Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Природнє планування сім'ї.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
308.74 Кб
Скачать

Переваги природних методів

Перш, ніж говорити про кожний із природних методів, хочеться принаймні в загальних рисах сказати про ті переваги, якими насолоджуються подружні пари, що використовують природні методи. Часто ці переваги не оцінюються належним чином, поки не пролетять роки спільного життя. Деякі молоді подружжя, що вибрали природні методи з релігійних мотивів або через стан здоров'я, інколи заздрять своїм друзям чи рідним, які використовують контрацептиви, вважаючи, що ті мають постійний доступ до вільного сексу без найменшого побоювання невчасно завагітніти. Але це часто виявляється ілюзією. Якщо хтось не відчуває наслідків вживання контрацепції уже, зараз, то вони виявляться згодом, можливо, через декілька літ.

• Природні методи допомагають зберегти статевий акт природним, адже він здійснюється згідно з природою, не використовується нічого штучного.

• Відповідальність за сім'ю розділяється порівну між чоловіком та дружиною. Вони двоє однаковою мірою беруть участь у виборі методу і також двоє стримуватимуться у періоди плідності.

• Природні методи виховують у людини самоконтроль свого статевого потягу. Це піднімає гідність подружжя, не дає їм поводитися тільки згідно зі своїми інстинктами.

• Природні методи з естетичних і моральних міркувань підходить людям не залежно від раси та віросповідання.

• Природні методи є абсолютно безпечними, не вимагають жодних медикаментів, не шкодять здоровлю.

• Природні методи, на відміну контрацепції, мають подвійне призначення: вони служать для уникнення небажаної вагітності та, навпаки, допомагають визначити оптимальний час для зачаття тим парам, які хочуть мати дитину.

• Природні методи не вимагають ніяких матеріальних витрат, а це в наш скрутний час для багатьох подруж є немаловажним.

  1. Цей старий метод наших бабусь - календарний метод

У 30-х роках нашого століття двоє лікарів, незалежно один від одного, Огіно в Японії та Кнаус у Німеччині довели, що жінка є плідною тільки кілька днів у менструальному циклі і що цей час можна визначити. Тому цей метод отримав назву метод Огіно-Кнауса. Його називають ще також методом ритму.

Якщо вважати, що овуляція відбувається приблизно за 14 днів перед місячною кровотечею, то можна передбачити час овуляції наступного циклу. А враховуючи тривалість життя яйцеклітини і сперматозоїдів, додаємо ще по 4-5 днів до і після прогнозованого дня овуляції, щоб встановити початок і кінець плідного періоду. Метод є неуспішним у тих випадках, коли жінки мають нерегулярні цикли (регулярними циклами вважаються ті, які тривають більш-менш однакову кількість днів), а також після народження дитини і в період наближення клімаксу.

Теоретична ефективність календарного методу становить 85%. Це означає, що показник Перля (кількість невдач) для нього є 15. Іншими словами - на 100 жінок, які вживають цей метод з метою відкладення зачаття, протягом одного року буде 15 вагітностей. Порівняймо: ефективність використання презервативів - 89-96% (показник невдач - 4-11 вагітностей), ефективність перерваного акту, тобто подружнього онанізму - 82-88% (показник невдач - 12-18). Незважаючи на невисоку успішність, календарним методом могли б користуватися ті подружні пари, які хотіли б мати 3-4 дітей протягом свого плідного життя. Зауважимо, що пари, які не використовують жодного методу для планування народжень, могли б мати приблизно 12 дітей протягом 20 років.

Використовуючи календарний метод, кожна жінка, опираючись на знання своїх попередніх 12 циклів, може визначати можливі плідні та неплідні періоди за допомогою нескладних обчислень. Пропонувалися різні формули для прогнозування плідних та неплідних днів циклу жінки. Щоб визначити перший день плідності, потрібно від найкоротшого циклу відняти 18 днів, а для встановлення першого дня неплідного періоду від найдовшого циклу віднімаємо 10. Наприклад, якщо найкоротший цикл жінки серед останніх 12-ти становить 26 днів, а найдовший - 34, то

26 - 18 = 8 - восьмий день буде першим днем плідного періоду

34 - 10 = 24 - двадцять четвертий день буде першим днем неплідного періоду.

Отже, якщо ця пара хоче уникнути зачаття, повинна утримуватись від статевих стосунків від 8ОГО до 23ОГО дня включно.

Часто, коли говорять про природні методи планування родини, мають на увазі тільки календарний і невисоку його ефективність невиправдано переносять на інші природні методи. А слід пам'ятати, що цей метод найменш успішний серед природних. Календарний метод - це прогнозування можливих неплідних днів у місячному циклі; інші ж природні методи допомагають визначати плідність чи неплідність через видимі ознаки, або симптоми.