Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Водій категорії В.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
585.22 Кб
Скачать

2. Типи кузовів легкових автомобілів

Кузов легкового автомобіля являє собою суцільнометалеву зварену несучу конструкцію. Окремі елементи кузова штампують з листової сталі і з'єднують за допомогою точкового, дугового і газового зварювання.

До знімних деталей кузова відносяться бічні двері, капот, кришка багажника (автомобіль ВАЗ-2105) або двері задка (інші автомобілі), які мають шарнірні кріплення за допомогою петель, а також облицювання радіатора і передні крила (автомобілі ВАЗ-2108), які кріпляться за допомогою болтів. Деталі внутрішнього оздоблення кузова також знімні, кріпляться до кузова за допомогою спеціальних пістонів, самонарІзних гвинтів, а в деяких випадках (оббивка стелі) - за допомогою клею.

Вітрове скло панорамного типу, тришарове "Триплекс", від ударів не розсипається і не втрачає прозорість. Бічні і задні стекла загартовані, поліровані.

Зовні до кузова кріпляться передній і задній бампери, які виготовляються з пластмаси чи металу з гумовими накладками, що амортизують,

Поверхня кузова покрита лакофарбовим покриттям, а також оброблена антикорозійними і шумоізоляційними мастиками. Бічні двері мають механічні склопідйомники тросового типу.

Передні сидіння роздільні; вони встановлені на напрямних, якими можуть пересуватися в поздовжньому напрямку в залежності від росту водія і пасажира; спинки передніх сидінь мають регулювання нахилу, можуть цілком відкидатися назад для утворення спальних місць.

Задні сидіння диванного типу. На передньопривідних автомобілях з кузовами типу "хетчбек" заднє сидіння може відкидатися, утворюючи вантажнопасажирський варіант кузова, зручний для перевезення вантажів. В кузові є наступні спеціальні пристрої та обладнання: система вентиляції й опалення; очисники та обмивачі фар, переднього і заднього скла; електрозапальничка; попільниця; речова шухляда; протисонячні козирки; дзеркало заднього виду; ремені безпеки.

З. Будова і робота двигунів внутрішнього згоряння

На сучасних автомобілях використовують двигуни внутрішнього згоряння. Двигуном внутрішнього згоряння називають тепловий двигун, всередині якого відбувається спалювання палива й перетворення частини теплоти, що виділяється на механічну роботу. Двигуни внутрішнього згоряння складаються з таких механізмів і систем: кривошипно-шатунного механізму; механізму газорозподілу; системи охолодження; системи мащення; системи живлення; системи запалювання (карбюраторні двигуни).

Кривошипно-шатунний механізм призначений для перетворення зворотно-поступального руху поршня в обертовий рух колінчастого валу.

Механізм газорозподілу забезпечує своєчасне заповнення циліндрів пальною.сумішшю (або повітрям) і видалення з них відпрацьованих газів.

Система охолодження призначена для підтримання оптимального теплового режиму двигуна.

Система мащення призначена для змащування тертьових поверхонь двигуна, часткового їх охолодження та видалення від них продуктів спрацювання.

Система живлення карбюраторних двигунів призначена для зберігання палива, очищення палива і повітря, приготування пальної суміші, подавання її в циліндри і видалення відпрацьованих газів.

Система живлення дизелів забезпечує зберігання палива, очищення повітря та палива, впорскування палива в циліндр під високим тиском у дрібнорозпиленому вигляді та видалення продуктів згоряння.

Система запалювання забезпечує займання пальної суміші у карбюраторних двигунах у відповідний момент часу при різних режимах роботи двигуна.

До кривошшшо- шатунного механізму багатоциліндрових двигунів належать такі деталі: картер (блок циліндрів) з головкою й ущільнювальними прокладками; поршнева група (поршні, поршневі кільця, поршневі пальці); шатуни; колінчастий вал; маховик, піддон картера.

Газорозподільний механізм двигунів клапанного типу з верхнім розміщенням клапанів (по два клапани на циліндр) і нижнім розміщенням розподільного вала складається із клапанів з пружинами, розподільного (кулачкового) вала з шестернями і деталей, що передають рух від вала на клапани.