Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nats_ekonom_skanov_pidr_Melnikova_ta_kontr_pit.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

276 Національна економіка

Крім того в Україні створено Державний комітет з питань регуляторної політики і підприємництва, метою діяльності якого є розробка та удоско­налення нормативно-правової бази з питань регулювання підприємниць­кої діяльності, зокрема малого бізнесу. Цим комітетом щорічно розробля­ється план дій в межах національної програми сприяння розвитку малого підприємництва, з держбюджету виділяються кошти на його виконання.

Наприклад, станом на 1 січня 2007 року на виконання заходів Націо­нальної програми з Державного бюджету України використано -1796,416 тис. грн., з них було витрачено комітетом з питань регуляторної політи­ки і підприємництва 791,416 тис. грн. на проведення навчальних семіна­рів, конференцій, міжнародних зустрічей, відзначення Дня підприємця, і жодної гривні на фінансову підтримку підприємців.

Часткове відшкодування з місцевих бюджетів відсоткових ставок за кредитами отримали всього 255 суб'єктів малого та середнього підприєм­ництва (в т.ч. 188 - малі підприємства) із 295,109 тис. одиниць загальної кількості суб'єктів малого підприємництва (приблизно 0,01%).

Загалом слід відзначити, що малий та середній бізнес є невід'ємною складовою забезпечення сталого розвитку національної економіки. Він є найбільш рухливим та динамічним її елементом, невід'ємною складо­вою інноваційної активності нації, формування прошарку активних ін-новативних, ризикових підприємців, середнього класу, що у сукупності з великим приватним, державним та корпоративним бізнесом формують „тіло" господарської системи кожної нації на принципах демократії та економічної свободи.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

  1. Що таке механізм ринкового саморегулювання?

  2. У чому полягає сутність концепції невтручання держави в економіку?

  3. Вкажіть якісні характеристики малого бізнесу.

  4. ЩотакеДРЕ?

  5. У чому полягає суть фіскальної політики держави?

  6. Які критерії віднесення до малого бізнесу використовуються в Україні?

  7. У чому полягає сутність економічної свободи та демократії?

  8. Які види корпорацій є найбільш розповсюдженими у сучасних еконо­ мічних системах?

  9. Що таке підприємництво?

  10. Що представляє собою корпоративний механізм господарювання?

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

1. Сучасні науковці визначають ринковий механізм як (можливо кілька варіантів відповідей):

V. Теорія регулювоння ноціональної економіки 277

а. Способи взаємозв'язку і взаємодії основних елементів ринку: попи­ту, пропозиції, ціни, конкуренції та основних економічних законів, що мають об'єктивну сутність.

Ь. Сукупність взаємопов'язаних економічних законів, елементів, що утворюють спосіб організації ринкової економіки як саморегульова­ної системи.

с. Механізми формування цін, розподілу і перерозподілу ресурсів та благ, взаємодія продавців та споживачів товару, регулювання обсягу і структури інвестицій, попиту і пропозиції на блага, механізм стиму­лювання НТП, розвитку продуктивних сил і виробничих відносин у

суспільстві.

(і. Форму організації суспільного виробництва, за якої індивідуальні спо­живачі і виробники взаємодіють між собою з метою вирішення трьох основних проблемних питань економіки: що, для кого і як виробляти?

е. Як місце, де відбуваються акти обміну між основними суб'єктами економіки.

2. а.

Економічні закони — це:

Найбільш загальні економічні категорії, що відображають стійкі, постійно повторювані внутрішні, сутнісні, необхідні, причинно-на-слідкові, постійних, всезагальні, якісні і кількісні взаємозв'язки між економічними явищами і процесами, взаємозв'язки, що властиві цим явищам та процесам.

Ь. Форми прояву економічних потреб людей.

с. Способи пізнання предмета економічної науки.

й. Логічні поняття, що відображають найбільш суттєві сторони еконо­мічного життя.

е. Логічні поняття, що відображають сутність окремих економічних явищ

і процесів.

3. Які функції не виконує ціна в економіці (можливо кілька варіантів

відповідей): а. Вимірювальну Ь. порівняльну с. політичну <і. ідеологічну е. інформаційну

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]