Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗП экз.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
188.45 Кб
Скачать

51.Правові засади розподілу та перерозподілу земель

Мірошничено: Розподіл та перерозподіл земель як функція управління полягає у наданні земельних ділянок державної та комунальної власності у власність та користування, відчуженні земельних ділянок інших форм власності у державну або комунальну власність, припиненні права землекористування ділянками державної та комунальної власності, зміні цільового призначення земельних ділянок.

Розподіл і перерозподіл - діяльність органів, яка спрямована на виникнення права власності чи користування земельною ділянкою у одних суб'єктів та припинення цих прав у інших, а також діяльність пов'язана зі зміною цільового призначення земельних ділянок. Все це здійснюється з метою раціонального використання та охорони земель. Без участі органів це не функція управління.

Компетенція:

 Сільські, селищні, міські ради - землі комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

ВР АРК, обласні, районні ради - відповідні землі спільної власності територіальних громад для всіх потреб.

Районні державні адміністрації - на їхній території передають земельні ділянки із земель державної власності у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб та за межами населених пунктів для:

а) ведення водного господарства;

б) будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району (шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі тощо), з урахуванням вимог частини сьомої цієї статті;

в) індивідуального дачного будівництва.

Держгеокадастр та його територіальні органи - земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності для всіх потреб.

Обласні державні адміністрації - на їхній території із земель державної власності у власність або у користування у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів, а також земельні ділянки, що не входять до складу певного району, або у випадках, коли районна державна адміністрація не утворена, для всіх потреб.

Київська та Севастопольська міські державні адміністрації - у межах їхніх територій земельні ділянки із земель державної власності у власність або у користування для всіх потреб.

КМУ- земельні ділянки із земель державної власності у власність або у користування у випадках встановлених ЗК, та земельні ділянки дна територіального моря

52.Правові основи здійснення моніторингу земель

Моніторинг земель – це «система спостереження за станом земель з метою своєчасного виявлення змін, їх оцінки, відвернення та ліквідації наслідків негативних процесів» (ч.1. ст.191 ЗКУ).

МЗ є складовою частиною державної системи моніторингу довкілля.

Завдання – прогноз еколого-економічних наслідків деградації земельних ділянок з метою запобігання та усунення дії негативних процесів.

Здійснення моніторингу земель регламентується ЗУ «Про охорону НПС» (у складі моніторингу довкілля), ЗУ «Про державний контроль за використанням та охороною земель» (щодо моніторингу ґрунтів земель сільськогосподарського призначення), Постановою КМУ «Про затвердження положення про моніторинг земель».

Моніторинг земель здійснюється відповідно до загальнодержавних і регіональних (місцевих) програм.

Об'єктом моніторингу є землі України незалежно від форм власності на землю, цільового призначення та характеру використання.

Види:

національний - на всіх землях у межах території України;

регіональний - на територіях, що характеризуються єдністю фізико-географічних, екологічних та економічних умов;

локальний - на окремих земельних ділянках та в окремих частинах (елементарних структурах) ландшафтно-екологічних комплексів.

Моніторинг земель складається із систематичних спостережень за станом земель (агрохімічна паспортизація земельних ділянок, зйомка, обстеження і вишукування), виявлення у ньому змін, а також проведення оцінки: стану використання земельних ділянок; процесів, пов'язаних із змінами родючості грунтів;

Проведення моніторингу земель здійснюється у такому порядку:

  • виконання спеціальних зйомок і обстежень земель;

  • виявлення негативних факторів, вплив яких потребує здійснення контролю;

  • оцінка, прогноз, запобігання впливу негативних процесів.

Ведення моніторингу земель здійснює Держгеокадастр за участю Мінприроди, Мінагрополітики, Національної академії аграрних наук та ДКА.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]