Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стандартизация.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
98.18 Кб
Скачать

21) Що таке метрологія?

Метрологія - це наука про вимірювання, методи та засоби забезпечення їх єдності та способи досягнення визначеної точності.

22) Що таке метрологічне забезпечення? Перерахуйте заходи, які спрямовані на поліпшення якості продукції.

Метрологічне забезпечення - установлення та застосування метрологічних норм і правил, а також розроблення, виготовлення та застосування технічних засобів, необхідних для досягнення єдності і потрібної точності вимірювань. Метрологічне забезпечення складається із наукової, законодавчої, нормативної, технічної та організаційної основ. Науковою основою метрологічного забезпечення є метрологія - наука про вимірювання, методи і засоби забезпечення їх єдності та способи досягнення необхідної точності.

Законодавчою основою метрологічного забезпечення є Закони України, Декрети і постанови Кабінету Міністрів України, які спрямовані на забезпечення єдності вимірювань.

Нормативною основою метрологічного забезпечення є державні стандарти та інші документи державної системи забезпечення єдності вимірювань (ДСВ), відповідні нормативні документи Держстандарту України, методичні вказівки і рекомендації, які регламентують єдину номенклатуру, способи подання та оцінювання метрологічних характеристик, правила стандартизації й атестації засобів вимірювальної техніки (ЗВТ), вимоги до проведення державних випробувань, перевірки, ревізії та експертизи ЗВТ.

23) Єдність вимірювань. Вимоги до забезпечення єдності вимірювань.

Єдність вимірювання- це характеристика якості вимірювання, коли їх результати виражаються в прийнятих одиницях, а похибки результатів не виходять за встановлені межі.

Вимоги до єдности вимірювань: Результати вимірювань виражаються в одиницях міжнародної системи СИ.

24) Як класифікують вимірювання? Охарактеризуйте різновиди вимірювань.

Різдновиди вимірювань:

а) органолептичні. Вони основані на використанні органів чуття.

б) згідно з відчуттям, відчуття часу або гравітації

в)згідно з враженням за шкалою порядку(конкурси майстрів, мистецтв. Виступи катків)

г)експертні ,основані на нейтралізації результатів одного й того ж показника групою експертів

д)інструментальні, використовуються за допомогою спеціальних технічних засобів і якщо прилади правильно працюють, то це об`активний метод вимірювання, самий об`активний

25) Які методи вимірювань ви знаєте?

Методи вимірювань в металургії

а) метод безпосередньої оцінки- це метод вим., за якого значення величини визначають безпосередньо за виду пристрою (будильник)

б) метод порівняння з мірою- метод вимірювань, за якого величину порівнюють з величиною відтворюваного мірою(напр.. в одну руку товар, в другу-щось для рівноваги)

в)контактний и безконтактний методи- методи,за яких чутливий елемент приводу призв-ся або не призвод-ся в контакт з об`єктом вимірювання (мікроскоп, измер.температури на расс-ии)

г)метод заміщення як різновид методу пор. з мірою, в який вимірювану величину заміщують відомою величиною

26) Дайте визначення термінам: «засіб вимірювальної техніки», «фізична величина», «еталон», «вимірювальна лабораторія», «похибка вимірювань», «вимірювальні перетворювачі», «вимірювальні установки».

Засоби вимірювальної техніки— технічні засоби, які використовуються під час вимірювань фізичних величин і мають нормовані метрологічні характеристики.

Міра фізичної величини — засіб вимірювальної техніки, призначений для відтворення та зберігання однієї або декількох відомих значень фізичної величини.

Еталон-це технічний засіб, який забезпечує відтворення або зберігання одиниці з метою передачі інформації про ії розміри засобом вимірювання, який виконано за особливою сертифікацією та офіційно затверджений як еталон.

Вимірювальна лабораторія — підприємство, установа, організація чи їх окремий підрозділ, що здійснює вимірювання фізичних величин, визначення хімічного складу, фізико-хімічних, фізико-механічних та інших властивостей і показників речовин, матеріалів і продукції, за винятком вимірювань, пов'язаних з оцінкою відповідності продукції, процесів, послуг, з документальним оформленням їх результатів.

Похибка вимірювання -відхилення результату вимірювання від істинного значення вимірюваної фізичної величини.

Вимірювальні перетворювачі - засоби вимірювань, призначені для перетворення вимірювальної величини в іншу або сиг лан вимірювальної інформації для обробки, зберігання чи подальших використань.

Вимірювальні установки- це сукупність функціонально-об`єднаних мір, вимірювальних перетворювачів і приладів для вимірювання однієї або декількох фізичних величин ,які розміщені в одному місці.

Клас точності- це задане у відсотках відношення допустимої основної абсолютної похибки вимірювального приладу в робочій частині шкали до верхньої межі діапазону вимірювань.

27) Що таке повірка (перевірка)? Чим засвідчують її результати?

Повірка- перевірка метрологічним органом чи спеціально уповноваженою особою відповідних метрологічних характеристик, нормам і встановлення на цій основі придатності засобів вимірювання до застосування.

Позитивні результати повірки засвідчують клеймом. Окрім клейма є сертифікат.

28) Види повірок за ДСТУ 2708 та в яких випадках вони здійснюються?

Для засобів вимірювальної техніки, які підлягають повірці відповідно до 4.1.1, встанов-

лено такі види повірки: первинна, періодична, позачергова, інспекційна та експертна.

Первинній повірці підлягають засоби вимірювальної техніки під час випуску з виробництва і ремонту.

У разі потреби, первинну повірку проводять також під час уведення засобів вимірювальної техніки в експлуатацію. Необхідність проведення такої повірки має бути зазначено в експлуатаційних документах, у свідоцтві про державну метрологічну атестацію і (або) у сертифікаті затвердження типу засобів вимірювальної техніки. Перелік операцій повірки встановлюють у відповідній методиці повірки.

Первинній повірці перед уведенням в експлуатацію підлягають також засоби вимірювальної техніки, що ввозять з-за кордону партіями, типи яких занесено до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, якщо не визнано результати повірки, проведеної в іноземних державах,відповідно до порядку, зазначеного в 4.1.7.

Періодичній повірці підлягають засоби вимірювальної техніки, які перебувають в експлуатації, в тому числі ті, які видають напрокат.

Позачергову повірку проводять до закінчення міжповірочного інтервалу.

Інспекційну повірку проводять під час здійснення державного метрологічного нагляду,щоб перевірити придатність засобів вимірювальної техніки до застосування.

Експертну повірку проводять у разі виникнення спірних питань щодо метрологічних

характеристик, придатності до застосування і правильності експлуатації засобів вимірювальної техніки.