Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-П К-НЦЕВИЙ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
3.91 Mб
Скачать

Освітньо-професійна програма підготовки спеціаліста за спеціальністю

7.020105 "Документознавство та інформаційна діяльність"

НОРМАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 1 - Гуманітарні та соціально-економічні дисципліни:

  • Цикл 2 - Дисципліни природничо-наукової підготовки:

  • Цикл 3 - Дисципліни професійної та практичної підготовки:

ВАРІАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 4 - Дисципліни самостійного вибору навчального закладу:

  • Цикл 5 -Дисципліни самостійного вибору студентом

Анотації навчальних дисциплін

ДОК – 101 – Основи наукової роботи студентів – 2 кредити ECTS

1 семестр

Григора С.М.

Передумови : Повна середня базова освіта

Мета курсу: Закласти теоретичні основи організації науково-дослідницької діяльності, сприяти розвиткові раціонального творчого мислення, оптимальної організації наукової творчості.

Завдання курсу:

Зміст курсу: теоретичні основи ОНДРС; методика інауково-дослідницької роботи; написання та оформлення наукових робіт; вимоги до рефератів, доповідей, курсових робіт.

Предметні компетенції:

  • Знати:: теоретичні основи наукової діяльності, методологією і методи дослідження; основні етапи науково-дослідницької діяльності; коло основних проблем, пов'язаних із забезпеченням результативності та об'єктивності наукової дальності; методологію проведення наукових досліджень; особливості навчального процесу у технічному ВНЗ, його структуру та особливості; основні форми запису прочитаного при самостійній роботі з джерелами інформації.

  • Уміти: проводити аналіз теоретико-експериментальних даних; формулювати висновки та пропозиції.

ДОК – 102 - Вступ до спеціальності / Introduction to Records Information Management – 2 кредити ECTS

1 семестр.

Малик Г.Д., Бабій В.В.

Передумови: Повна середня базова освіта

Мета курсу: Сформувати уявлення про спеціальність «Документознавство та інформаційна діяльність», прослідкувати історію її розвитку, ознайомити студентів із загальними вимогами до рівня підготовки спеціалістів.

Завдання курсу:

Зміст курсу: Актуальність спеціальності і потреби в фахівцях з документознавства та інформаційної діяльності; історія виникнення спеціальності та її розвиток; вимоги до професійних знань, умінь і навичок спеціалістів, об’єктів і видів професійної діяльності.

Предметні компетенції:

  • Знати: суть основних понять інформаційної діяльності та зміст освітньо-кваліфікаційної характеристики спеціальності та освітньо-професійної підготовки фахівців;

  • Уміти:: охарактеризувати нормативно-правову базу в галузі інформаційної діяльності; .

ДОК – 103 Загальне документознавство / 6 кредитів ECTS

1-2 семестр

Передумови -- ДОК – 102.

Мета курсу: Сформувати систему знань про документ як складний системний об’єкт і засіб соціальної комунікації.

Завдання курсу:

Зміст курсу: Сучасні підходи щодо визначення предмету, об’єкта, структури документознавства як науки; ґенеза документознавства; сучасні трактування поняття «документ», його полісемічність, властивості, ознаки, структура і функції; законодавчо-нормативна база терміносистеми документознавства; історія документа; сучасні системи класифікації документів; характеристика окремих видів і типів документів у різних галузях соціальної діяльності.

Предметні компетенції:

  • Знати:: основні питання історії документознавства, про сучасний стан розробки тих чи інших понять з метою оволодіння спеціальною документознавчою термінологією,вивчити документ як системний об’єкт, спеціально створений для зберігання та розповсюдження інформації в просторі й часі.

  • Уміти:: .

ДОК – 104 – Документально-інформаційні комунікації / Records Information Communication – 3 кредити ECTS

2 семестр

Демчика Л.І., Він тонів Х.М.

