Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи Межд Марк.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
806.91 Кб
Скачать

II. Завдання до ситуації

Для приведених умов визначити:

  • оптимальний (рівноважний) рівень випуску товару (QР), тис. шт.;

  • рівноважний рівень цін (PР), гр.;

  • величину затоварення готової продукції (Z) тис. шт., при збільшенні цін до рівня 1), грн.;

  • величину дефіциту товару на ринку (D) тис. шт., при зниженні цін до рівня 2), грн.

Підтвердите аналітичні розрахунки графічним рішенням поставлених задач.

III. Інформаційне забезпечення задачі

Таблиця 1 - Характеристика вихідних даних до задачі

Коефіцієнти рівняння

Аналізований рівень цін

Попиту

Пропозиції

a

b

c

d

P1

P2

160

11

9

25

150

75

IV. Алгоритм розв’язання задачі

Крок 1. Використовуючи умову рівноваги (PD = PS), визначите рівноважну кількість товару на ринку (QP) вирішуючи спільно систему рівнянь (1) і (2) відносно (Q).

Попит визначається платоспроможною потребою покупців (споживачів), і звичайно зображується у виді графіка, що показує кількість продукту, що споживачі готові й у стані купити за деякою ціною з можливих протягом визначеного періоду часу цін. Попит показує кількість продукту, що споживачі будуть купувати по різних можливих цінах.

Ціна попиту — максимальна ціна, по якій споживач готовий купити дану продукцію.

Величини попиту повинні мати визначене значення і відноситися до визначеного відрізка часу. Корінна властивість попиту полягає в наступному: при незмінності всіх інших параметрів зниження ціни веде до відповідного зростанню величини попиту.

Будь-яка ціна, призначена фірмою, так чи інакше, позначиться на рівні попиту на товар. Залежність між ціною і сформованим у результаті цього рівнем попиту представлена відомої кривої попиту.

Під пропозицією розуміється сукупність товарів і послуг, що представляються на ринок у кожен даний момент часу. Пропозиція включає два моменти:

  • готовність до продажу того чи іншого товару (послуги) виробником;

  • умови, на яких він готовий їх продати.

Чим вище ціна товару за інших рівних умов, тим більше бажання продавця зробити і запропонувати товару на продаж — так формулюється основний закон пропозиції.

Якщо пропозиція перевищує попит, то ціна буде нижче вартості товару. При перевищенні попиту над пропозиціями ціна виявиться вище вартості товару. При відповідності попиту та пропозиції ціна буде дорівнює вартості. Різний вплив попиту та пропозиції на ціну визначає і різну динаміку цих величин. Графічне зображення впливу зміни попиту та пропозиції на ціну показане на рис.1.

Р исунок 1 - Формування ринкової рівноваги

При низькій ціні на товар величина попиту буде максимальної, у міру підвищення ціни попит буде падати. Динаміку зміни попиту характеризує лінія QD.

Максимальна ціна буде стимулювати виробників у збільшенні випуску товару; пропозиція буде рости. В міру зниження ціни на товар буде скорочуватися обсяг його виробництва і, отже, упаде величина пропозиції. Лінія QS характеризує зміну пропозиції.

При визначеній ціні (Р) і кількості товару(Q) інтереси виробників і споживачів збігаються, тобто при цій ціні реалізується весь обсяг пропозицій і задовольняється весь наявний попит. Цей стан називається ринковою рівновагою, а ціна, що врівноважує попит та пропозицію — рівноважною ціною, чи ціною рівноваги.

Крок 2. Підставивши розраховане (QP) в рівняння (1) або (2) знайдіть рівноважну ціну (PР).

Крок 3. Знайти величину затоварення готової продукції (Z) тис. шт., при збільшенні цін до рівня 1), грн.

Ефект затовареності готовою продукцією на ринку відбувається тоді, коли пропозиція товару перевищує його попит. Для визначення величини затовареності (Z) підставте величину рівня цін (P1) у рівняння (1) і (2), і знайдіть відповідні цьому рівню цін величину попиту на товар (QD(P1)) і величину пропозиції товару (QS(P1)) .

Тоді:

Z = QS(P1) - QD(P1), тис.шт

Крок 4. Знайти величину дефіциту товару на ринку (D) тис. шт., при зниженні цін до рівня 2), грн.

Ефект дефіциту товару на ринку має місце коли попит на товар перевищує його пропозицію. Для визначення величини дефіциту конкретного товару на ринку (D) підставте величину рівня цін (P1) у рівняння (1) і (2), і знайдіть відповідні цьому рівню величину попиту на товар (QD(P2)) і величину пропозиції товару (QS(P2)) .

Тоді:

D = QD(P2) - QS(P2), тис.шт.

Для графічного підтвердження аналітичних розрахунків величину випуску продукту (Q) рекомендується приймати в межах від 0 до 10 тис. шт.

Наприклад.

Таблиця 2 - Розрахунок даних для побудови графіків попиту та пропозиції

Q, тис.шт.

Функція попиту

PD=89-10Q

Функція пропозиції

PS=10+18Q

0

89

10

1

79

28

2

69

46

3

59

64

4

49

82

5

39

100

6

29

118

7

19

136

8

9

154

9

-1

172

10

-11

190

Рисунок 1 - Графічне визначення рівноважної ціни, рівноважного обсягу товару, затовареності та дефіциту. QP=2,8 тис.шт.; PP=60,8 грн.; Z=3,8-0,9=2,9 тис.шт.; D=4,9-1,6=3,3 тис.шт.

Аналітично-розрахункова задача №3

I. Вихідні дані

Обробка даних досліджень на закордонному ринку реалізації виробленого товару дозволила зробити висновок, що характер зміни прибутку по роках життєвого циклу товару описує рівняння залежності типу:

ПТ = -аТ2 + вТ – с,

де: ПТ - величина прибутку від реалізації товару в Т - м року життєвого циклу товару, тис.грн;

Т - поточний рік;

а, в, с - параметри рівняння, значення яких по варіантах завдань приведені в таблиці 1.