Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
men_labexcel5_ua_FBI.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
529.92 Кб
Скачать

Функції дати й часу

СЕГОДНЯ() – повертає поточну дату комп'ютера.

ТДАТА() – повертає поточну дату й час у числовому форматі.

ДЕНЬНЕД(ДАТА_КАК_ЧИСЛО;ТИП) – перетворить дату в числовому форматі в номер дня тижня. Якщо ТИП не зазначений або дорівнює 1, то першим днем тижня вважається неділя, останнім (7-м) – субота. Якщо тип дорівнює 2, перший день тижня – понеділок.

Приклад 7: Визначити день тижня від дати народження.

Повернутися на Лист1 робочої книги. В комірку G8 ввести дату народження в числовому форматі: наприклад, 14.09.1980. Покроковими діями Мастера функций в комірку G9 ввести формулу: =ДЕНЬНЕД(G8;2).

В комірці G9 вийде число 7, що відповідає «неділі».

ДНЕЙ360(НАЧАЛЬНАЯ_ДАТА;КОНЕЧНАЯ_,ДАТА;МЕТОД) – кількість днів визначається як різниця між початковою й кінцевою датами, виходячи з 360 днів у році. МЕТОД – задає використання європейського стандарту (необов'язковий параметр).

Приклад 8: Визначити кількість днів від дати народження по поточну дату.

Покроковими діями Майстра функцій в комірку G10 ввести формулу: =ДНЕЙ360(С8;СЕГОДНЯ()).

МЕСЯЦ(ДАТА_КАК_ЧИСЛО) – перетворить дату в числовому форматі в номер місяця.

Функція пошуку даних у деякому діапазоні

ПРОСМОТР(ИСКОМОЕ_ЗНАЧЕНИЕ;ДИАПАЗОН) – група функцій посилання й масиви ( 1-й варіант – векторний перегляд; 2-й варіант – масив).

Діапазон являє собою блок, що складається із двох стовпчиків. Пошук ведеться за шуканим значенням у першому стовпчику діапазону, а в поточну комірку вибирається відповідне значення із другого стовпчика діапазону. Якщо точна відповідність не виявлена, то вибирається найбільше значення в діапазоні, менше або рівне шуканому.

Приклад 9: За номером місяця від поточної дати визначити назву місяця. Результат повинен бути отриманий в комірці I11.

В комірку I11 вставити функцію ПРОСМОТР, вибравши другий спосіб завдання аргументів (відразу весь масив). Як шукане значення вкажіть номер поточного місяця, скориставшись вкладеними функціями:

=ПРОСМОТР(МЕСЯЦ(СЕГОДНЯ());$J11:$К$12).

В комірці I11 одержимо назву місяця поточної дати.

Оцінка щомісячних виплат

ПЛТ(ставка ;кпер;пс;бс;тип)

Більше докладний опис аргументів функції ПЛТ див. в описі функції ПС.

Ставка – процентна ставка по позичці.

Кпер – загальне число виплат по позичці.

Пс – наведена на поточний момент вартість, або загальна сума, що на поточний момент рівноцінна ряду майбутніх платежів, називана також основною сумою.

Бс – необхідне значення майбутньої вартості, або залишку засобів після останньої виплати. Якщо аргумент бс опущений, то він покладається рівним 0 (нулю), тобто для позики, наприклад, значення бс дорівнює 0.

Тип – число 0 (нуль) або 1, що позначає, коли повинна вироблятися виплата.

Функція ПЛТ може бути використана для аналізу всіляких позичок. Необхідною умовою є несуперечність аргументів функції.

Приклад 10: Припустимо, що потрібно скористатися 9-процентною 15-літньою позичкою. Об'єм позички становить 150000000 грн. За допомогою Мастера функций можна визначити величини щомісячних виплат. Попередньо варто привести всі інші значення до місячної норми.

Увести таблицю, починаючи з комірку А15:

Процентна ставка

9%

Період

15

Питома ставка

Число виплат

Об'єм позички

-150000000

Щомісячна виплата

В коміркки В16 і В17 увести відповідні формули.

Процентна ставка (НОРМА) – річна, тому для одержання місячної ставки (Питома ставка) відповідне значення ділиться на 12 (0,09/12).

Термін дії позички – 15 років, тому з обліком 12 платежів у рік загальна кількість місячних виплат (КПЕР) складе 12x15.

Для коміркку В20 покроковими діями Мастера функций виконаєте настроювання функції ПЛТ. Після цього в полі Значення діалогового вікна Мастера функций ви побачите суму щомісячного внеску. А після натискання на кнопку Готовий результат відобразиться в комірці.

