Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЛОВНИК ТЕРМІНІВ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
453.63 Кб
Скачать

2. Термінологія соціології.

Авторитет — 1) здатність і можливість впливати на поводження інших людей за їхньою згодою й бажанням; 2) загальновизнаний вплив особи або організації у різних сферах громадського життя, засноване на знаннях, моральних достоїнствах, досвіді.

Авторитет посадовий (формальний) — базується на організаційних нормах і структурах, повазі до керівних інстанцій і посад, визнанні права їхніх представників командувати, переконаності в необхідності підтримувати порядок, підкорятися керівництву.

Авторитет діловий — припускає високу професійну компетентність керівника (або будь-якого іншого співробітника), його здатність краще інших вирішувати організаційні завдання й домагатися успіху.

Група тиску — група людей, організованих навколо певних цілей і схильних до мирного прояву своєї сили по захопленню ключових або владних постів у системі громадської організації праці.

Група соціальнагрупа, виділена за соціально значимими критеріями — статі, віку, національності, раси, професії, місця проживання, доходу, влади та ін.

Групи малі (первинні) — невеликі за чисельністю сукупності людей, об'єднаних загальними цілями, інтересами, цінностями, нормами й правилами поведінки, а також постійною взаємодією.

Девіантність — поводження, що порушує загальноприйняті у даному суспільстві норми й правила.

Делегування — передача вищим керівником частини своїх прав помічникам або підлеглим.

Домінування — система людських дій, заснована на прагненні застосовувати силу.

Дохід — кількість грошових надходжень індивіда або родини за певний період часу (місяць, рік).

Еліта — вищий шар соціально розділеного суспільства.

Закон соціальної групи — у кожному за чисельністю співтоваристві окремий індивід поводиться не так, як на самоті.

Закон розширення (піднесення) потребзадоволення попередніх потреб породжує нові запити.

Закони організаційної ієрархії — 1) значимість управлінських рішень і ціна з кожним наступним рівнем в ієрархії підвищуються; 2) з кожним наступним рівнем в ієрархії зростає кількість людей, на яких поширюються прийняті на цьому рівні рішення; 3) у раціональній організації обсяг влади й обсяг відповідальності рівні на кожному рівні ієрархії.

Закони соціальної ієрархії — 1) кількість вакансій, розташованих унизу, завжди більше кількості вакансій, розташованих нагорі; 2) кількість соціальних благ, які одержують ті, хто перебуває нагорі, завжди більше кількості соціальних благ, одержуваних тими, хто перебуває внизу; 3) мотивація досягнення, що характеризує ієрархію, властива всім людям і не зменшується у своїй інтенсивності e міру просування знизу нагору.

Ієрархія соціальна — 1) сукупність посад, позицій і робочих місць, побудованих у вихідному порядку від найменш престижних і найменш винагороджуваних до найбільш престижних і найбільш ви нагороджуваних; 2) система соціальних фільтрів, твердість яких у міру просування наверх зростає, а пропускна здатність — зменшується.

Індивідуальні контриб'ютори — службовці та робітники, що не мають нікого у підпорядкуванні.

Інститут рамки, у межах яких люди взаємодіють одна з одною.

Інтерес суб'єкта — об'єктивна категорія, що відображає відношення суб'єкта до умов його існування, що має суспільний характер і проявляється у виді діяльності по усвідомленню й реалізації цілей у суспільних відносинах.

Капітал особистісний — сукупність інтелектуального й соціального капіталу особистості.

Якість життя — соціальний показник, що доповнює економічний показник — валовий національний продукт на душу населення, — яким, оцінюється рівень життя. Виражається через якість харчування, якість і модність одягу, комфорт житла, якість послуг охорони здоров'я, освіти, сфери побутового обслуговування, структури дозвілля населення, частоту й рівень стресових ситуацій та ін.

Кваліфікація реальна — сукупність практичних умінь і навичок, придбаних здобувачем нової посади в його практичній діяльності.

Кваліфікація формальна — сукупність теоретичних знань, придбаних у процесі навчання за даною кваліфікацією.

