращення діяльності, в цілому слід вважати незмінною метою підприємства

Підхід до прийняття рішень на основі фактів. Приймати рішення на основі фактів - значить відрізняти достовірні факти від помилкових або сумнівних. Основа цього підходу - вимірювання, вироблені для отримання даних про процеси, і одночасно нагромадження інформації, яка поступово перетворюється в знання.

Взаємовигідні відносини з постачальниками. Цей принцип націлений на створення нових відносин з постачальниками, що одержали назву комейкершіп - «Разом зробимо, разом виграємо». При постійних відносинах з постачальниками можна говорити про управління ланцюжками доданих цінностей для споживачів.