Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать

4.Висновки

Державний бюджет-офіційно визнаний і відповідними органами державної влади затверджений збалансований кошторис грошових доходів та витрат держави на певний строк; основний фінансовий план держави, який має силу закону і відображає економічні відносини, опосередковані рухом грошей в процесі утворення і використання централізованого фонду грошових коштів держави.

Державний бюджет складається з доходів та видатків.

Доходи державного бюджету утворюють усі надходження від підприємств, установ та населення усіх рівнів управління.

Видатки бюджетів включають усі платежі , що не повертаються.Видатки визначаються як державні витрати,що утворюються на безповоротній основі, що утворюються на безповоротній основі, тобто не повязані з виникненням або погашенням фінансових вимог.

За станом державний бюджет буває: збалансований, дефіцитний, профіцитний.

Обсяги доходів та видатків державного бюджету в аналізовому періоді можуть не співпадати за своєю величиною.Перевищення обсягу доходів над обсягом видатків породжує профіцит бюджету, перевищення обсягу видатків над обсягом доходів спричиняє дефіцит бюджету.Дефіцит бюджету спричиняє проблему пошуку коштів для його покриття (фінансування).Проблема фінансування дефіциту (профіциту) бюджету також знаходиться в сфері вивчення статистики.

Класифікація фінансування бюджету здійснюється за наступними ознаками:фінансування за типом кредитора- за категоріями, або власників боргових забовязань;фінансування за типом боргового забовязання, що використовується для фінансування дефіциту або профіциту.

Фінансування дефіциту державного бюджету за допомогою запозичень до виникнення державного боргу.Державний борг-це загальна сума нагромадженої заборгованості уряду власникам державних цінних паперів, яка дорівнює сумі всіх дефіцитів за врахуванням надлишків бюджету.

Статична класифікація боргу систематизує інформацію про всі боргові забовязання держави, Автономної Республіки Крим , органів місцевого самоврядування.

Борг класифікують за типом кредитора та за типом боргового забовязання.За типом кредитора борг поділяється на внутрішній та зовнішній.

Внутрішній борг держави складається з відсотків за виплатами позик та із сум погашення позик, отриманих від резидентів держави(домогосподарств, фірм).

Зовнішній борг-це заборгованість держави іноземних громадян,фірмам, урядам та міжнародним фінансовим організаціям.