Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать

3.2.Видатки державного бюджету

Видатки державного бюджету включають усі платежі , що не повертаються.Видатки визначаються як державні витрати,що утворюються на безповоротній основі, тобто не повязані з виникненням або погашенням фінансових вимог.

У бюджеті класифікації видатки поділяються за наступними критеріями:

1.функціями,з виконанням яких повязані видатки (функціональна класифікація видатків);

2.економічною характеристикою операцій, при проведенні яких здійснюється ці видатки (відомча класифікація видатків);

3.ознакою головного розпорядника бюджетних коштів (відомча класифікація видатків);

4.бюджетними програмами (програмна класифікація видатків).

Функціональна класифікація видатків має наступні рівнв деталізації:

1.розділи,в яких визначаються видатки бюджетів на здійснення відповідних загальних функцій держави, Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування;

2.підрозділи та групи, в яких конкретизуються напрями спрямування бюджетних коштів на здійснення відповідно функцій держави, Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування.

Основними напрямами (розділами) державної діяльності згідно функціональної класифікації є:

1.Державне управління;

2.Міжнародна діяльність;

3.Національна оборона і т. д.(всього 24 розділи).

Розділи поділяються на підрозділи , тобто більш детальні частини.Наприклад, розділ ”Державне управління” включає в себе 6 підрозділів: функціонування законодавчої влади , функціонування виконавчої влади, утримання Президента України та його апарату , утримання фінансових та фіскальних органів, загальне планування і статистичні служби, інші видатки на загальнодержавне управління.Підрозділи можуть мати цільові статті і види витрат.

Економічна структура видатків групує видатки державного і місцевих бюджетів за їх економічним змістом.Вона поділяється на потпчні видатки і капітальні видатки. А також на предметні статті, підстатті та елементи витрат.

Відомча класифікація видатків бюджету визначає перелік головних розпорядників бюджетних коштів.На їх основі Державне казначейство України та місцеві фінансові органи ведуть реєстр усіх розпорядників бюджетних коштів.

Програмна класифікація видатків бюджету застосовується при формуванні бюджету за програмно-цільовим методом.

Поряд із збором інформації про видаткову частину держбюджету статистика аналізує:

1.виконання плану вилатків держбюджету в цілому та за окремими їх видами та цільовим призначенням;

2.динаміку обсягів видатків держбюджету в порівнянні з попереднім періодом в цілому та за окремими їх видами та цільовим призначенням;

3.динаміку структури видатків держбюджету.

Аналіз виконання плану видатків держбюджету дає змогу отримати не лише сукупну оцінку виконання видаткової частини держбюджету, а й здійснити характеристику:

1.рівня виконання плану за кожною групою видатків;

2.докладно проаналізувати ту групу видатків , за якою виявлено істотні відхилення фактичних даних від запланованих;

3.встановити , чим було зумовлено відхилення фактичних даних від запланованих.

Аналіз динаміки обсягу видатків держбюджету в порівнянні з попереднім періодом здійснюється аналогічно до аналізу рівня виконання плану.

Аналіз структури обсягу видатків держбюджету дає змогу визначити основні напрямки розподілу коштів.

Звязок видатків державного бюджету з найважливішими макроекономічними показниками можна охарактеризувати побудувавши динамічні ряди відсоткового відношення обсягів окремих видатків до обсягу ВВП, або застосувавши багатофакторні індексні моделі.

Приклад 4.Характеристика динаміки відсоткового відношення видатків на національну оборону до обсягу ВВП держави протягом 2003-2006 років.

Таблиця 4

Динаміка відсоткового відношення видатків на національну оборону стосовно обсягу ВВП України протягом 2003-2006 років

№ з/п

Показники

Роки

2003

2004

2005

2006

Роки

1

Національна оборона, млн.грн.

2294,5

3039,9

3536,4

5279,6

2

Обсяг ВВП, млн.грн.

170070

204190

225810

264165

3

Відсоткове відношення видатків на національну оборону стосовно обсягу ВВП України,%

1,35

1,49

1.57

2,00

4

Абсолютне базисне відхилення відсоткового відношення видатків на національну оборону стосовно обсягу ВВП України, %-х пунктів

-

0,14

0,22

0,65

5

Абсолютне ланцюгове відхилення відсоткового відношення видатків на національну оборону стосовно обосягу ВВП України, %-х пунктів

-

0,14

0,08

0,43

Рис.Динаміка відсоткового відношення видатків на національну оборону стосовно обсягу ВВП України протягом 2003-2006 років

Здійснивши аналіз динаміки відсоткового відношення видатків на національну оборону стосовно обсягу ВВП України протягом 2003-2006 років встановлено, що значення аналізового показника зросло з 1,35 % у 2003 році до 2,00 % у 2006 році, тобто на 0,65 відсоткових пунктів.Зокрема, у 2004 році частка видатків на національну оборону стосовно обсягу ВВП України становила 1,49 %, тобто , в порівнянні з попереднім роком вона зросла на 0,14 відсоткових пунктів.У 2005 році аналізований показник становив 1,57 % .що в порівнянні з попереднім періодом є на 0,08 відсоткових пунктів більше.У 2006 році частка видатків на національну оборону стосовно обсягу ВВП України становила 2,00 %, тобто , в порівнянні з попереднім роком вона зросла на 0,43 відсоткових пунктів.

Отже, підсумовуючи результати аналізу можна зробити висновок, що протягом 2003-2006 років в Україні значно зросли обсяги фінансування видатків на національну оборону.Зокрема, відсоткове відношення видатків на національну оборону стосовно ВВП України в аналізовому періоді збільшилися майже на 50 %, що є позитивним явищем в підвищенні обороноздатності держави.