Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_1_nova.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
92.16 Кб
Скачать

Тема 1. Аграрний ринок та його функціонування

1. Поняття ринку і товарного ринку 1

2. Суть і характеристики аграрного ринку 2

3. Суб’єкти ринку 3

4. Функції аграрного ринку 4

5. Особливості державної політики регулювання аграрного ринку 5

  1. Поняття ринку і товарного ринку

Ринковий обмін виник разом із суспільним поділом праці і появою спеціалізації. З тих пір суспільний поділ праці супроводжує людство протягом всього часу його розвитку; поступово у сферу обміну залучається все більша кількість товарів та послуг. Завдяки поділу праці і обміну досягається те, що працівник окремого виду діяльності має можливість користуватися продуктами праці будь-якого іншого виду діяльності.

Спочатку під поняттям “ринок” розумілися періодичні зібрання в одному місці покупців і продавців різних товарів у населених пунктах, де відбувалися купівля і продаж товарів. І до сьогодні давні міста мають площі, які називаються ринковими. Поняття ринку змінювалося з розвитком товарного виробництва і поглибленням суспільного поділу праці, які призводили до розширення сфери товарного обігу.

На сьогодні купуються і продаються майже будь-які речі і послуги. І якщо виробництво виникло з метою створення засобів для їх споживання, то сьогодні виробництво існує для обміну, тобто саме ринок стає метою і орієнтиром для виробництва.

У процесі вивчення даної теми потрібно розглянути поняття і економічний зміст ринку (питання 2.1. теми 2), передумови і умови функціонування ринкових відносин (2.2.) у навчальному посібнику Савощенко А.С. на с.19-22. 1

Слід відмітити, що в залежності від сфери розгляду ринку, існують різні визначення поняття “ринок”, серед яких можна виділити наступні:

  • Засіб, за допомогою якого здійснюється обмін товарами та послугами в результаті контактів продавців та покупців безпосередньо або через посередників (Нова Британська енциклопедія).

  • Місце купівлі-продажу товарів та послуг, укладання торгових угод.

  • Ринок – форма вільної організації обміну працею, що міститься в споживчих вартостях. (Лановий Т.В.).

  • Сукупність існуючих і потенційних покупців товарів. (Ф. Котлер)

  • Економічні відносини щодо обміну товарами і послугами, в результаті яких формується попит, пропозиція і ціна.

  • Ринок – поєднуючи ланка між виробництвом і споживанням.

Існуючі визначення подають поняття “ринок” у двох розуміння: у вузькому (або частковому) і у широкому. У вузькому розумінні – це місце безпосереднього здійснення обмінних операцій, або група споживачів тощо. У широкому розумінні ринок розглядається як система установ, ресурсів і методів для здійснення обмінних операцій, в результаті яких відбувається координація процесів в економіці і суспільстві. У процесі вивчення дисципліни “Інфраструктура аграрного ринку” поняття ринку розглядається у широкому значенні.

Далі необхідно з’ясувати визначення товарного ринку. Дане питання розглянуто у Савощенко А.С.2 – питання 2.4. теми 2 “Особливості товарного ринку”. При цьому слід зазначити, що товарний ринок – це ринок товарів і послуг. Саме на даному ринку здійснюється обіг товарів виробничого призначення і особистого споживання. Товарний ринок визначає процеси на інших ринках – фінансовому ринку, ринку праці.

Під час розгляду поняття товарного ринку необхідно з’ясувати об’єкти даного ринку і їх асортимент, зрозуміти відмінності даного ринку від інших, взаємозв’язок з іншими видами ринків.

Федько В.П., Федько Н.Г. подають наступне визначення товарного ринку: «система суб’єктів економіки, які формують свої відносини з метою раціонального обігу товарів кінцевого споживання та продукції виробничо-технічного призначення з комплексом супутніх та сервісних послуг, що доповнюють їх раціональне використання». 3

Ринкову систему в дію приводять певні економічні важелі та інструменти. Тому при розгляді ринку і його функціонування потрібно згадати суть таких понять як конкуренція, тип конкурентного середовища ринку, а також такі категорії, як попит, платоспроможний попит, закономірності взаємозв’язку ціни і обсягів попиту та пропозиції на товарному ринку.

Конкуренція – змагання окремих суб’єктів підприємницької діяльності за споживача, за доступ до ринку, за ресурси. В ринкових умовах конкуренція виконує важливу селективну функцію відбору найбільш життєздатних і ефективних господарюючих суб’єктів, стимулює їх до підвищення ефективності. Найкраще цьому сприяє конкурентне середовище чистої (досконалої) конкуренції. Також конкуренція є ефективним механізмом регулювання пропорцій суспільного виробництва. Конкуренція виникає внаслідок господарської незалежності окремих суб’єктів ринку, та їх залежності від кон’юнктури ринку.

Для подальшого розгляду дисципліни розглянемо наступні види конкуренції:

  • Внутрішньогалузева – між компаніями однієї галузі, що пропонують однакові товари. Прикладом внутрішньогалузевої конкуренції є конкуренція автотранспортних компаній за перевезення вантажів, між виробниками м’яса птиці, між торгівельними підприємствами;

  • Міжгалузева – між компаніями різних галузей, що конкурують між собою товарами-замінниками. Дана конкуренція обмежена рівнем взаємозамінності товарів. Прикладом міжгалузевої конкуренції є конкуренція різних видів транспорту, виробників різних видів м’яса.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]