Керування (управління)владна форма закріплення соціальних відносин людей, що розрізняються місцем у системі організації праці (важливістю й складністю виконуваних завдань), що прийнято називати посадовим положенням, і місцем у системі розподілу праці, що визначає розмір основної винагороди (оклад, заробітна плата) і додаткових виплат (премія, частка від прибутку). Як система відносин характеризується через поняття соціальної ієрархії, діапазону контролю, влади, рангу, статусу, ролей і т.п. Як форма взаємодії характеризується через поняття про методи контролю, делегування повноважень, стилю керівництва, конкуренції, просування, лідерства, конфліктів і т.д.

Клас більша соціальна група людей, що володіють або не володіють засобами виробництва, що займають певне місце в системі суспільного поділу праці, характеризується специфічним способом одержання доходу.

Кліка — група людей зі спільними інтересами, зв'язки між якими формально не встановлені.

Коаліція — група людей із заздалегідь встановленими, чітко заданими й формально певними зв'язками.

Колективстійке об'єднання людей, що прагнуть до загальної мети й володіють груповою згуртованістю.

Команда — згуртована робоча група, або трудовий колектив.

Команда керівника — співтовариство однодумців або сподвижників людини, що отримали високе призначення у нову організацію.

Компроміс — угода, досягнута шляхом взаємних поступок.

Конфлікт — модель поводження групи людей з особливим розподілом ролей, послідовністю подій, способами вираження поглядів і ціннісною орієнтацію, мотивацією і формами відстоювання інтересів.

Конформізм пристосовування, пасивне сприйняття існуючого порядку, що пануючих поглядів, відсутність власної позиції.

Культурне середовище — соціальні інститути й інші фактори, що сприяють формуванню й сприйняттю цінностей, смаків і норм поводження суспільства.

Легалізація — дозвіл діяльності якої-небудь організації, її узаконення, додання юридичної чинності якому-небудь акту, дії.

Легітимація — визнання або підтвердження законності державної влади, якого-небудь соціального інституту, статусу, повноважень, що опирається на прийняті у даному суспільстві цінності. Основою легітимації можуть бути традиції й звичаї, харизма, конституційні норми, демократичні вибори, референдум або плебісцит.

Лідер — 1) керівник; 2) людина, яка володіє найбільшим авторитетом і неформальним визнанням у малій групі.

Лідер авторитарного типу лідер, орієнтований на завдання, який максимально використовує свою владу й мінімально — волю підлеглих.

Лідер демократичного типу — лідер, орієнтований на колективне прийняття рішень, що допускає максимум волі при мінімумі влади.

Лідерство — 1) відносини домінування й підпорядкування, впливи й проходження в системі внутрішніх групових відносин; 2) соціально-психологічний процес впливу на інших, формально рівних людей.

Лобізм — способи впливу на представників будь-яких видів влади в індивідуальних або групових інтересах.

Мала група — невелика кількість людей, які добре знають один одного й постійно взаємодіють між собою.

Мафія — організована й розгалужена система відносин і дій примуса стосовно «чужих».

Менеджер — 1) працівник, найнятий для захисту інтересів власника; 2) посадова особа, що має кого-небудь у своєму підпорядкуванні.

Менеджмент — 1) певна категорія людей, що одержали професійне утворення в сфері керування й практично займаються керівництвом; 2) сукупність людей, що займаються керівництвом на всіх рівнях керування бізнесом; 3) соціальний інститут і специфічна субкультура, що володіє власними цінностями, нормами, духовними й світоглядними орієнтирами.

Мета конфлікту — досягнення власного інтересу за рахунок інтересів інших.

Мікросвіт соціології — мала група й міжособистісні відносини, що характеризують найближче соціальне оточення людини.

Модель «людини економічного» — індивід поводиться так, щоб максимізувати корисність у рамках певних обмежень, основним з яких є його грошовий дохід.

Мотив — 1) внутрішнє спонукання до дії, тісно зв'язане із прагненням людини задовольнити свої особисті потреби; 2) переважно усвідомлене внутрішнє спонукання особистості до певного поводження, спрямоване на задоволення нею тих або інших потреб.

Мотиватори поводження людей в організації — шість факторів, що характеризують зміст роботи: досягнення успіху, визнання заслуг, службове просування, інтерес до роботи, можливості для професійного росту, відповідальність.

