Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕМОРАГІЧНІ_Викладачу.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Задачі по темі

ІДІОПАТИЧНА ТРОМБОЦИТОПЕНІЧНА ПУРПУРА, ТРОМБОЦИТОПАТІЇ”

Задача №8

Мама дівчинки 8 років, звернулась до лікаря зі скаргами на наявність синців та тілі дівчинки, часті носові кровотечі, які виникають спонтанно. Об’єктивно: шкіра та слизові бліді; на тулубі, руках, ногах асиметричний геморагічний висип різного кольору, від петехій до екхімозів 3-5см в діаметрі. Печінка, селезінка, лімфатичні вузли не збільшені. Гемограма: Нв 82г/л, Ер. 3,1 Т/л, ШОЕ 6мм/год, лейкоцити – 10Г/л, тромбоцити – одиничні в полі зору.

Завдання:

  1. Поставити попередній діагноз.

  2. Які обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

  3. Дати характеристику шкірного синдрому при ідіопатичній тромбоцитопенічній пурпурі.

  4. Який тип кровоточивості характерний для ідіопатичної тромбоцитопенічної пурпури?

Відповідь:

1)Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура, гострий період, волога форма.

2)Адгезія-агрегація тромбоцитів, час кровотечі за Дюке, час згортання крові за Бюркером та Лі-Уайтом, ретракція кров’яного згустку, мієлограма, рівень антитромбоцитарних антитіл.

3)Характеристика висипу при ІТП: висип поліморфний, поліхромний, асиметричний, не має улюбленої локалізації, не виступає над поверхнею шкіри, не зникає при натисканні, не має залишкових змін.

4)Мікроциркуляторний (петехіально-плямистий).

Задача №9

Хлопчику 10 років, поступив в клініку з приводу кровотечі з ясен, яка виникла при мінімальній травмі і продовжується без зупинки протягом доби. З анамнезу відомо, що декілька місяців впродовж у пацієнта виникали синці без видимої причини. Об’єктивно: стан важкий, синці на тілі різного розміру та різного кольору, асиметричні, не виступають над поверхнею шкіри, не зникають при натискуванні, залишкових явищ попередніх синців немає. Проліферативний синдром відсутній. Гемограма: Нв 64г/л, Ер. 2,8 Т/л, ШОЕ 6мм/год, лейкоцити – 10Г/л, тромбоцити – 1Г/л, ретикулоцити 11‰. Час кровотечі за Дюке – 12 хвилин. Час згортання крові за Бюркером: початок 3’00”, кінець 4’30”.

Завдання:

  1. Поставити попередній діагноз.

  2. Охарактеризувати гемограму.

  3. Дати характеристику кістковомозкового пунктату при ІТП.

  4. Принципи лікування ідіопатичної тромбоцитопенічної пурпури.

Відповідь:

1)Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура, гострий період, волога форма.

2)Анемія ІІІ ступеня, гіпохромна (КП 0,7), регенераторна.

3)Мієлограма при ІТП: подразнення мегакаріоцитарного ростка.

4)Фонова дієта, кортикостероїди, в/в введення імуноглобулінів, в/м введення інтерферонів, плазмаферез, спленектомія, цитостатики (при відсутності ефекту від спленектомії)

Задача №10

Дівчинка 15 років, поступила в гематологічне відділення з приводу маточної кровотечі. Хвора страждає хронічною формою тромбоцитопенічної пурпури. Кожен раз менструації супроводжуються значними кровотечами. Гемограма: Нв 58г/л, Ер. 2,9 Т/л, ШОЕ 4мм/год, лейкоцити – 8Г/л, тромбоцити – 21‰, ретикулоцити 11‰. Час кровотечі за Дюке – 12 хвилин. Час згортання крові за Бюркером: початок 3’00”, кінець 4’30”.

Завдання:

  1. Поставити діагноз.

  2. Перерахувати препарати для лікування ІТП в даному випадку.

  3. Дати характеристику гемограми та тестів гемостазу.

  4. Дати характеристику шкірного синдрому при ідіопатичній тромбоцитопенічній пурпурі.

Відповідь:

1)Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура, хронічний перебіг, рецидив, волога форма, гострий період.

2)Адроксон, діцинон, преднізолон, переливання відмитих еритроцитів.

3)Гіпохромна (КП = 0,6) анемія ІІІ ступеня, регенераторна. Тромбоцитопенія (21‰ = 61 х 109). Порушений первинний гемостаз. Нормальний вторинний гемостаз.

4)Характеристика висипу при ІТП: висип поліморфний, поліхромний, асиметричний, не має улюбленої локалізації, не виступає над поверхнею шкіри, не зникає при натисканні, не має залишкових змін.

Задача №11

На дільницю виписана дитина 6 років, яка лікувалася в клініці з приводу „сухої форми„ ідіопатичної тромбоцитопенічної пурпури. Гемограма: Нв 112г/л, Ер. 3,5 Т/л, ШОЕ 4мм/год, лейкоцити – 8Г/л, тромбоцити – 65‰, ретикулоцити 11‰. Час кровотечі за Дюке – 4 хвилини. Час згортання крові за Бюркером: початок 3’00”, кінець 4’30”.

Завдання:

  1. Поставити діагноз.

  2. Які препарати протипоказані дітям в періоді ремісії при виникненні інтеркурентних захворювань, які перенесли ІТП?

  3. Вказати частоту проведення загального аналізу крові хворим, які перенесли ІПТ та виписані на дільницю.

