Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне право 2 курс екзамен.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
145.35 Кб
Скачать

25. Поняття, зміст та загальна характеристика економічних соціальних та культурних прав за Конституцією України

Економічні права та свободи людини і громадянина - це самостійний вид прав та свобод у загальній системі конституційних прав та свобод людини і громадянина, під якими слід розуміти можливості людини і громадянина володіти, користуватися та розпоряджатися економічними благами, а також набувати та захищати їх у порядку, межах, формах і спосіб, передбачених Конституцією та законами України.

За об'єктною ознакою виділяють такі економічні права та свободи людини і громадянина:

- право приватної власності (ст. 41 Конституції України);

- право на підприємницьку діяльність1 (статті 15,42 Конституції України);

- право громадян на користування об'єктами права публічної (суспільної) власності: власності Українського народу, державної та комунальної власності (статті 13,14 Конституції України)

До соціальних прав та свобод людини і громадянина належать: право кожного на житло (ст. 47 Конституції України).

право кожного на працю (ст. 43 Конституції України, а також нею визначено, що держава гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності. Водночас передбачені, ст. 43 Конституції України права на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату не нижчу від визначеної законом, на захист від незаконного звільнення, на своєчасне одержання винагороди за працю )

право кожного, хто працює, на страйк (ст. 44 Конституції України).

право кожного, хто працює, на відпочинок (ст. 45 Конституції України);

право громадян на соціальний захист (ст. 46 Конституції України).

право кожного на достатній життєвий рівень (ст. 48 Конституції України).

право кожного на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування (ст. 49 Конституції України).

право кожного на безпечне для життя і здоров'я людини довкілля (ст, 50 Конституції України).

До культурних прав і свобод людини і громадянина належать:

право кожного на освіту (ст. 53 Конституції України)

свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості громадян,

право на захист інтелектуальної власності,

їхніх авторських прав, моральних і матеріальних інтересів, що виникають у зв'язку з різними видами інтелектуальної діяльності

26.Гарантії прав та свобод людини і громадянина в Україні

Гарантії прав і свобод людини і громадянина - це умови та засоби, що забезпечують ефективну реалізацію прав і свобод кожною людиною і громадянином.

Найвищою гарантією прав і свобод людини і громадянина є конституційний лад України, заснований на неухильному дотриманні Конституції України та законів України, приписах природного права та загальновизнаних принципах і нормах міжнародного права.

Суб'єктом, на якого покладаються обов'язки щодо гарантування прав і свобод людини і громадянина, є держава. Роль держави як головного гаранта прав і свобод людини і громадянина випливає зі змісту статей 3, 22, 42, 49, 51, 53 та інших статей Конституції України, і ця функція реалізується за допомогою різних правових засобів через усю систему органів державної влади.

Особливе місце в цій системі посідає Президент України - гарант прав і свобод людини і громадянина (ст. 102 Конституції України).

Верховна Рада України здійснює захист прав і свобод людини і громадянина через відповідну законодавчу діяльність (ст. 92 Конституції України), призначає на посаду та звільняє з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (ст. 101 Конституції України).

Кабінет Міністрів України вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина (ст. 116 Конституції України).

Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист прав кожного на території України і в межах її юрисдикції на постійній основі здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]