Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗП экз.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
188.45 Кб
Скачать

70. Відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Провадиться згідно з главою 24 ЗК Відповідно до п. 14 постанови Пленуму Вер­ховного Суду України від 25 грудня 1996 р. № 13 „Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді ци­вільних справ” дані види відшкодування відрізняються за суб’єкта­ми, а також за видами відповідальності. Збитки відшкодовуються виключно власникам землі і землекористувачам.

А. М. Мірошниченко наголошує, що Варто наголосити, що втрати сільськогосподарського та лісогосподар­ ського виробництва не є збитками землевласників та землекористувачів, і, на відміну від останніх, відшкодовуються до відповідних бюджетів і мають чітко визначене призначення (див. ст. ст.. 207-209 ЗКУ).

Ст. 207 ЗК встановлює Умови відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва:

1. Втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва включають втрати сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників, а також втрати, завдані обмеженням у землекористуванні та погіршенням якості земель.

2. Відшкодуванню підлягають втрати сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, перелогів, сінокосів, пасовищ), лісових земель та чагарників як основного засобу виробництва в сільському і лісовому господарстві внаслідок вилучення (викупу) їх для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом.

3. Відшкодуванню підлягають також втрати, завдані обмеженням прав власників землі і землекористувачів, у тому числі орендарів, або погіршенням якості угідь внаслідок негативного впливу, спричиненого діяльністю громадян, юридичних осіб, органів місцевого самоврядування або держави, а також у зв'язку з виключенням сільськогосподарських угідь, лісових земель і чагарників із господарського обігу внаслідок встановлення охоронних, санітарних та інших захисних зон.

4. Такі втрати компенсуються незалежно від відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам.

5. Втрати визначаються у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно о ст. 208 ЗК, Фізичні та юридичні особи звільняються від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва у разі використання земельних ділянок для будівництва шкіл, дош­кільних закладів, державних об’єктів охорони здоров’я, культури, фізкультури та спорту, соціального забезпечення, державних об’єк­тів дорожнього будівництва, культових споруд релігійних організа­цій, кладовищ, меліоративних систем тощо.

Відповідно до Постанови КМУ “Про розміри та Порядок визначення втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва6 які підлягають відшкодуванню” від 17.11.97 в ред. Від 14.12.17року, Відшкодування втрат с/г і л/г виробництва, провадиться юридичними і фізичними особами в двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту відведення їм земельних ділянок, а у випадках поетапного освоєння відведених земельних ділянок для добування корисних копалин відкритим способом - у міру їх фактичного надання.

Контроль за дотриманням порядку визначення та відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню, здійснюють Держгеокадастр та його територіальні органи.

Розмір втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва (у випадках, передбачених законом) розраховується суб’єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із Законом України "Про землеустрій".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]