Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗП экз.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
188.45 Кб
Скачать

27.Приватизація земельних ділянок, наданих раніше у користування громадянам (“спрощена процедура”).

У зв’язку із тим, що земельна ділянка визначена в натурі, за даною процедурою (теоретично) немає потреби замовленні, розробці, погодженні, затвердженні та перенесенні в натуру проекту відведення, що значно спрощує приватизацію.

Уповноважена особа, яка може користатися цією моделлю: - Громадянин України у користуванні якого перебуває земельна ділянка ( право оренди, постійного користування)

Процедура має наступні стадії:

1.подача заяви з доданими до відповідної ради, адміністрації чи РМ АРК (ч.ч.1, 2 ст.118 ЗКУ);

Разом з заявою подаються технічні матеріали та документами, що підтверджують розмір земельної ділянки,площу.Технічними матеріалами та документами, що підтверджують розмір земельної ділянки, є дані БТІ, документи, що посвідчують права на землю (витяги з реєстрових, погосподарських, земельно-шнурових книг тощо).

2. Доведення факту користування земельною ділянко ( правового титулу)

3. розгляд заяви відповідним органом (протягом місяця) та прийняття рішення про приватизацію земельної ділянки (ч.2 ст.118 ЗКУ);

3. державна реєстрація земельної ділянки (див. «повну» процедуру);

4. реєстрація права власності на земельну ділянку (див. викладене вище щодо «повної» процедури).

При даній процедурі відбувається переведення земельної ділянки ( сформовану ) з титулу користування у титул власності

28.Приватизація земельних ділянок юридичними особами.

Можливість передачі земельних ділянок безоплатно у приватну власність передбачена щодо наступних різновидів юридичних осіб:

  1. садівницьких товариств. За своєю правовою природою садівницькі товариства є обслуговуючими і діють відповідно до ЗУ «Про кооперацію»; також трапляються випадки заснування садівницьких товариств як громадських організацій

До земель загального користування садівницького товариства належать земельні ділянки, зайняті захисними смугами, дорогами, проїздами, будівлями і спорудами загального користування. Землі загального користування садівницького товариства безоплатно передаються йому у власність за клопотанням вищого органу управління товариства до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування на підставі документації із землеустрою, за якою здійснювалося формування земельних ділянок або технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі.

2. Дачних кооперативів – ч.2 ст.52 зку;

Землі загального користування дачного кооперативу безоплатно передаються йому у власність за клопотанням вищого органу управління кооперативу до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування на підставі документації із землеустрою, за якою здійснювалося формування земельних ділянок або технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі). До земель загального користування дачного кооперативу належать земельні ділянки, зайняті захисними смугами, дорогами, проїздами, будівлями і спорудами загального користування.

3. житлово-будівельних (житлових) та гаражно-будівельних кооперативів – ч.1 ст.41 ЗКУ;

Житлово-будівельним та гаражно-будівельним кооперативам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки для житлового і гаражного будівництва передаються безоплатно у власність у розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженої містобудівної документації.

  1. об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) (в новій редакції досить суперечливо щодо можливості осбб набувати у власність землю)

1.Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками

2. Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Так як станом на 2018 р.даного порядку не затверджено, то після аналізу 1 і 2 частин статті 42 Земельного кодексу ми приходимо до висновку, що до встановлення Кабміном порядку передачі землі співвласникам багатоквартирного будинку право на отримання земельної ділянки є у об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (організації, що здійснює управління), яке має право отримати в постійне користування земельну ділянку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]