Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стандартизация.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
98.18 Кб
Скачать

61. Які методи оцінки рівня якості ви знаєте?

Об`єктивні методи оцінки: вимірювальний метод, реєстраційний, розрахунковий

Суб`єктивні методи оцінки: органолептичний, експертний, соціологічний

Також диференціальний, комплексний, змішаний.

62. Диференціальний метод оцінки рівня якості.

Диференційним власне називається метод оцінювання рівня якості про­дукції, заснований на використанні одиничних показників її якості. При цьому визначають, чи досягнуто рівень базового зразка, і які показники значно відрізняються від базових.

В результаті оцінювання рівня якості продукції диференційним методом приймаються такі рішення:

  • рівень якості оцінюваної продукції вищий або дорівнює рівню базового зразка, якщо всі значення відносних характеристик показників більші або дорівнюють одиниці;

  • рівень якості оцінюваної продукції нижчий від рівня базового зразка, якщо всі значення відносних характеристик показників менші за одиницю.

У випадках, коли частина значень відносних характеристик показників більша або дорівнює одиниці, а частина — менша від одиниці, необхідно використовувати комплексний або змішаний метод оцінювання рівня якості продукції.

63. Комплексний метод оцінки рівня якості .

Комплексний метод оцінювання рівня якості продукції заснований на використанні узагальненого показника якості продукції.

Узагальнений показник є функцією від одиничних (групових, комплекс­них) показників якості продукції. Він може бути виражений:

  • головним показником, який відображає основне призначення продукції:

  • інтегральним показником якості продукції;

  • середнім зваженим показником.

В усіх випадках, коли є необхідна інформація, визначають головний показ­ник і встановлюють функціональну залежність його від вихідних показників.

Головним показником, наприклад, є: для дизельних двигунів — моторе­сурс за рік, для металорізальних станків — показник продуктивності тощо.

Інтегральний показник використовують, коли відомі сумарний корисний ефект від експлуатації або споживання продукції, її сумарні витрати на ство­рення та експлуатацію чи споживання.

64. Наведіть схему моделі системи управління якістю, що базується на процесному підході за стандартами дсту іsо 9001-2001.

Малюнок ілюструє систему управління якістю, що базується на процесовому підході, який описаний в стандарті ISO 9001, він показує, що зацікавленні сторони (споживачі) відіграють суттєву роль в забезпеченні вхідних елементів для організації, моніторинг задоволеності зацікавлених сторін, вимагає оцінювання інформації щодо сприянню ступеню задоволеності потреб.Ця модель концептуально ілюструє вимоги систем управління якістю, які передбаченні передбачені стандартом, це відображає інтеграцію чотирьох розділів стандарту (відповідальність керівництва, управління ресурсами, випуск продукції, продукція, вимірювання, аналізування, покращення) і показує як процеси взаємодіють щоб сформувати інтегральну структуру систем управління якістю. Дана модель не деталізує процеси.