Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DOGOVIRNE_PRAVO_vse (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

9. Методи і принципи договірного права та їх закріплення в чинному законодавстві

Метод цивільного права. Цивільне право поряд з предметом має і свій метод. За допомогою аналізу методу виявляється те, яким чином впливають норми на регульовані відносини (предмет). Метод не вибирається довільно. У самій своїй глибиннійоснові він визначається предметом. Саме предмет «диктує» метод впливу норм на регульовані відносини. І так як у майнових відносинах як базової складової предмета цивільного права суб'єкти незалежні і рівні, це сутність методу даної галузі права.Таким чином, метод цивільно-правового регулювання в сутності є спосіб впливу норм даної галузі права на поведінку учасників відносин (предмет), при якому вони ставляться в положення рівності і правової свободи, обумовлене їх майнової відособленістю. Цивільно-правовий метод є можна і характеризується наступними рисами.

По-перше, юридичної рівності суб'єктів, тобто, рівністю їх правового положення, що проявляється у визнанні рівними всіх форм власності, самостійним встановленням правових зв'язків, в ідентичних заходи цивільно-правової відповідальності

.По-друге, в автономії волі сторін, коли вони в більшості випадків своєю волею і у своєму інтересі приймають рішення про вступ у договірні відносини. 

По-третє, майнова самостійність сторін.

По-четверте, захист цивільних прав здійснюється переважно в судовому порядку: при цьому гарантується широта способів захисту 

По-п'яте, майновий характер цивільно-правової відповідальності. Об'єктом стягнення є не особистістьборжника, а майно. Принципи цивільного права представляють собою основні засади, положення, ідеї правового регулювання майнових і пов'язаних з ними немайнових відносин. Іншими словами, в принципах закріплюється і розкривається істота правового регулювання цієї галузі російського права. Тому в них не розкривається все багатство цивільно-правових форм, але тут всі зазначені форми інтегруються в якесь абстрактне ціле. Закріплені в цивільно-правових актах принципи пронизують і висловлюють всю дану галузь права в цілому.

Принцип юридичної рівності означає, що всі суб'єкти цивільного права знаходяться в рівному становищі. У принципі недоторканності власності закріплена ідея про те, що власник не може бути позбавлений майна інакше, як за рішенням суду.

Принцип свободи договору означає, що сторони самі вирішують: чи вступати в договірні відносини чи ні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]