Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DOGOVIRNE_PRAVO_vse (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

37. Попередній договір

За попереднім договором суб’єкт господарювання зобов’язується у певний строк, але не пізніше одного року з моменту укладення попереднього договору, укласти основний господарський договір на умовах, передбачених попереднім договором.

Попередній договір повинен містити умови, що дозволяють визначити предмет, а також інші істотні умови основного договору. До укладення попередніх договорів не застосовується загальний порядок укладення господарських договорів.

У разі якщо сторона, яка уклала попередній договір, одержавши проект договору від іншої сторони, ухиляється від укладення основного договору, друга сторона має право вимагати укладення такого договору в судовому порядку.

Зобов’язання укласти основний договір, передбачене попереднім договором, припиняється, якщо до закінчення строку, в який сторони мають укласти основний договір, одна із сторін не надішле проект такого договору другій стороні.

Відносини щодо укладення попередніх договорів регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Угода сторін про наміри (протокол про наміри тощо) не визнається попереднім договором і не породжує юридичних наслідків.

38. Агентські відносини в сфері госп. Сторони , предмет.

У ст. 295 ГК України агентською діяльністю є підприємницька діяльність, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб'єктам господарювання при здійсненні ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб'єкта, якого він представляє.

Поняття агентського договору

Згідно зі ст. 297 ГК України за агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов'язується надати послуги другій стороні (суб'єкту, якого представляє агент) в укладенні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб'єкта і за його рахунок.

Предметом агентського договору є, як було зазначено, надання агентом послуг із укладення угод або сприяння в такому укладенні. Предметом договору є вчинення повіреним відповідних "юридичних дій" що регулюються і не суперечать відповідним правовим нормам. Сторонами агентського договору є комерційний агент і суб'єкт, інтереси якого він представляє

39.Джерела договірного права

До джерел договірного права відносять:

  1. Акти цивільного законодавства.

  2. ГКУ.

  3. Кодекс торговельного мореплавства України

  4. Земельний кодекс.

  5. Міжнародні договори.

  6. Типові договори.

  7. Правила біржової торгівлі.

  8. Судову практику.

  9. Правила фондової торгівлі.

  10. статути юридичних осіб тощо.

40. Концесійний договір:поняття,сторони, види.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про концесії" концесією вважається надання з метою задоволення громадських потреб уповноваженим органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування на підставі концесійного договору на платній та строковій основі юридичній або фізичній особі права на створення та об'єкта концесії Сторонами концесійних відносин є концесієдавець і концесіонер.

Концесієдавцем є уповноважений орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування. концесіонерами можуть бути юридичні особи та фізичні особи - суб'єкти підпрюдіяльності. Відповідно до умов концесії концесієдавець надає концесіонеру права, а останній відповідно бере на себе зобов'язання на створення (об'єкта концесії. умовами договору концесії є:

- сторони договору;

- види діяльності,

- об'єкт концесії

- умови надання земельної ділянки,

- перелік видів діяльності,

- умови встановлення, зміни цін

- строк дії договору концесії,

- умови використання вітчизняних сировини, матеріалів;

- умови, розмір і порядок внесення концесійних платежів;

- порядок використання амортизаційних відрахувань;

- відповідальність за виконання сторонами зобов'язань;

- страхування концесіонером об'єктів концесії,

- порядок продовження і припинення дії договору;

- порядок вирішення спорів між сторонами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]