Мотивація — процес спонукання людини до певної діяльності за допомогою внутрішніх особистісних та зовнішніх факторів.

Мотивація досягненнявластиве більшості людей бажання просунутися наверх і зробити свою роботу, свою справу краще, ніж вони робили це учора або ніж це роблять конкуренти.

Насильство — застосування фізичного впливу для нав'язування своєї волі іншим.

Номенклатураперелік керівних посад, заміщення яких робить вищий орган.

Норми — приписання по правильному поводженню в суспільстві.

Суспільство — сукупність соціальних груп.

Пенсійна схема — комплекс умов, що визначає порядок та умови сплати пенсійних внесків, облік пенсійних нагромаджень і нарахування інвестиційного доходу, умови та порядок оформлення пенсійних виплат, порядок визначення розміру й організації пенсійних виплат, можливості розпорядження пенсійними нагромадженнями й розірвання договору.

Персонал сукупність співробітників організації.

Первинна робоча група — об'єднання людей для досягнення ділових цілей, які в певний, досить тривалий проміжок часу регулярно безпосередньо взаємодіють один з одним, причому кожний контактує з усіма іншими, і усвідомлюють себе членами групи, ідентифікують себе з нею.

Престиж — повага статусу, що склалося в суспільній думці.

Принципи адміністрування за Файолемподіл праці, влада, дисципліна, єдність командування, єдність керівництва, підпорядкування індивідуальних інтересів загальній меті, винагорода, централізація, ієрархія, порядок, рівність, стабільність персоналу, ініціатива, корпоративний дух.

Принцип діапазону контролю — принцип, що обмежує число підлеглих при фізичній роботі тридцятьма, а при розумовій — вісьма особами для одного керівника.

Принцип координації — принцип, що зобов'язує погоджувати посадові функції як по горизонталі, так і по вертикалі.

Принцип єдиноначальності — принцип, що забороняє підпорядкування однієї людини відразу двом керівникам.

Принцип відповідності — на всіх рівнях керування влада й відповідальність повинні збігатися, бути рівними. Відповідальність осіб, наділених значною владою, абсолютна лише у певних межах, позначених статусом і повноваженнями даної посади.

Принцип субсидіарності виплати здійснюються залежно від потреби, але з урахуванням того, протягом якого часу страхувальник платив внески до фонду.

Принцип солідарності — виплати не залежать від податків, що сплачуються громадянином, і страхових внесків і визначаються тільки ступенем потреби.

Принцип еквівалентності — страхова сума, яку отримає страхувальник, еквівалентна сплаченим їм внескам.

Принцип економії зусиль — витратити або зробити менше, а одержати більше — це в природі нормальної людини.

Протиріччяфундаментальна несумісність, неузгодженість якихось важливих інтересів.

Розбіжністьвиражені у вимогах або в спеціальній декларації про наміри стан та орієнтація поглядів, інтересів і цілей учасників конфлікту.

Ранг — місце статусу в ієрархії групи.

Рестиркціонізм — свідоме обмеження норми виробітку (саботаж).

Референтна група — група, яка будь-чим приваблює людину, цінностей якої вона дотримується або прагне до них пристосуватися, членом якої вона охоче б стала, або група, з якою вона себе порівнює, що служить їй точкою відліку для оцінки самої себе та інших.

Рівень життя народу — інтегральний показник, що характеризує величину доходів різного характеру, що припадають на душу населення.

Роль — динамічний аспект статусу, сукупність виділених за якою-небудь ознакою взаємин статусу.

Ролі керівника — дисциплінатор (автократ, демократ), годувальник, сповідник, бути гарним для підлеглих, компетентна людина, щиросердечна людина.

Керівництвоюридично регламентований, адміністративно-правовий процес організації й контролю формально нерівних людей (які стоять нижче) .

Керівник — організатор трудового процесу, наділений формальною владою (особа при посаді) і володіє неформальним авторитетом.

Санкції — засоби заохочення й покарання, що стимулюють людей до дотримання соціальних норм.

