Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_2_3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
176.64 Кб
Скачать

3.4. Інформаційні технології підтримки бізнесу в Internet

World Wide Web або "всесвітня павутина", як її ще називають, дійсно "захоплює" в свої тенета все більше підприємців та підприємств. Вони все більше розглядають її, як загальнодоступний інформаційний і комунікаційний ресурс. Сьогодні для багатьох з них увійшла до норми вказівка на своїй візитній картці адреси електронної пошти і навіть сервера фірми в Інтернет. І це, вже саме по собі, добре. Шкода тільки, що усвідомлення всіх можливостей Інтернет, як інструмент маркетингу для багатьох поки залишається ще до кінця неусвідомленим.

Насправді ж Інтернет відкриває перед службою маркетингу нові можливості у вивчення ринку і, головне, в спілкуванні в реальному часі з своїми Споживачами в комп'ютерному гіперсередовищі.

Важливою властивістю середовища є її "прозорість" для Споживача, яка при персональному спілкуванні дозволяє протікати діалогу природніше і живо, зберігаючи при цьому його інкогніто, а при спілкуванні з гіперсередовищем дозволяє останньою реалізувати повною мірою властиві нею властивості "віртуальної реальності".

Використання Інтернет дає можливість досліджувати нові можливості ринку для своєї продукції, виділяти і вивчати різні сегменти ринку. Відстежування інформації в мережі підвищує достовірність прогнозів і дозволяє здійснювати диверсифікацію видів своєї діяльності набагато швидше, ніж конкурентам, що ігнорують його.

Інтернет дає шанс вийти на ринок практично всім охочим, в деякій мірі, нівелюючи шанси крупних підприємств і представників малого бізнесу. Якщо підприємство має свій сервер, воно може використовувати можливості Інтернет в цілях глибшого вивчення ринку і просування продукції на нього.

Разом із створенням розділів новин на власному сервері підприємства, організовується "гаряча лінія" для оперативного спілкування в реальному часі із Споживачами або їх технічної підтримки по складних видах продукції.

Якщо ж на сервері розмістити бланк-заказу на отримання додаткової інформації або самої продукції, можна вже формувати банк даних потенційних Споживачів. Нині це практикується більшістю підприємств що мають сервера в Інтернет.

Маркетологи повинні залишатися господарями (власниками) наступних ключових бізнес процесів:

  • розробка стратегії і місії компанії;

  • створення єдиного прозорого середовища обліку взаємин компанії із Споживачами/Партнерами і Постачальниками ТМЦ;

  • аналіз кон'юнктури ринку товарів/послуг і ключових видів ТМЦ;

  • розробка критеріїв ранжирування Споживачів/Партнерів і програм підвищення їх відданості;

  • аналіз і планування асортименту;

  • розробка цінової стратегії і планів продажу/виробництва;

  • організація ефективного руху товару;

  • розробка рекламної, ПР і директ-маркетингових кампаній;

  • реїнжінірінг бізнес–процесів і розробка плану маркетингу.

Зрозуміло, що в нових умовах менеджерам з маркетингу слід зосередитися на розробці нових ідей і принципів організації робіт по маркетингу, оскільки нові можливості вимагають і нових підходів.

Отже, використовуючи Інтернет, підприємство може самостійно проводити дослідження ринку, включаючи:

  • вивчення підприємств конкурентів і постачальників, включаючи аналіз їх стратегій ціноутворення, збуту;

  • організація руху товару і реклами;

  • збір і вивчення різних інформаційних матеріалів, починаючи від аналітичних матеріалів, що стосуються загальносвітових економічних тенденцій і останніх ухвал і нормативних актів, до найсвіжіших інформаційних матеріалах про нові види продукції і тенденції в тій або іншій галузі;

  • вивчення потенційних Споживачів, не дивлячись на регіон їх мешкання;

  • вивчення існуючих стратегій, засобів і методів використання Інтернет, при аналізі різних підходів до розробки нових видів продукції;

  • вивчення кон'юнктури регіональних ринків і пошук нових ринків.

