Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DOGOVIRNE_PRAVO_vse (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

34. Особливості договору комісії за законодавством України. Правовий статус комітента та комісіонера, їх права та обов'язки. Договір консигнації.

За договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

Сторонами за договором комісії є комісіонер і комітент, якими можуть бути дієздатні фізичні особи та юридичні особи.

Основним обов'язком комісіонера є виконання взятого на себе доручення відповідно до вказівок комітента і на умовах, найвигідніших для комітента.

Обов'язки комітента:

  • забезпечити комісіонера усім необхідним для виконання обов'язку перед третьою особою;

  • прийняти від комісіонера все належно виконане за дого­вором комісії;

  • оглянути майно, придбане для нього комісіонером, негайно повідомити комісіонера про виявлені у ньому недоліки;

виплатити комісіонерові плату в розмірі та порядку, встанов­лених у договорі комісії.

Особливості договору комісії: не приймаються на комісію зокрема:

  • армійське знаряддя, тканини та інші товари військового асор­ тименту, форменне обмундирування (наприклад, форма співробіт­ників міліції);

  • білизна із штампами установ (наприклад, "Західна залізни­ця", чи "Готель "Україна");

  • товари побутової хімії, лікувальні засоби і вироби медичного призначення;

  • іграшки для дітей до трьох років (хоча, звичайно, цікаво, якими критеріями тут потрібно керуватися);

  • іграшкова зброя з пластиковими кулями;

  • піротехнічні вироби.

Якщо річ не продається протягом встановленого строку, торгівельна установа має право повернути товар або уцінити його. Характерною особливістю договору є те, що виклик комітента для переоцінки не є обов'язковим, оскільки свою згоду на проведення уцінки товару він дає заздалегідь ще при укладен­ні договору, підписуючи відповідну квитанцію.

За вимогами комітента ціна на товар може бути знижена і раніше встановлених Правилами строків.

При поверненні комітенту речей, які не були реалізовані, він зобов'язаний відшкодувати комісіонеру витрати, пов'язані із зберіганням таких речей. Розмір відшкодування визначаєть­ся у відсотковому відношенні від вартості речі і залежить від кількості днів, протягом яких товар знаходився у комітента для реалізації.

Консигнаційні операції є різновидом комісійних операцій. Переважне використання договору консигнації у зовнішньоекономічній діяльності.

Укладення договору консигнації можливе виключно між суб'єктами підприємницької діяльності. Це істотно відрізняє договір консигнації від суміжного договору комісії, який може укладатися між юридичними і фізичними особами незалежно від наявності статусу суб'єкта підприємницької діяльності.

В договорах консигнації консигнатор виступає від свого імені, проте діє за дорученням та за рахунок консигнанта.

Метою договору консигнації є реалізація товару, належного консигнанту. Зазвичай, строк консигнації складає 1-1,5 роки; комісії - 1-2 місяці.

5. Консигнатор має право на винагороду за надані послуги з реалізації товару. Винагорода консигнатора, як і винагорода комісіонера у відносинах комісії, повинна визначатися в договорі консигнації у вигляді фіксованої суми або певного відсотку від ціни товару, встановленої консигнантом.

6. Наявність у консигнатора складу (консигнаційного складу), з якого консигнатор продає належні консигнанту товари. Подібної ознаки інститут комісії не містить. Така особливість обумовлена специфікою товарів, які передаються на консигнацію (зазвичай - це технологічне устаткування, транспортні засоби, будівельні матеріали, на відміну від договорів комісії, предметом яких переважно є товари народного споживання).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]