Санкції позитивні формальніпублічне схвалення з боку офіційних організацій (уряду, установи, творчого союзу): урядові нагороди, державні премії й стипендії, подаровані титули, вчені ступені й звання, вручення почесних грамот, допуск до високих посад і почесних функцій.

Санкції позитивні неформальніпублічне схвалення, що не виходить від офіційних організацій: дружня похвала, компліменти, мовчазне визнання, доброзичлива прихильність, оплески, слава, пошана, похвальні відгуки, визнання лідерських або експертних якостей.

Санкції негативні формальні — покарання, передбачені юридичними законами, урядовими указами, адміністративними інструкціями, приписаннями, розпорядженнями: позбавлення цивільних прав, тюремне ув'язнення, арешт, звільнення, штраф, конфіскація майна, зниження в посади, розжалування.

Санкції негативні неформальніпокарання, не передбачені офіційними інстанціями: осудження, зауваження, глузування, злий жарт, невтішна кличка, зневага, відмова подати руку або підтримувати відносини, недоброзичливий відгук, скарга.

Сила — здатність або можливість впливати на поводження соціальних суб'єктів крім їхнього бажання.

Згода (єдність) — погодженість оцінок, суджень між суб'єктами систем.

Соціалізаціяпроцес формування й зміни поводження людини, ініційований й керований зовнішнім соціальним середовищем (суспільством у цілому або різних його інститутах, такими, як родина, школа, фірма й т.п.). Іншими словами, соціалізація являє собою процес, у ході якого людина вчиться проявляти у своєму соціальному середовищі такий стиль поводження й засвоювати тільки ті цінності, подання й потреби, які відповідають прийнятій в цьому соціальному середовищі системі цінностей, а все суперечне їй відкидати.

Соціальна організація — 1) спосіб спільної діяльності людей, при якому вона приймає форму впорядкованої, регульованої, скоординованої й спрямованої на досягнення конкретних цілей взаємодії; 2) сукупність індивідів, ролей та інших елементів, взаємозалежних між собою для досягнення результатів, які недоступні розрізненим індивідам; 3) структура, призначена для координації діяльності двох і більше людей шляхом поділу праці й ієрархізації влади для досягнення загальної мети.

Соціальна стратифікація — розташовані в ієрархічному порядку соціальні прошарки (страти), що мають нерівний доступ до дефіцитних благ: бідні, заможні, багаті.

Соціальна структура — сукупність соціальних інститутів, соціальних ролей і статусів.

Соціальна структура суспільствасукупність всіх функціонально зв'язаних соціальних інститутів, соціальних ролей і статусів, що існують у даний історичний час у даному суспільстві.

Соціальна напруга — почуття незадоволеності положенням справ і готовності його змінити.

Соціальне страхування — форма організації соціального захисту населення, заснована на створенні суспільних страхових фондів за рахунок збору страхових внесків. С.с. носить обов'язковий характер, обумовлений державним соціальним законодавством. С.с. можливо в трьох організаційних формах: державне соціальне страхування, колективне страхування, змішана форма, заснована на взаємодії держави й профспілок. Відмінність державного С.с. від недержавного страхування: обов'язковість, відсутність договору страхування, податковий характер внесків, нормований характер виплат.

Соціальні категорії — штучно сконструйовані для цілей статистичного аналізу групи населення.

Соціальні норми — приписання, вимоги, побажання й очікування відповідного (суспільно схвалюваного) поводження. За ознакою суворості заходів покарання підрозділяються на звички, звичаї, традиції, вдачі, закони, табу. Виконують у суспільстві наступні функції: регулюють загальний хід соціалізації; інтегрують індивідів у групи, а групи - у суспільство; контролюють поводження, що відхиляється; служать зразками, еталонами поводження.

Соціальні приписаннязаборони або дозволи що-небудь робити, звернені до індивіда або групи й виражені в будь-якій формі (усній або письмовій, формальній або неформальній).

Соціальні санкції — система винагород за конформізм і покарань за девіантністъ.

Соціальнийсуспільний; пов'язаний з життям і відносинами людей у суспільстві.

