Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема №4 - Активи підприємства.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
710.14 Кб
Скачать

2)В залежності від методів планування:

а) нормовані оборотні активи - це в основному матеріальні обігові активи.

б) ненормовані оборотні активи – сюди відносяться всі фонди обертання за виключенням відвантаженої готової продукції

3)В залежності від джерел формування:

а) валові оборотні активи – загальний обсяг оборотних активів, що сформовані за рахунок власного та позикового капіталу

б) чисті оборотні активи (чистий робочий капітал) – та частина оборотних активів, що сформована за рахунок власного та довгостроково залученого капіталу

ЧОК = ОБА – ПП

де ОБА – сума валових оборотних активів підприємства, ПП – сума поточних пасивів підприємства;

в) власні оборотні активи – це та їх частина, що сформована тільки за рахунок власних коштів

ВОК = ОБА – ДПК – ПП

де ДПК – довгостроковий позиковий капітал.

4) В залежності від виду оборотних активів:

а) запаси сировини, матеріалів, напівфабрикатів – цей вид оборотних активів характеризує обсяг вхідних матеріальних їх потоків.

б) запаси готової продукції – цей вид активів характеризує обсяг вихідних їх потоків. Сюди ж можуть відноситись і запаси незавершеного виробництва.

Ці види оборотних активів утворюють матеріальні обігові активи.

в) дебіторська заборгованість – представляє собою суму заборгованості підприємству з боку юридичних та фізичних осіб за поставлені товари, виконані роботи, надані послуги.

г) грошові активи – до них відносяться не тільки залишки грошових коштів в національній та іноземній валютах, але й їх еквіваленти (поточні фінансові інвестиції на термін не більше 3 місяців), які розглядаються як форма тимчасового зберігання вільних грошових коштів.

д) інші види оборотних активів.

5) В залежності від періоду функціонування оборотних активів:

а) постійна частина оборотних активів – це незмінна частина їх розміру, що не залежить від сезонних та інших коливань операційної діяльності підприємства і не пов’язана з формуванням запасів товарно-матеріальних цінностей сезонного зберігання, дострокового завозу та цільового призначення. Тобто, це мінімальний запас оборотних активів, який необхідний підприємству для здійснення операційної діяльності.

б) змінна частина оборотних активів – це запас оборотних активів, який може змінюватись в залежності від сезонного зростання обсягів виробництва та реалізації, необхідністю формування запасів товарно-матеріальних цінностей сезонного зберігання, дострокового завозу та цільового призначення. У складі цієї частини виділяють середню та максимальну частину оборотних активів.

6) В залежності від рівня їх ліквідності:

а) високоліквідні оборотні активи (гроші, короткострокові цінні папери);

б) середньоліквідні оборотні активи (товари відвантажені; непрострочена дебіторська заборгованість);

в) низьколіквідні оборотні активи (матеріальні оборотні активи: виробничі запаси, готова продукція на складі, незавершене виробництво, прострочена дебіторська заборгованість).

*Оборотний капітал (оборотні кошти) — це кошти, авансовані на придбання або виготовлення оборотних активів підприємства, що необхідні для забезпечення на підприємстві безперервного процесу виробництва і реалізації продукції та отримання прибутку.

**Оборотні активи — це грошові кошти і їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи підприємства, призначені для реалізації або споживання протягом операційного циклу чи протягом 12 місяців із дати складання балансу.

***Фонди обігу — це залишки готової продукції на складах підприємства, відвантажені, але не оплачені покупцями товари, залишки коштів підприємства на поточному рахунку в банку, касі, у розрахунках, у дебіторській заборгованості, вкладені в короткострокові цінні папери.

****До виробничих фондів належать: сировина, основні і допоміжні матеріали, напівфабрикати, паливо, тара, запчастини для ремонтів, малоцінні і швидкозношувані предмети, незавершене виробництво, напівфабрикати власного виготовлення, витрати майбутніх періодів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]