Наявність зворотного зв'язку в Інтернет дає підприємству можливість швидко і оперативно звернутися до основних категорій споживачам і з'ясувати у них, що саме, з погляду основних властивостей продукції, чекають вони від неї, яке місце у сфері їх переваг займає продукція конкурентів, виявити сектор незадоволеного попиту.

За допомогою інтерактивної анкети можна провести опит споживачів як виявлення їх відношення до конкретної властивості нової продукції і його привабливості для нього порівняно з аналогічними властивостями продукції представленої іншими виробниками, так і у випадку, якщо проводиться програмний продукт, навіть провести його тестові випробування однієї з робочих версій.

При цьому слід пам'ятати, що сам факт участі конкретного поживача в подібному опиті вже сам по собі є важливим з погляду його психографічної характеристики. Простіше кажучи, до таких споживачів, по аналогії з особами основами комп'ютерної письменності, що володіють, можна сміливо застосувати епітет - "Просунутий Споживач". Деколи оцінки і думки саме такої категорії Користувачів найбільш важливі підприємству при оцінці складних видів продукції, а виявити їх традиційними методами дуже складно.

Інтерактивна анкета в мережі користуються великою популярністю і можна бути твердо упевненими, що якщо вона грамотно зроблена, то обов'язково викличе відгук у споживачів, прописаних в мережі. Крім цього у вас з'являється можливість полестити самолюбності просунутого Споживача, якого ви, можливо, ніколи до цього не знали, вже самим способом звернення до нього через гіперсередовище, що позитивно відіб'ється на формування позитивного іміджу підприємства.

Крім інтерактивної анкети в цих же цілях можна використовувати тематичні телеконференції, розмістивши в них, наприклад, звіт про нові досягнення або випробування нових видів продукції, що тільки що завершилися. Телеконференції в Інтернет користуються великою популярністю серед фахівців і аналітиків.

Перелік джерел і засобів пошуку ділової інформації можна знайти в спеціальних довідниках серії "Жовті сторінки Internet .", у періодичних виданнях, самостійно увійшовши до мережі. За останні рік-два кількість інформаційних ресурсів українською та російською мовами в Інтернет зросла, за деякими оцінками, в 10 разів. Активно розвиваються новий вигляд послуг, інформаційно довідкові, біржові і фінансові, засоби дистанційного обслуговування Споживачів. Крім того, активно робляться спроби автоматизувати функції торгівлі за допомогою Internet-серверів загального користування.

Успішно розвивається і довідковий апарат україномовного Інтернет. В Україні створено декілька десятків загальнодоступних каталогів Web-ресурсів. А деякі з популярних пошукових машин Інтернет, наприклад, Google (www.google.com.ua), здатні вже враховувати морфологію української мови, тобто вони є основою для розповсюдження контекстної реклами..

Ігнорування або применшення значення Інтернет, може обернутися для керівникам підприємств, в самому недалекому майбутньому, великими втратами.

Перелік питань до теми 3.

  1. Класифікація внутрішніх інформаційних систем підприємств та організацій.

  2. Види інформаційних технології підтримки бізнесу:

  • керування процесами бізнес-трансакцій;

  • керування внутрішніми бізнес-процесами підприємств;

  • керування логістикою і фінансовими потоками підприємств;

  • керування взаєминами з клієнтами.

  1. Порівняльна характеристика MRP, ERP та CRM – систем.

  2. Місце Інтернет-технологій у діяльності підприємств.

  3. Визначення суб’єктів та об’єктів бізнесу в Internet.

  4. Особливості бізнесу «он-лайн» та «оф-лайн».

  5. Визначення категорій бізнесу в Internet, що найбільш розвинені в Україні.

  6. Визначення та особливості створення віртуальних торгових майданчиків.

23

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]