Приклад 11: Визначити; якими будуть виплати по позичці при мінливій процентній ставці.

В комірки А22:В25 введіть наступні значення, залишивши порожній рядок перед числовими значеннями (рис.4):

Процентна ставка

Виплати

7%

8%

10%

Рис. 4. Визначення величини щомісячних виплат з використанням таблиці підстановки

В комірку В23 скопіювати формулу для розрахунку щомісячних виплат.

Для розрахунку виплат по кожнійій зі ставок скористайтеся з можливості автоматичної підстановки значень у потрібну комірку (у нашім випадку в В15). Для цього потрібно:

1) Виділити діапазон А23:В25, включивши в нього значення процентних ставок і розрахункову формулу (формула повинна перебувати в комірку, розташованої правіше й вище заданих значень).

  1. У меню Дані вибрати команду Таблиця підстановки.

  2. У полі «Підставляти значення по рядках в:» указати комірку В15.

Поруч із кожною процентною ставкою з'явиться відповідний результат.

Змініть значення процентних ставок або розширте пропонований діапазон і знову скористайтеся таблицею підстановки значень.

Функція БЗ призначена для розрахунку майбутньої вартості періодичних постійних платежів і єдиної суми внеску або позики на основі постійної процентної ставки.

БЗ – майбутнє значення, повертає майбутнє значення внеску на основі періодичних постійних платежів і постійної процентної ставки.

БС(ставка ;кпер;плт;пс;тип)

Для одержання більше докладної інформації про аргументи функції БС і більше докладної інформації про інші функції виплат по ануїтету, див. довідку по функції ПС.

Ставка – процентна ставка за період.

Кпер – це загальне число періодів платежів по ануїтету.

Плт – це виплата, вироблена в кожний період; це значення не може мінятися протягом усього періоду виплат. Звичайно плт складається з основного платежу й платежу по відсотках, але не включає інших податків і зборів. Якщо аргумент опущений, повинне бути зазначене значення аргументу пс.

Пс – це наведена до сучасний момент вартість або загальна сума, що на сучасний момент рівноцінний ряду майбутніх платежів. Якщо аргумент нз опущений, то він покладається рівним 0. У цьому випадку повинне бути зазначене значення аргументу плт.

Тип – число 0 або 1, що позначає, коли повинна вироблятися виплата. Якщо аргумент «тип» опущений, то він покладається рівним 0.

Для аргументів СТАВКА й КПЕР використовуються погоджені одиниці виміру. Якщо виробляються щомісячні платежі по чотирирічній позиції з розрахунку 12% річних, то СТАВКА повинна бути 12%/12, а КПЕР повинне бути 4*12. Якщо виробляються щорічні платежі по тому ж займу, то СТАВКА повинна бути 12%, а КПЕР повинне бути 4.

Всі аргументи, що означають гроші, які ви платите (наприклад, депозитні внески), представляються негативними числами; гроші, які ви одержуєте (наприклад, дивіденди), представляються позитивними числами.

Для виконання розрахунку викликається Мастер функций, у поле Категорії вибираються фінансові функції й у поле Функция вибирається функція БС. У вікні, що з'явилося, заповнюються відповідні поля шляхом підстановки значень аргументів, а якщо дана функція обчислюється в розрахунку, то замість цього вказуються адреси вихідних даних з таблиці розрахунку.

Функція ПС призначена для розрахунку поточної вартості як єдиної суми внеску (позики), так і майбутніх фіксованих періодичних платежів. Цей розрахунок є зворотним стосовно майбутньої вартості (БЗ).

ПС – повертає поточний об'єм внеску. Поточний об'єм – це загальна сума, що складуть майбутні платежі. Наприклад, коли ви позичаєте гроші, запозичена сума і є поточний об'єм для позикодавця.

Синтаксис: ПС(ставка ;кпер;плт;бс;тип)

Ставка – процентна ставка за період. Наприклад, якщо отримано позичку на автомобіль під 10 відсотків річних і робляться щомісячні виплати, то процентна ставка за місяць складе 10%/12 або 0,83%. Як значення аргументу ставка потрібно ввести у формулу 10%/12 або 0,83% або 0,0083.

Кпер – загальне число періодів платежів по ануїтету. Наприклад, якщо отримано позичку на 4 роки під автомобіль і робляться щомісячні платежі, то позичка має 4*12 (або 48) періодів. Як значення аргументу кпер у формулу потрібно ввести число 48.

