Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konsp_OA_1-4.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
2.23 Mб
Скачать

Основні властивості тампонажного порошку

Густина. Під густиною тампонажного цементу, що містить у своєму складі частинки різної густини, розуміють середньозважену густину речовин, які входять до його складу. Тампонажний портландцемент, який не містить у собі домішок, має густину (3100-3200) кг/м3. Якщо в цементі містяться мінеральні домішки, його густина зменшується до (2800-2900) кг/м3, а при більшому вмістові мінеральних домішок (більше 20 %) густина може знизитись до 2700 кг/м3. Безклінкерні тампонажні цементи (наприклад, ШПЦС-200) мають густину 2600-2700 кг/м3, а цементи для приготування обважнених тампонажних розчинів - до 3500 кг/м3.

Дисперсність або так званий ступінь подрібнення (тонкість помелу) - важлива характеристика цементного порошку. Від неї залежить величина поверхні, на якій проходить реакція гідратації. Ступінь дисперсності твердої фази має велике значення для седиментаційної стійкості цементного розчину.

Питома поверхня порошку тампонажних матеріалів (сумарна поверхня одиниці маси порошку) залежить від тонкості подрібнення ( гранулометричного складу ), речовинного складу, способу подрібнення і способу виміру питомої поверхні, яка складає (300-350) м2/кг.

Об’ємна (насипна) маса - це маса порошку, який вміщується в ємності об’ємом 1 м3. Ця величина не постійна і залежить від складу, ступеня дисперсності (тонкості помелу) і ступеня ущільнення. Стандартний тампонажний портландцемент має насипну масу в пухкому стані (1000-1200) кг/м3, а в ущільненому – (1500-1800) кг/м3.

Основні властивості тампонажного розчину

Водоцементние відношення – відношення маси води (або іншої рідини для замішування) до маси цементу (твердої фази тампонажного розчину). Без введення спеціальних домішок при W<0,4 водоцементна суспензія виходить настільки густою, що її неможливо прокачувати насосами. При W>0,55 портландцементна суспензія стає седиментаційно нестійкою і розшаровується.

Густина тампонажного розчину визначається густинами речовин або матеріалів, що входять в його склад та їх кількісним співвідношенням. Без використання спеціальних домішок для зниження або підвищення густини можна приготувати тампонажний розчин густиною (1760-2130) кг/м3.

Рухомість – цементного розчину не може бути однозначно охарактеризована в’язкістю, так як він не є ньютоновською рідиною. Крім сил внутрішнього тертя гомогенної рідкої фази суспензії, опір руху чинять сили взаємодії частинок між собою, які можуть мати як чисто фізичну природу, так і фізико-хімічну.

Консистенція (густота) – це величина, обернена рухомості. У міру того, як розвивається процес гідратації, консистенція змінюється. Задовільно рухомими вважаються розчини, консистенція яких протягом часу, достатнього для транспортування їх у свердловину, не перевищує 10-15 УОК.

Фільтраційні властивості – цементної суспензії характеризують її водоутримувальну здатність і водопроникність. Цементна суспензія седиментаційно і агрегативно нестійка. Порівняно з глинистою суспензією її стійкість значно гірша внаслідок меншого ступеня дисперсності твердої фази і різнойменності зарядів поверхні різних мінералів портландцементного клінкеру і продуктів їх гідратації.

Основними фізико-хімічними характеристиками цементного каменю є його міцність, проникність, об’ємні зміни і корозійна стійкість.

Міцність цементного каменю характеризується тимчасовим опором згину, стику або розтягу. Для цього цементний камінь виготовляють у вигляді взірців, які випробують на міцність, тобто визначають напруження, при якому руйнується взірець. Взірці виготовляють такої форми, яка є зручна для даного виду випробування.

Проникність для рідин і газів є наслідком наявності в цементному камені зв’язаної системи пор. Під проникністю тампонажного каменю розуміють його здатність пропускати через себе рідини або гази при певному перепаді тиску. Для забезпечення надійного розмежування пластів тампонажний камінь у затрубному просторі повинен мати мінімально можливу проникність для пластових флюїдів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]