Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.1 Зан.1-2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
147.46 Кб
Скачать

13

Заняття № 1: “Мета, завдання, принципи і характерні риси військової боротьби”

Складна військово-політична обстановка, яка склалась на цей час у світі свідчить про те, що на нашій планеті не зменшується кількість військових конфліктів. Незважаючи на видимі успіхи світового співтовариства в мирному рішенні багатьох складних міжнародних проблем, військові конфлікти, як засіб рішення багатьох зовні- і внутрішньополітичних питань, продовжують використовуватися як урядами, так і опозиційними угруповуваннями ряду держав.

До теперішнього часу залишаються невирішеними деякі питання взаємин України та її окремих найближчих сусідів, які пред'являють нам територіальні претензії і їхнє задоволення зводять у ранг офіційної політики.

Таке положення вимагає безустанної уваги до забезпечення національної безпеки країни, підготовці до відбиття можливої агресії.

Аналіз військових конфліктів, що відбулися в останні роки в різних регіонах миру, свідчить про посилене використання в них сил спеціальних операцій (ССО), що вирішують багатобічні завдання на всіх етапах підготовки, реалізації й завершення бойових дій.

Військове командування держав, які входять або не входять у різні військові блоки, вважає, що проведенням спеціальних операцій (тобто комплексним використанням розвідувальних, розвідувально-диверсійних і диверсійно-штурмових формувань на ТВД, в окремих країнах і регіонах) можна завдати значної шкоди потенційному противникові, у короткий термін забезпечити підрив його політичного, економічного і морального потенціалу, вести боротьбу з національно-визвольним рухом.

Практична розвідувально-диверсійна діяльність сил спеціальних операцій на ТВД розглядається як важливий елемент, що забезпечує проведення військової політики держави.

Тому сьогодні сили спеціальних операцій перебувають під безперестанним контролем керівництва своїх країн, постійно вдосконалюються, підтримуються в готовності до негайного використання як у мирний, так і у воєнний час.

Таким чином, мета даної лекції показати основні напрямки та особливості боротьби зі ССО органами і підрозділами СБ України, порядок підготовки та бойового використання для цих цілей військових формувань держави.

  1. Система заходів боротьби органів сб України з

розвідувальною і диверсійною діяльністю сил спеціальних операцій

Боротьба з диверсійно-розвідувальними формуваннями сил спеціальних операцій іноземних держав вимагає комплексного підходу з боку СБ України і його підлеглих органів. Вона багатогранна й різнобічна. Ведеться з максимальною віддачею, цілеспрямованістю і напругою. Вимагає витрат великої кількості сил і засобів, ретельної координації та узгодження всіх дій.

Комплексний підхід має на увазі ретельно сплановану і скоординовану загальну систему заходів держави, що включає організаційно-політичні, контррозвідувальні, військові, адміністративно-правові та карно-процесуальні заходи. Що із себе представляє кожна з них?

1. Організаційно - політичні заходи.

Їхнє використання дозволяє всі наявні в розпорядженні сили і засоби направити на своєчасне виявлення, попередження та припинення підривної діяльності противника, підвищення пильності населення країни, залучення широких народних мас для боротьби з ворогом, усунення умов, що сприяють підривної діяльності ДРФ іноземних держав.

Вони передбачають:

  • розробку підходів і керівних документів по організації боротьби із ДРФ, у яких визначаються основні напрямки діяльності органів влади, міністерств і відомств у рішенні зазначеного завдання;

  • проведення виховної і роз'яснювальної роботи серед населення, спрямованої на підвищення патріотизму, пильності, вироблення прагнення надавати допомогу органам влади в боротьбі із ДРФ;

  • проведення комплексу заходів щодо розпаду ДРФ, які виявлені у зонах відповідальності. До них ставляться: випуск відозв, закликів і листівок, використання можливостей радіо і телебачення для розкриття антинародної сутності діяльності ДРФ, безперспективності їхньої боротьби;

  • ліквідацію причин та умов, що полегшують ДРФ проведення підривних акцій (введення режимів воєнного стану, прифронтової зони, які будуть утрудняти дії диверсійно-розвідувальних груп, евакуація населення із прифронтової смуги, введення комендантської години й т.п.).