Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
256 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ „ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

Інститут економіки і менеджменту

Кафедра менеджменту і міжнародного підприємництва

Варіант №_73__ / __122__

КОНТРОЛЬНА РОБОТА (ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ)

з дисципліни „ Інтелектуальна власність ”

на тему:________________________________________________________

Виконав: студент гр.ЕОАм-13

Герлях Анастасія Романівна

Перевірив: Процик Ірина Степанівна

Львів-2014

ЗМІСТ

ВСТУП

3

РОЗДІЛ 1.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

1.1.

Проблеми існування файлообмінних систем ( Rapidshare та ін.)

4

1.2.

Дослідження показників оцінки доцільності придбання ліцензій

9

РОЗДІЛ 2.

РОЗРАХУНКОВА ЧАСТИНА

13

Задача 1

13

Задача 2

16

ВИСНОВКИ

19

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

20

Вступ розділ 1. Теоретична частина

1.1. Проблеми існування файлообмінних систем ( Rapidshare та ін.).

1.1.1. Поняття файлової системи

Однією із особливостей Інтернету є можливість передавати файли в будь-який куточок світу. Проте, якщо одні файли передати легко, то інші передати складніше.

Якщо файл треба передати для одного-двох людей, то файли можна передати засобами електронної пошти e-mail або Інтернет-месенджера, проте як бути, якщо файл призначено не для вузького кола, а для десятків, сотень, а то і тисяч користувачів Інтернету? Одним із способів може бути використання файлового сховища.

Файлові системи (файлові сховища) — сервіс, що надає користувачу місце під його файли і цілодобовий доступ до них через веб-інтерфейс, як правило за протоколом HTTP. Такий сервіс дозволяє зручно «обмінюватися» файлами. На спеціальній сторінці файлового сховища (найчастіше на головній) користувач завантажує файл на сервер сховища і отримує постійне посилання, яке він може розсилати по e-mail, публікувати в блогах, на форумах тощо. Перейшовши за таким посиланням інший користувач може викачати розміщений файл.

Найбільшої популярності ці системи набули, коли зростання користувачів Інтернету, можливості розміщення чи завантаження файлів великого розміру почали спричиняти величезного навантаження на багато ресурсів.

Завдяки файловим системам вдалося вирішити проблему перевантаження для ряда ресурсів, а також надати для звичайного користувача можливість передавання файлу, наприклад, розміром 100 мегабайт абсолютно безкоштовно. Природно, що за безкоштовність доводиться чимось платити (банери на сторінці завантаження, відтерміноване викачування користувачем, примусовий перегляд веб-сторінок), бо витрати власників файлових хостингів необхідно якось окупати.

Файлові сховища заробляють двома основними способами:

  • показом реклами. Зазвичай, файлові сховища вводять штучну паузу, коли користувачі хочуть викачати файл. Протягом певного часу (45-120 сек.) користувачу показується реклама, і лише потім віддається файл.

  • продажем преміум-акаунтів (premium accounts). За кілька десятків доларів в рік користувач може купити собі право викачувати файли відразу, без реклами, без затримок, з повною або підвищеною швидкістю (багато сховищ значно обмежують швидкість завантаження). Він також отримує інші переваги, що є недоступними для звичайних користувачів, наприклад, викачування файлів в кілька потоків і докачування.

Деякі файлові сховища мають партнерські програми за приблизно однаковою схемою. Зареєстрований користувач завантажує на сервер файл, який має унікальний URL. Природно, що користувач прагне розмістити посилання на свій файл на як можна більшій кількості сайтів. Як правило, це сайти, що поширюють неліцензійне ПЗ, форуми, а також спам чи ICQ-розсилка. За кожну тисячу викачувань унікального файлу, сервер виплачує власнику файлу гроші (від 2 доларів США), причому, чим більше файл, тим більше він «коштує». Наприклад, за файл розміром від 1МБ до 4МБ, власник отримує 2$ за 1000 викачувань, а за файл розміром від 250МБ до 2ГБ — 50$ за 1000 викачувань.

Як мінімум три діючих файлові сховища — FileDeluxe.com, Uploading.com і Depositfiles — готові ділитися прибутком з активними користувачами, виплачуючи їм гроші за кількість завантажень файлів, що розміщені ними.