Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_2_3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
176.64 Кб
Скачать

Тема 2 та 3. Інформаційні технології підтримки бізнесу на підприємствах та організаціях

Класифікація внутрішніх інформаційних систем підприємств та організацій. Інформаційні технології підтримки бізнесу: інформаційний менеджмент; керування процесами бізнес-трансакцій; керування внутрішніми бізнес-процесами підприємств; керування логістикою і фінансовими потоками підприємств; керування взаєминами з клієнтами.

План теми 2.

  1. Класифікація інформаційних систем підприємств та організацій.

  2. Суб’єкти та об’єкти бізнесу в Internet.

  3. Торгові майданчики – перспективний вид Internet-бізнесу в Україні.

  4. Інформаційні технології підтримки бізнесу в Internet.

3.1. Класифікація інформаційних систем підприємств та організацій.

Для управління сучасним підприємством потрібна система обробки економічної інформації або інформаційна система. Відповідно до різних задач управління підприємством використовуються різні інформаційні технології та спеціалізовані інформаційні системи. При цьому в основі цих технологій полягають однакові функції: збирання, передачі, оперативної або аналітичної обробки, подання результатів обробки, зберігання інформації.

Використання інструментів та можливостей глобальної інформаційної мережі Інтернет як засобу для ведення бізнесу, налагодження внутрішніх та зовнішніх зв’язків компанії з метою створення прибутку отримало назву Електронного бізнесу.

Технології та методи ведення електронного бізнесу на підприємстві – це потужний стимул для перебудови, а іноді – для нового відтворення бізнес-процесів будь-якої організації.

Бізнес-процесом називають сукупність пов’язаних між собою операцій та процедур (функцій), які виконуються співробітниками різних функціональних підрозділів для задоволення потреб споживача, або для виконання певної мети або бізнес-функції підприємства в межах його оргструктури.

Існує класифікація інформаційних систем (ІС) залежно від рівня управління, на якому система використовується.

Інформаційна система оперативного рівня - підтримує виконавців, обробляючи дані про операції і події (рахунки, накладні, зарплата, кредити, потік сировини і матеріалів). Інформаційна система оперативного рівня є сполучною ланкою між фірмою і зовнішнім середовищем. Завдання, цілі, джерела інформації і алгоритми обробки на оперативному рівні наперед визначені і у високому ступені структуровані.

Інформаційні системи фахівців - підтримують роботу з даними і знаннями, підвищують продуктивність роботи інженерів і проектувальників. Завдання подібних інформаційних систем - інтеграція нових відомостей в організацію і допомогу в обробці паперових документів.

Інформаційні системи рівня менеджменту - використовуються працівниками середньої управлінської ланки для моніторингу, контролю, ухвалення рішень і адміністрування. Основні функції цих інформаційних систем:

  • порівняння поточних показників з минулими;

  • складання періодичних звітів за певний час, а не видача звітів по поточних подіях, як на оперативному рівні;

  • забезпечення доступу до архівної інформації і т.д.

Стратегічна інформаційна система - комп'ютерна інформаційна система, що забезпечує підтримку ухвалення рішень по реалізації стратегічних перспективних цілей розвитку організації.

Інформаційні системи стратегічного рівня допомагають вищій ланці управлінців вирішувати неструктуровані задачі, здійснювати довгострокове планування. Основне завдання - порівняння змін, що відбуваються в зовнішньому оточенні, з існуючим потенціалом фірми. Вони покликані створити загальне середовище комп'ютерної телекомунікаційної підтримки рішень в несподівано виникаючих ситуаціях. Використовуючи самі довершені програми, ці системи здатні у будь-який момент надати інформацію з багатьох джерел. Деякі стратегічні системи володіють обмеженими аналітичними можливостями.

З огляду програмно-апаратної реалізації можна виділити ряд типових архітектур ІС .

Традиційні архітектурні рішення засновані на використанні виділених файл-серверів| або серверів баз даних.

Інший різновид архітектури інформаційної системи ґрунтується на концепції "сховища даних" (DataWarehouse) - інтегрованого інформаційного середовища, що включає різнорідні інформаційні ресурси.

Для побудови глобальних розподілених інформаційних додатків використовується архітектура інтеграції інформаційно-обчислювальних компонентів на основі об'єктно-орієнтованого підходу.

Останнім часом отримали розповсюдження варіанти архітектури корпоративних інформаційних систем, що базуються на Internet–технологіях (Intranet-додатки).

В залежності від задач, які вирішують системи, серед внутрішніх інформаційних систем підприємств можна виділити такі основні три класи:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]