Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТРАХОВІ ДОПОМОГИ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
133.12 Кб
Скачать

Допомога по вагітності та пологах, що надається Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Допомога по вагітності та пологах надається жінкам за весь період перебування в однойменній відпустці, а також застрахо­ваним особам у випадку усиновлення дитини впродовж двох місяців з дня її народження.

Нагадаємо, що відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами надається тривалістю 126 календарних днів, з яких 56 — після пологів. У разі ускладнення пологів чи народження двох і більше дітей відпустка збільшується до 140 календарних днів за раху­нок подовженого — 70 календарних днів — післяпологового періоду. Жінкам, що належать до І—IV категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами надається тривалістю 180 календарних днів (90 днів до і 90 днів після пологів).

Допомога по вагітності та пологах виплачується сумарно, незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

При усиновленні дитини допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі, яка усиновила дитину протягом двох місяців з дня її народження, зазначеного у свідоцтві про народження за період з дня усиновлення і до закінчення 56 календарних днів.

Рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах ухвалюється комісією (уповноваженим) із соціального страху­вання, а іншим застрахованим особам — виконавчою дирекцією відділення Фонду за місцем їх реєстрації як страхувальників. Виплачується допомога у розмірі 100 відсотків середньої заробіт­ної плати (доходу) і не залежить від тривалості страхового стажу.

Підстави та умови надання допомоги при народженні дитини застрахованими особами

Однією з виплат, що здійснюється коштом Фонду соціаль­ного страхування з тимчасової втрати працездатності є допомога при народженні дитини. Така допомога є особливою формою соціального захисту сімей з дітьми, адже вона надається з метою створення належних умов для утримання та виховання дітей, що надзвичайно актуально для нашої держави, коли нерідко народження дитини (дітей) може поставити сім'ю на межу виживання.

Залежно від форми участі у сплаті страхових внесків до­помога при народженні дитини призначається комісією (упов­новаженим) із соціального страхування або виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності одному із застрахованих батьків (усиновителю, опікуну). Фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності, що сплачують єдиний податок, набувають право на допомогу за умови сплати ними податку встановленого розміру.

Законодавство України передбачає, що загальна сума до­помоги при народженні дитини становить 22,6 прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого на день народження. Надається вона частинами (найбільша з них — дев'ятикратний розмір прожиткового мінімуму) — одразу після народження дитини. Решта виплачується впродовж 12 місяців після місяця народження дитини. За перший місяць допомога призначається у розмірі прожиткового мінімуму, а за кожний наступний збільшується на 2,2 відсотка порівняно з попереднім. На дванадцятому місяці виплачується залишок допомоги. Однак варто пам'ятати, що законом про Державний бюджет можуть бути передбачені інші умови та розміри допомоги при на­родженні дитини.

Якщо впродовж терміну виплати допомоги при народженні дитини її отримувача позбавляють батьківських прав, чи він відмовляється від виховання дитини, або ж не за цільовим призначенням використовує кошти, виплата допомоги припи­няється.