Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Водій категорії В.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
585.22 Кб
Скачать

7. Будова рульового керування легкових автомобілів

Рульове керування - сукупність механізмів автомобіля, що забезпечують його рух у заданому напрямку.

Рульове керування складається з рульового колеса, сполученого валом з рульовим механізмом, і рульового приводу. На автомобілях-тягачах до рульового керування включений підсилювач.

Рульовий механізм забезпечує повертання керованих коліс з невеликим зусиллям на рульовому колесі.

Рульові механізми залежно від типу рульової передачі бувають: черв'ячні; гвинтові; шестеренчасті, рейкові.

У черв'ячному рульовому механізмі (з передачею типу черв як ролик) за ведучу ланку править черв'як, який закріплено на рульовому валу, а ролик установлено на роликовому підшипнику на одному валу із сошкою. Щоб у разі великого кута повороту черв'яка зчеплення було повним, нарізку черв'яка виконують за дугою кола глобоїду. Такий черв'як називають глобоїдальним.

У гвинтовому рульовому механізмі обертання гвинта, зв'язаного з рульовим валом, передається гайці, яка закінчується рейкою, зчепленою із зубчастим сектором. Сектор установлено на одному валу із сошкою. Такий рульовий механізм утворений рульовою передачею типу гвинт - гайка - сектор.

У шестерінчастих рульових механізмах рульова передача утворюється циліндричними або конічними шестернями. До них належить також передача типу шестірня - рейка, в якій циліндрична шестірня зв'язана з рульовим валом, а рейка, зчеплена із зубцями шестірні, править за поперечну тягу.

Рейкові передачі й передачі типу черв'як - ролик як такі, що забезпечують порівняно невелике передаточне число, застосовують переважно на автомобілях невеликої вантажопідйомності. Рульовий привід разом із рульовим механізмом передає керуюче зусилля від водія безпосередньо до коліс і забезпечує цим поворот керованих коліс на заданий кут.

Рульовим приводом називають систему тяг і важелів, що здійснює в сукупності з рульовим механізмом поворот автомобіля.

Рульове керування легкового автомобіля середнього і вищого класу може бути оснащене гідропідсилювачем, об'єднаним в одному агрегаті з рульовим механізмом, клапаном керування гідропідсилювачем і кутовим редуктором.

Гідропідсилювач рульового керування зменшує зусилля, яке необхідно прикласти до рульового колеса для повороту передніх коліс, пом'якшує удари, що передаються від нерівностей дороги, а також підвищує безпеку руху, дозволяючи зберегти контроль за напрямом руху автомобіля у разі розриву шини переднього колеса.

8. Гальмівні системи легкових автомобілів

Гальмівні системи призначені для зниження швидкості руху і повної зупинки автомобіля, а також для втримання його на місці. Гальмова система повинна бути максимально ефективною при гальмуванні автопоїзда з різним навантаженням і на різних передачах.

Гальмівна система складається з гальмівного механізму та приводу гальмівного механізму.

Гальмовий механізм призначений для створення штучного опору обертанню колеса з метою регулювання його кутової швидкості або утримання нерухомим відносно опорної поверхні. Колеса автомобіля і причепа (напівпричепа) оснащені колодковими гальмовими механізмами, що відрізняються високою стабільністю гальмових властивостей. Колодки розташовані всередині барабанів на нерухомих опорах.

Гальмовий механізм складається з супорта, двох колодок, роликів, осей, розтискного кулака, важеля з регулювальним механізмом і барабана.

Гальмовий пневмопривід має джерело стисненого повітря - компресор. Компресор, регулятор тиску, запобіжник від замерзання конденсату в стисненому повітрі і конденсаційний ресивер - живляча частина приводу, з якої очищене стиснене повітря під заданим тиском подається в решту частин пневмоприводу і до інших споживачів стисненого повітря. Привід гальм розбитий на автономні контури, розділені захисними клапанами. Кожний контур діє незалежно від інших.

У гальмових системах автомобілів здебільшого застосовуються фрикційні гальмові механізми, принцип дії яких ґрунтується на виникненні гальмівних сил унаслідок тертя обертових деталей об необертові. За формою обертової деталі колісні гальмівні механізми поділяють на барабанні (з гідравлічним чи пневматичним приводом) і дискові.

Колісний дисковий гальмовий механізм із гідроприводом складається з гальмового диска, який закріплено на маточині колеса. Гальмовий диск обертається між половинками скоби, прикріпленої до стояка передньої підвіски. В кожній половинці скоби виточено пази під колісні циліндри з великим і малим поршнями.

10

Після натискання на гальмову педаль рідина з головного гальмового циліндра шлангами перетікає в порожнини колісних циліндрів і передає тиск на поршні, які, переміщуючись з двох боків, притискають гальмівні колодки до диска, завдяки чому Й відбувається гальмування.

Після відпускання педалі тиск рідини в приводі спадає, поршні під дією пружності ущільнювальних манжет і осьового биття диску відходять від нього, й гальмування припиняється.