  4. Вказати особливості проведення щеплень дітям, які перенесли ІТП.

Відповідь:

1)Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура, хронічний перебіг, клініко-гематологічна ремісія.

2)НПЗП, карбеніцилін, пеніцилін, нітрофурани, антиагреганти, судинорозширюючі препарати, УВЧ, УФО, в дієті – обмеження алергізуючих продуктів.

3)ЗАК в перші 3 місяці проводяться кожні 2 тижні. Далі, протягом 9 місяців – щомісячно. Далі, 1 раз на 2-3 місяці і після перенесеної інфекції.

4)Можливі щеплення можна проводити на фоні десенсибілізуючої терапії, лише через 1 рік після гострого періоду захворювання. Щеплення живими вакцинами небезпечні (БЦЖ, корева), т.я. викликають рецидив хвороби.

Задача №12

Хлопчик 7 років. Скарги на висип на шкірі, слизових оболонках та носову кровотечу. Об'єктивно: загальний стан дитини важкий. Шкіра та слизові бліді, висип у вигляді екхімозів та петехій на шкірі тулуба, верхніх та нижніх кінцівок (висипка несиметрична, різного кольору – на різних стадіях зворотного розвитку, не виступає над рівнем шкіри). Множинні крововиливи на слизовій ротової порожнини. Живіт при пальпації м'який, не болючий. Печінка, селезінка не пальпуються. Стул щоденно, без патологічних домішок, сеча світла. Гемограма: нормохромна анемія І ступеня, ретикулоцити – 8‰, тромбоцити – одиничні в полі зору, лейкоцити – 8Г/л, ШОЕ – 10мм/год. Час кровотечі за Дюке – 20хв. Час згортання крові по Бюркеру: початок 3’30”, кінець 4’00”. Позитивні проби на резистентність капілярної стінки. Коагулограма в межах норми.

Завдання:

  1. Поставити попередній діагноз.

  2. Який тип кровоточивості характерний для ІТП?

  3. Вказати тести гемостазу, які порушуються при ІТП.

  4. З якими захворюваннями найчастіше проводять диференційну діагностику ідіопатичної тромбоцитопенічної пурпури?

Відповідь:

1)Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура, гострий перебіг, волога форма, важка?

2)Мікроциркуляторний (петехіально-плямистий).

3)Первинний гемостаз: кількість тромбоцитів, час кровотечі за Дюке, проби на резистентність капілярної стінки. Рефракція кров’яного згустку.

4)Геморагічний васкуліт, тромбоцитопатії, апластичні анемії, лейкемія.

Задача №13

Дівчинка 3,5 роки захворіла гострою тромбоцитопенічною пурпурою після перенесеної вірусної інфекції через 2 тижні. Поступила в стаціонар з проявами геморагічного синдрому петехіально-плямистого типу, носової кровотечі. При обстежені отримано наступні зміни: тромбоцитопенія, подовжена тривалість кровотечі за Дюке, зниження ретракції кров’яного згустку. Мієлограма: подразнення мегакаріоцитарного ростка кровотворення.

Завдання:

  1. Що лежить в основі патогенезу ІТП?

  2. Дати характеристику шкірного синдрому при ідіопатичній тромбоцитопенічній пурпурі.

  3. Принципи лікування ідіопатичної тромбоцитопенічної пурпури.

  4. Яка ланка гемостазу порушується при ІТП?

Відповідь:

1)Загибель тромбоцитів під дією антитромбоцитарних антитіл.

2)Характеристика висипу при ІТП: висип поліморфний, поліхромний, асиметричний, не має улюбленої локалізації, не виступає над поверхнею шкіри, не зникає при натисканні, не має залишкових змін.

3)Фонова дієта, кортикостероїди, в/в введення імуноглобулінів, в/м введення інтерферонів, плазмаферез, спленектомія, цитостатики (при відсутності ефекту від спленектомії)

4)Первинна, ретракція кров’яного згустку.

Задача №14

Мама дівчинки 6 років, скаржиться на наявність синців та тілі дівчинки, часті носові кровотечі, які виникають спонтанно, напередодні мало місце блювання по типу „кавової гущі” та мелена, що і стало причиною термінового звернення в клініку. Об’єктивно: шкіра та слизові бліді; на тулубі, руках, ногах асиметричний геморагічний висип різного кольору, від петехій до екхімозів 3-5см в діаметрі. Печінка, селезінка, лімфатичні вузли не збільшені. Гемограма: Нв 54г/л, Ер. 2,0 Т/л, ШОЕ 6мм/год, лейкоцити – 5Г/л, тромбоцити – одиничні в полі зору.

Завдання:

              1. Поставити попередній діагноз.

              2. З якими захворюваннями найчастіше проводять диференційну діагностику ідіопатичної тромбоцитопенічної пурпури?

              3. Перерахувати препарати для лікування ІТП в даному випадку.

              4. Коли, в залежності від доби, переважно з’являється висип при ІТП і чому?

Відповідь:

1)Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура, гострий період, волога форма.

2)Геморагічний васкуліт, тромбоцитопатії, апластичні анемії, лейкемія.

3)Адроксон, діцинон, преднізолон, переливання відмитих еритроцитів, реr os амінокапронову кислоту.

4)Вночі, т.я. в патогенезі ІТП лежить формування антитромбоцитарних антитіл, активація імунної системи відбувається з 9год вечора до 12-1години ночі. Діти лягають спати без синяків, а просипаються зі спонтанно виниклими синяками.