Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DOGOVIRNE_PRAVO_vse (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

35. Класифікація договорів у господарській діяльності.

Договір - домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Класифікація договорів

- за розподілом прав та обов'язків між сторонами у зобов'язанні розрізняють:

1) односторонні (дарування, позики, безоплатного користування майном тощо);

2) двосторонні договори (купівля-продаж, поставка, оренда, комісія тощо).

- за правилами формування змісту:

1)іменні це ті, які мають легальну назву, представлені в ЦК України або в інших нормативних актах;

2)безіменні договори безпосередньо законодавством не регулюються, але сторонами на практиці застосовуються (агентський договір, франчайзинг, інжиніринг тощо).

- залежно від наявності вказівки на строк:

1) безстрокові (договір майнового найму, укладений на невизначений термін).

2) строкові є договори, у яких визначено момент виникнення у їх сторін прав і обов'язків, тривалість існування зобов'язання, момент припинення тощо.

- залежно від способу виникнення:

1) формальні (рента, дарування).

2) реальні - необхідні не тільки узгодження волі сторін, а й передача речі (договір позики);

3) консенсуальні договори (від лат. консенсус - угода ) - це такі, які виникають у момент намірів сторін, виражених словами, тобто достатньо досягнення сторонами домовленості з усіх істотних умов.

- за підставами укладення:

1) вільні - це такі договори, укладення яких цілком залежить від розсуду сторін.

2) обов'язкові.

- залежно від зазначення підстави (цілі) договору для його дійсності:

1) абстрактні (видача векселя);

2) каузальні (купівля-продаж, доручення, зберігання тощо).

- залежно від наявності або відсутності обов'язку сторін надавати зустрічне матеріальне відшкодування:

1) оплатні:

а) комутативні при укладанні яких сторонам заздалегідь відоме співвідношення та обсяг прав і обов'язків сторін.

б) алеаторні (договір страхування).

2) безоплатні (договір дарування)

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Зокрема, такі господарські договори, як договори по­ставки, міни, купівлі-продажу, можуть укладатися у формі єдино­го письмового документа, що підписують сторони. Крім того, до­говірні відносини між сторонами можуть бути встановлені у спро­щений спосіб — шляхом обміну документами за допомогою поштового, телеграфного, телетайпного, телефонного, електронно­го або іншого зв'язку, що дозволяє вірогідно установити, що доку­мент виходить від сторони за договором. При цьому пропозиція укласти договір повинна бути чітко висловлена і виражати дійсний намір суб'єкта господарювання укласти договір. Пропозиція вва­жається досить визначеною, якщо в ній зазначені всі істотні умови договору або порядок їхнього визначення.

36. Особл. Договору підряду на капіт. Буд-во. Порядок оформлення акта прийому-передачів договоря будівельного підряду

Згідно з ч. 1 ст. 318 ГК України, “за договором підряду на капітальне будівництво одна сторона (підрядник) зобов’язується своїми силами і засобами на замовлення другої сторони (замовника) побудувати і здати замовникові у встановлений строк, визначений договором, об'єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або виконати зумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов’язується передати підряднику затверджену проектно-кошторисну документацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчені будівництвом об’єкти і оплатити їх”.

Договір підряду на капітальне будівництво має низку особливостей, а саме: роботи за даним договором ведуться безпосередньо за місцем знаходження об'єкта; специфічний предмет договору та його суб’єктний склад (сторони договору - учасники інвестиційної діяльності в галузі капітального будівництва); широке застосування системи генерального підряду; наявність проектно-кошторисної документації; режим контролю якості робіт та порядок прийняття об'єкта до експлуатації.

Акт приймання виконаних підрядних робіт складається для визначення вартості виконаних обсягів підрядних робіт та проведення розрахунків за виконані підрядні роботи на будівництві на основі журналу обліку виконаних робіт (форма № КБ-6) у двох примірниках і подається субпідрядником генпідряднику, генпідрядником-замовнику.Акт складається обов'язково щомісячно фахівцями.

будівельного підприємства (незалежно від форми власності цього підприємства), якщо підприємством у звітному періоді виконувались будівельні і монтажні роботи, роботи з капітального та поточного ремонту будівель і споруд та інші підрядні роботи із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, установ та організацій державної форми власності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]