Соціальний інститут — 1) певна організація суспільної діяльності й соціальних відносин, що втілює у собі норми економічного, політичного, правового, морального життя суспільства, а також соціальні правила життєдіяльності й поводження людей; функція соціальних інститутів — регулювання тих або інших сфер соціальних відносин; 2) сукупність норм і установ, що регулюють певну сферу суспільних відносин; 3) базові компоненти суспільства, призначені для задоволення його найважливіших потреб і регульовані зводом соціальних норм. До числа основних С.і. відносяться: інститут родини й шлюбу; політичні інститути; економічні інститути; інститути освіти, науки й культури; інститути релігії.

Соціальні організації — елементи соціальних інститутів.

Соціальний капітал особистості — готовність до кооперації й підтримки, розвиненість комунікацій і культури спілкування, уміння працювати у групі, команді.

Соціальний контроль — механізм соціальної регуляції поводження й підтримки громадського порядку. Включає два головних елементи — норми й санкції. Стосовно суспільства виконує охоронну й стабілізуючу функції.

Соціальний контроль зовнішній — сукупність інститутів і механізмів, що гарантують дотримання загальноприйнятих норм поводження й законів.

Соціальний склад населенняоб'єднання всіх демографічних, професійних, релігійних та інших типів соціальних груп.

Соціальний суб'єкт — людина або група людей, об'єднана за якою-небудь ознакою.

Соціальний фільтродносторонньо спрямований метод відсівання кандидатів, не здатних або не гідних займати вакансії, що звільнилися.

Соціологія праці — дослідження впливу роботи на громадське життя людини й впливу громадського життя на роботу.

Соціометрія — галузь соціальної психології, що вивчає міжособистісні відносини, приділяючи переважну увагу їхньому кількісному виміру.

Способи впливу — вплив через силу, вплив за допомогою влади, вплив через авторитет.

Статус — 1) позиція індивіда в малій або великій групі, суспільстві; 2) елементарне поняття соціології, точка соціального простору.

Статусний набір — сукупність всіх статусів, що належать одному індивідові: територіальні (до 200), релігійні (до 300), політичні (до 500), професійні (до 40000), економічні (до 50), стать (2), вік (до 9), раса (3), національність (до 5000), здоров'я (до 100).

Страйккрайня форма прояву трудового конфлікту, надзвичайний засіб найманих робітників у спробі домогтися поліпшення умов праці, використовуване після провалу тарифних переговорів. Страйки являють собою припинення роботи, почате досить великим числом найманих робітників колективно й за певним планом. В організаційному відношенні виділяють організовані профспілками й «дикі» страйки, з юридичної точки зору - законні й незаконні страйки.

Стиль керівництвапевна манера поводження начальника на роботі, стиль взаємин з підлеглими.

Стиль керівництва авторитарний — стиль, якому властиві наступні риси: твердий контроль, примус до праці, негативні санкції, акцент на матеріальних стимулах.

Стиль керівництва демократичний — стиль, якому властиві наступні риси: використання творчих здатностей підлеглих, гнучкий контроль, відсутність примуса до праці, самоконтроль, прагнення до відповідальності, моральні стимули, зацікавленість у праці, участь в управлінні.

Стимули поводження людей в організації — десять факторів, що характеризують умови роботи: політика фірми, технічний нагляд, відносини з керівником, міжособистісні відносини по горизонталі, заробіток, безпека праці, гарантія зайнятості, умови праці, статус, сімейне життя.

Страта соціальний шар людей, що мають подібні об'єктивні показники стратифікації.

Стратифікація — розбивка на шари.

Стратифікація соціальнарозбивка суспільства на шари за критеріями розподілу результатів праці (соціальних благ): дохід, влада, освіта, престиж.

Структура організації лінійнаструктура, в якій лідер безпосередньо контролює керівників конкретних підрозділів.

Структура організації лінійно-штабна — структура, в якій лідер для контролю діяльності керівників конкретних підрозділів використовує штабні служби.

Структура організації матрична — сукупність робочих груп, створених під конкретне завдання й існуючих досить короткий час.

Функції адміністрування за Файолемпередбачення, планування, організація, координування й контроль.

Функція — 1) роль, що виконує певний соціальний інститут або процес стосовно цілого; 2) обов'язок, коло діяльності, призначення, роль.

Функціонувати — виконувати свої функції, діяти (бути в дії), працювати.