Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стандартизация.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
98.18 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення термінам у сфері стандартизації «сумісність», «взаємозамінність», «уніфікація», «орган стандартизації», «нормативний документ», «державна система стандартизації», «технічні умови», «настанова».

Сумісність - придатність продукції, процесів, послуг до спільного використання, що не викликає небажаних взаємодій за заданих умов для виконання встановлених вимог.

Нормативний документ (НД) -- документ, що встановлює правила, загальні принципи чи характеристики щодо різних видів діяльності або їх результатів.

Взаємозамінність – метод стандартизації, який стосовно техніки передбачає збірку чи заміну однакових деталей, вузлів, агрегатів, інших конструкцій без попередньої підгонки.

Уніфікація – метод стандартизації, якийх базується на об’єднанні двох чи більше документів в одному, з таким розрахунком, щоб регламентовані цим документом вироби можна було взаємозамінювати. Основою уніфікації є систематизація і класифікація.

Органи стандартизації - це підрозділи, які виконують функції державного управління всіма підприємствами й організаціями з питань стандартизації, здійснюють координуючу діяльність і діють від імені держави.

Державна система стандартизації - це система правил і положень, що

визначають порядок проведення робіт із стандартизації в Україні в усіх галузях

народного господарства і на всіх рівнях влади. Ці правила і положення є в комплексі

державних стандартів, умовно названому ДСТУ 1

Технічні умови – нормативний документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинні відпвідати вирб, процесс чи послуга.

Настанова – нормативний документ, що рекоменд. практичні прийнятя чи методи проектування, виготовлення, монтажу, експлутації або утилізації обладнання, конструкції чи виробів.

  1. Сформулюйте мету стандартизації.

Основна мета стандартизації - це оптимальне впорядкування об'єктів стандартизації для прискорення науково-технічного прогресу, підвищення ефективності виробництва, поліпшення якості продукції, удосконалення організації управління народним господарством, розвиток міжнародного економічного, наукового і технічного співробітництва.

  1. Назвати об´єкти стандартизації.

Об'єктами стандартизації є продукція, процеси та послуги, зокрема матеріали, складники, обладнання, системи, їх сумісність та уніфікація, правила, процедури, функції, методи чи діяльність, персонал і органи, а також вимоги до термінології, позначення, фасування, пакування, маркування, етикетування.

  1. Що таке стандарт?

Стандарт – створений на основі консенсусу та ухваленний визнаним органом, нормативний документ, у якому встановлені для загального та багаторазового використання правила, вимоги, загальні принципи, постановчі вказівки чи характеристики різного виду діяльності або її результатів для досягнення оптимального ступеня упорядкування в певній сфері, та є доступним широкому колу користувачів.

  1. Які функції стандартизації?

- інформаційна (гармонізація документів, методів та засобів якості життя із світовими аналогами_

- документуюча

-ресурсозберігаюча( раціональне та еконмічне використання ресурсів)

- охоронна (для забеспечення безпеки усіх систем)

- соціальна (забеспечення прав споживачів, право користуватися найкіснішими і безпечними товарами)

-регументативна (вплив на ринок товарів і послуг, усунення технічних барьєрів в торгівлі, захист вітчизнянного виробника і споживача)

  1. Перелічити основні принципи стандартизації.

* врахування рівня розвитку науки і техніки, екологічних вимог, економічної доцільності і ефективності технологічних процесів для виробника, вигоди та безпеки для споживача та держави в цілому;

* гармонізація нормативних документів з стандартизації з міжнародними, регіональними і, в разі необхідності, з національними стандартами інших країн;

* забезпечення відповідності вимог нормативних документів, актам законодавства;

* участь у розробленні нормативних документів усіх зацікавлених сторін

* взаємозв'язок і узгодженість нормативних документів усіх рівнів;

* придатність нормативних документів для сертифікації продукції;

* відкритість інформації про чинні стандарти і програми робіт з стандартизації з урахуванням вимог чинного законодавства;

* відповідність комплексів (систем) стандартів складу та взаємозв'язкам об'єктів стандартизації для певної галузі.

* застосування інформаційних систем і технологій у галузі стандартизації.

  1. Назвіть основні суб´єкти стандартизації.

  • центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації(держспоживач);

( організовує, координує та провадить діяльність щодо розроблення, схвалення, прийняття, перегляду, зміни, розповсюдження національних стандартів відповідно до цього Закону і як національний орган стандартизації представляє Україну в міжнародних та регіональних організаціях із стандартизації.)

  • рада стандартизації;

  • технічні комітети стандартизації;

  • інші суб'єкти, що займаються стандартизацією.