Плт – виплата, вироблена в кожний період і не мінлива за увесь час виплати ренти. Звичайно виплати включають основні платежі й платежі по відсотках, але не включають інших зборів або податків. Наприклад, щомісячна виплата по чотирирічній позиці в 10 000 руб. під 12 відсотків річних складе 263,33 руб. Як значення аргументу виплата потрібно ввести у формулу число -263,33.

Бс – необхідне значення майбутньої вартості або остачі засобів після останньої виплати. Якщо аргумент опущений, він покладається рівним 0 (майбутня вартість позики, наприклад, дорівнює 0). Наприклад, якщо передбачається нагромадити 50000 руб. для оплати спеціального проекту протягом 18 років, те 50 000 руб. це і є майбутня вартість. Можна зробити припущення про збереження заданої процентної ставки й визначити, скільки потрібно відкладати щомісяця.

Тип – число 0 або 1, що позначає, коли повинна вироблятися виплата.

Наприклад, визначите необхідну суму поточного внеску в банк, щоб через п'ять років він досяг 5000 руб. при 20% річних і щорічному нарахуванні відсотків наприкінці року.

Синтаксис: ПС(20%,5,5000). Результат 2009,39.

Для визначення строку платежу й процентної ставки використовуються функції КПЕР і СТАВКА.

Функція КПЕР обчислює загальне число періодів виплат як для єдиної суми внеску (позики), так і для періодичних постійних виплат на основі постійної процентної ставки. Якщо платежі виробляються кілька разів у рік, то для того, щоб знайти число років виплат, загальне число періодів треба розділити на число періодів у році.

Синтаксис: КПЕР (СТАВКА; ПЛАТЕЖ; НЗ; БЗ; ТИП).

СТАВКА – це процентна ставка за період.

ПЛАТЕЖ – це виплата, вироблена в кожний період; він може мінятися протягом усього періоду виплат. Звичайно платіж складається з основного платежу й платежу по відсотках, ніякі інші збори або податки не враховуються.

НЗ – це поточна вартість, або загальна сума всіх майбутніх платежів зі справжнього моменту.

БЗ – це майбутня вартість, або баланс готівки, що повинен бути досягнуть після останньої виплати. Якщо аргумент БЗ опущений, то передбачається, що він дорівнює 0 (майбутня вартість позики, наприклад, дорівнює 0).

ТИП – це число 0 або 1, що позначає, коли повинна вироблятися виплата.

Наприклад, розрахуємо строк погашення позички розміром 5000 руб., виданої під 20% річних при погашенні щомісячними платежами по 200 руб.

Синтаксис: КПЕР(20%/12; -200; 5000). Результат 32,6 місяця або 2,7 роки.

Функція СТАВКА визначає значення процентної ставки за один розрахунковий період. Для знаходження річної процентної ставки отримане значення необхідно помножити на число розрахункових періодів у році. Функція СТАВКА обчислюється методом послідовного наближення й може не мати рішення або мати кілька рішень. Якщо після 20 ітерацій погрішність визначенної ставки перевищує 0,0000001, то функція СТАВКА повертає значення помилки #ЧИСЛО!.

Синтаксис: СТАВКА(кпер;плт;пс;бс;тип;предположение)

Повний опис аргументів кпер, плт, пс, бс і тип див. у довідці по функції ПС.

Кпер – загальне число періодів платежів по ануїтету.

Плт – регулярний платіж (один раз у період), величина якого залишається постійної протягом усього строку ануїтету. Звичайно плт складається із платежу основної суми й платежу відсотків, але не включає інших зборів або податків. Якщо аргумент опущений, повинне бути зазначене значення аргументу бс

Пс – наведена на сучасний момент вартість або загальна сума, що на сучасний момент рівноцінна ряду майбутніх платежів.

Бс – необхідне значення майбутньої вартості або залишки засобів після останньої виплати. Якщо аргумент бс опущений, то він покладається рівним 0 (наприклад, бзс для позики дорівнює 0).

Тип – число 0 або 1, що позначає, коли повинна вироблятися виплата.

НАЧ_ПРИБЛ – це передбачувана величина норми.

Якщо НАЧ_ПРИБЛ опущено, то воно покладається рівним 10%.

Якщо функція СТАВКА не сходиться, варто спробувати використовувати різні значення НАЧ_ПРИБЛ. Звичайно функція СТАВКА сходиться, якщо НАЧ_ПРИБЛ має значення між 0 і 1.

Наприклад, треба визначити процентну ставку для чотирирічної позиціи в 8000 грн. із щомісячною виплатою в 200 грн.

Синтаксис: СТАВКА (48; -200; 8000). Результат 0,008, або 0,8% на місяць або 9,6% річних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]