Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
засоби масової комунікації як інструмент інформ...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
231.94 Кб
Скачать

2.6 Маніпулювання свідомістю за допомогою телебачення

За допомогою телесигналу стають можливими такі види маніпулювання громадською - масовим - свідомістю.

1). Фабрикація фактів.

В даному випадку ефект маніпулювання відбувається в результаті дрібних відхилень, що використовуються при подачі матеріалу, але діють завжди в одному напрямку.

Маніпулятори говорять правду, тільки коли правда може бути легко перевірена.

В інших випадках - намагаються піднести матеріал в потрібному їм ключі. Причому брехня стає найбільш ефективною, коли спирається на закладений у підсвідомість стереотип.

«Основні методи фабрикації фактів були відпрацьовані у відомстві Геббельса, - відзначає професор Кара-Мурза.- Вони були багато в чому новаторськими і ставили в тупик західних фахівців. Так, фашисти ввели прийом підстраховки неправдивих повідомлень правдивими, навіть дуже для них неприємними. У такій «упаковці» брехня проходила безвідмовно ».

2). Відбір для матеріалу подій реальності.

В даному випадку ефективним умовою програмування мислення є контроль ЗМІ, з метою подачі єдиної інформації, але різними словами.

Допускається також діяльність опозиційних ЗМІ. Але діяльність їх підконтрольна, і фактично не виходить за рамки разрешаемого їм мовлення.

Крім цього ЗМІ використовують т. н. принцип демократії шуму, коли непотрібне маніпулятором повідомлення просто має загинути під потужним викидом різнобічної інформації.

3). Сіра і чорна інформація.

«У другій половині ХХ століття, - відзначає Кара-Мурза - ... ЗМІ стали використовувати технології психологічної війни.

Американський військовий словник 1948 дає психологічної війні таке визначення: «Це планомірні пропагандистські заходи, мають вплив на погляди, емоції, позиції та поведінку ворожих, нейтральних або дружніх іноземних груп з метою підтримки національної політики». В ... керівництві (1964) говориться, що мета такої війни - «підрив політичної та соціальної структури країни ... до такого ступеня деградації національної свідомості, що держава стає не здатним до опору».

4). Великі психози.

Кара-Мурза відзначає, що таємними завданнями ЗМІ є перетворення громадян нашої країни в єдину масу (натовп), з метою загального регулювання розповсюдження потоку інформації, якою обробляється свідомість і підсвідомості індивідів.

У підсумку, - такий натовпом легше керувати, а середній обиватель беззаперечно вірить найбезглуздішим твердженнями.

5). Утвердження і повторення.

В даному випадку інформація подається у вигляді готових шаблонів, які фактично б'ють на стереотипи, які є в підсвідомості.

Як пише С. Московічі, «утвердження в будь мові означає відмову від обговорення, оскільки влада ... ідеї, яка може піддаватися обговоренню, втрачає всяке правдоподібність. Це означає також прохання до аудиторії, до натовпу прийняти ідею без обговорення такий, якою вона є, без зважування всіх «за» і «проти» і відповідати «так» не роздумуючи ».

У мисленні індивіда склався певний, мозаїчний тип культури. ЗМІ є фактором зміцнення такого типу мислення, привчаючи індивіда мислити стереотипами, і не включати інтелект при аналізі матеріалів ЗМІ.

С. Московічі писав »:« Граматика переконання грунтується на твердженні й повторенні, на цих двох чільних правилах ».

Лебон відзначав: «Повторення впроваджується ... в глибини підсвідомості, туди, де зароджуються мотиви наших дій».

Іншими словами - саме надмірне повторення в результаті притуплює свідомість, примушуючи практично без змін будь одержуваної інформації відкладатися в підсвідомості. Зауважимо, що з підсвідомості, через певний проміжок часу вся інформація в підсумку виявляється у свідомості.

«... Повторення - один з тих« психологічних трюків », які притупляють розум і впливають на несвідомі механізми, - пише Кара-Мурза. - При зловживанні цим прийомом стереотипи посилюються до стійких забобонів, людина тупіє ».

6) Дроблення і терміновість.

У даній методиці маніпулювання, використовуваної ЗМІ, цілісна інформація поділяється на фрагменти, щоб індивід не зміг з'єднати їх в єдине ціле і осмислити проблему.

«Це - фундаментальний принцип мозаїчної культури. Дроблення служить безліч технічних прийомів: статті в газеті розбиваються на частини і поміщаються на різних сторінках, текст або телепередача розбиваються рекламою.

Г. Шиллер дає опис цієї технології: «Візьмемо, наприклад, принцип ... компоновки першої сторінки крупної щоденної газети. Загальним для всіх є повна різнорідність пропонованого матеріалу і абсолютне заперечення взаємозв'язку освітлюваних соціальних явищ. Дискусійні програми, переважаючі на радіо і телебаченні, є переконливі зразки фрагментації як форми подачі матеріалу. Що б не було сказано, все повністю розчиняється в подальших рекламних оголошеннях ... і плітках »

Г. Шиллер так пояснює ефективність цього прийому: «Коли цілісний характер соціальної проблеми навмисно обходиться стороною, а уривчасті відомості про неї пропонуються як достовірної« інформації », то результати такого підходу завжди однакові: нерозуміння ... апатія і, як правило, байдужість».

Розриваючи на шматочки інформацію про важливе ... подію, вдається різко знизити. Вплив повідомлення або взагалі позбавити його сенсу. ЗМІ «конструюють» потік повідомлень таким чином, щоб створити у глядача помилковий образ реальності.

Однією з умов успішної фрагментації проблем є терміновість, негайно інформації, надання їй характеру негайно і невідкладності повідомлення. Це - один з головних принципів ЗМІ. Вважається, що нагнітається відчуття терміновості різко посилює маніпулятивні можливості повідомлення.

Постійне оновлення інформації позбавляє її будь-якої постійної структури. Людина просто не має часу, щоб осмислити і зрозуміти повідомлення - вони витісняються іншими, ще новішими.

Г. Шиллер пише: «Помилкове відчуття терміновості, що виникає в силу упору на негайному, створює відчуття надзвичайної важливості предмета інформації, яке так само швидко розсіюється. Відповідно слабшає здатність розмежовувати інформацію за ступенем важливості. Розумовий процес сортування, який в звичайних умовах сприяє осмисленню інформації, не в змозі виконувати цю функцію. Мозок перетворюється на решето, в яке щогодини вивалюється оберемок іноді важливих, але в основному порожніх інформаційних повідомлень ...».

7) Спрощення, стереотипізація.

Даний вид маніпуляції заснований на тому факті, що індивід - продукт т.зв. мозаїчної культури. Його свідомість створено ЗМК.

«Самі ЗМК швидко стали об'єктом вивчення ... і незабаром були виявлені і навіть математично виражені зв'язки між простотою повідомлення і його сприйняттям. ЗМК, на відміну від високої культури, призначені саме для маси. Тому в них були встановлені жорсткі обмеження на складність і оригінальність повідомлень.

Виправданням для цього служить те правило, що представник маси здатний адекватно засвоювати тільки просту інформацію.

Людина повинна сприймати повідомлення без зусиль, без внутрішньої боротьби і критичного аналізу.

8). Сенсаційність.

В даному випадку зберігається той же принцип - підносити інформацію так, що не було можливості складати єдине ціле. Але при цьому виділяється якась псевдо-сенсація. А вже під прикриттям її - замовчується по справжньому важлива новина (якщо ця новина з якихось причин є небезпечною для кіл, що контролюють ЗМК). [5, ст. 654-663]