Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне право 2 курс екзамен.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
145.35 Кб
Скачать

51. Суб’єкти виборчого процесу: поняття і характеристика

Суб’єктами виборчого процесу визнаються особи, органи та організації, наділені Конституцією та виборчим законодавством України правами та обов’язками стосовно організації та проведення виборів, зокрема:

1) виборці –громадяни, що володіють активним виборчим правом і місця проживання яких розташовані в межах виборчого округу, що забезпечує представницький характер органу публічної влади відповідного рівня.

2) виборча комісія, утворена відповідно до Закону України "Про Центральну виборчу комісію" та спеціального законодавства:

- Виборчі комісії є спеціальними колегіальними державними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів.

Центральна виборча комісія очолює систему виборчих комісій, які організовують підготовку і проведення виборів, і є комісією вищого рівня щодо усіх територіальних та дільничних виборчих комісій.

Територіальна виборча комісія є комісією вищого рівня щодо усіх дільничних виборчих комісій на території відповідного територіального виборчого округу з питань виборів Президента України.

Дільнична виборча комісія є суб'єктом відповідного виборчого процесу, має право звернення у межах своїх повноважень до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, закладів, установ та організацій, їх посадових та службових осіб.

3) кандидати в депутати, кандидати на пост Президента України, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, зареєстровані у порядку, встановленому законодавством

4) партії (блоки), їхні місцеві організації, які висунули кандидатів.

5) офіційний спостерігач - суб’єкт виборчого процесу від кандидата, партії, громадської організації, який зареєстрований у порядку, встановленому законодавством.

Суб’єкти виборчого процесу виступають основними управомочними учасниками виборчих правовідносин, від них найбільшою мірою залежать структура, зміст та динаміка розвитку публічного виборчого права й публічних виборчих правовідносин

Утім загалом учасників виборчого процесу значно більше. Це й органи державної влади, органи місцевого самоврядування та їх службові й посадові особи, політичні партії та громадські організації, ЗМІ, міжнародні спостерігачі тощо.

Варто звернути увагу на те, що законодавство не називає самостійними суб’єктами виборчого процесу ЗМІ , незважаючи на їх широку участь фактично на всіх його стадіях. Це можна пояснити особливим статусом ЗМІ, які згідно з виборчим законом не беруть безпосередньої, самостійної участі у виборчому процесі, а також наявністю в них специфічної мети — формування поведінки електорату. Також не виступають самостійними суб’єктами виборчого процесу довірені особи кандидатів у депутати й уповноважені особи від партій (блоків), оскільки їх повноваження є похідними від повноважень кандидатів у депутати, партій (блоків). Зазначені особи виконують переважно представницьку й допоміжну ролі.

52. Державний реєстр виборців: поняття, нормативне регулювання Відповідно до ЗУ «Про Державний реєстр виборців» Державний реєстр виборців (далі - Реєстр) - автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки даних, які містять передбачені цим Законом відомості, та користування ними, створена для забезпечення державного обліку громадян України, які мають право голосу відповідно до ст.70 Конституції України.

Нормативне регулювання Реєстру здійснюється:

  • ЗУ ''Про Державний реєстр виборців'' від 22 лютого 2007 року

  • Постанова КМУ від 18 липня 2007 р. № 943 ''Деякі питання утворення органів (відділів) ведення та регіональних органів (відділів) адміністрування Державного реєстру виборців''

  • Розпорядження КМУ від 17 липня 2009 р. № 895-р ''Про заходи щодо забезпечення виконання деяких положень Закону України "Про Державний реєстр виборців"'

  • Розпорядження КМУ від 5 вересня 2007 р. № 691-р ''Про затвердження плану заходів, пов'язаних з формуванням інформаційно-телекомунікаційної системи Державного реєстру виборців''

  • Розпорядження КМУ від 25 липня 2007 р. № 563-р ''Про затвердження системних класифікаторів, необхідних для функціонування Державного реєстру виборців ''

  • Постанови ЦВК

Основними завданнями Реєстру є:

1) ведення персоніфікованого обліку виборців;

2) складання списків виборців для проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, всеукраїнських та місцевих референдумів.

2. База даних Реєстру, будь-яка її частина, копія бази даних або її частини, персональні дані виборців, що містяться у базі даних Реєстру (далі - персональні дані Реєстру), можуть використовуватися лише для цілей, передбачених цим Законом.

Основними засадами ведення Реєстру є:

1) законність і пріоритет прав людини;

2) загальний характер;

3) повнота відомостей;

4) достовірність відомостей;

5) однократність включення до нього виборця;

6) постійність;

7) публічний характер;

8) поновлювальність відомостей;

9) захищеність.

Мовою ведення Реєстру є державна (українська) мова.

До Реєстру заносяться та в базі даних Реєстру зберігаються встановлені цим Законом відомості про виборця (персональні дані) таких видів:

1) ідентифікаційні персональні дані виборця;

2) персональні дані, які визначають місце та умови голосування виборця;

3) службові персональні дані.

За відсутності окремих персональних даних до Реєстру вноситься відмітка про їх відсутність.

Органам ведення Реєстру забороняється збирати, вносити до Реєстру та зберігати в базі даних Реєстру відомості (персональні дані виборців), не передбачені Законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]