Передумови: Документознавство, Вступ до спеціальності, заг. знання з гуманітарних предметів шкільної програми

Мета курсу: Сформувати систему теоретичних положень стосовно комунікації в суспільстві, умов виникнення комунікативної діяльності, процесів становлення, функціонування та розвитку соціальних комунікацій, систем документальної комунікації та організації їх діяльності.

Завдання курсу:

Зміст курсу: Поняття про комунікацію та формування документальних комунікацій. Знання, інформація, документ в процесах комунікації. Сучасна система документальних комунікацій. Основні напрямки діяльності документально-інформаційної комунікації. Планування, облік та звітність в ДІК. Обслуговування в ДІК: завдання, організація, вимоги.

Предметні компетенції:

  • Знати:: суспільні підсистеми, які виконують загальні та соціальні функції збору, збереження, переробки, створення, розповсюдження документів та інформації, професійної орієнтації в сфері ДІК, класифікації існуючих каналів комунікації, прогнозування шляхів розвитку соціальних комунікацій з урахуванням соціокультурних умов.

  • Уміти:: .

ДОК – 105-1-2 – Лінгвістичні основи документознавства (6) ECTS

2-3 семестр

Передумови: Українська мова (за професійним спрямуванням), Загальне документознавство

Мета курсу: Сформувати систему знань про специфіку структурної та змістової організації текстів службових документів; умінь моделювати тексти службових документів різних жанрів відповідно до певної комунікативної ситуації.

Завдання курсу:

Зміст курсу Теоретико-методологічні засади документної лінгвістики; основні поняття аналізу тексту в документ ній лінгвістиці; лексико-стилістичні норми текстів документів; лінгвістичні норми текстів документів.

Предметні компетенції:

  • Знати:: правила побудови та мовного оформлення уніфікованих текстів службових документів, виявлення змістових категорій, які виражаються за цими правилами..

  • Уміти:: .

ДОК – 202 -1-2 – Аналітико-синтетична переробка інформації (5) кредити ECTS

3-4 семестр

Передумови

Мета курсу: Освоїти методи інформаційного аналізу й синтезу, питання теорії, історії та методики складання бібліографічних описів документів, їхньої предметизації, систематизації, анотування й реферування.

Завдання курсу:

Зміст курсу: Поняття про аналітико-синтетичну переробку інформації, її суть та види. Бібліографічний опис документів. Індексування документів. Анотування документів. Реферування документів

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: згортати інформацію з метою створення вторинних документів та інформаційно-пошукових систем..

ДОК – 203-1-2 – Діловодство (4,5) кредити ECTS

3-4 семестр

Передумови: Вступ до спеціальності, Основи наукової роботи студента, Українська мова (за професійним спрямуванням), Документально-інформаційні комунікації, Загальне документознавство, Лінгвістичні основи документознавства

Мета курсу: формування знань і навичок сучасного діловодства на основі науково обґрунтованих принципів і методів його удосконалення.

Завдання курсу:

Зміст курсу:: Законодавча, нормативно-правова база діяльності системи діловодства і суб‘єктів діловодства в Україні; роль і місце діловодства у роботі апарату управління; історія організації діловодства; сучасні технології і організація діловодства; завдання і функції служб діловодства; посадовий і технічний склад працівників служби діловодства; функціональні обов’язки; нормативна база, яка регламентує організацію роботи з документами в установі; організація документообігу, реєстрація і контроль за виконанням документів в установі; особливості роботи зі зверненнями громадян; організація поточного зберігання документів; номенклатура справ; формування справ, організація та проведення експертизи цінності документів; знищення документів; технічне забезпечення діловодства в установі.

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: складати і оформляти документи, які найчастіше застосовуються в управлінській діяльності, познайомити з організацією діловодних процесів.

ДОК – 204 Стандартизація 3 кредити ECTS

3 семестр

Передумови:

Мета курсу: Сформувати систему знань про теоретико-прикладний характер стандартизації в україні та за кордоном

Завдання курсу:

Зміст курсу: Стандартизація у сучасному суспільстві; cистема стандартизації в Україні та за кордоном; cтандартизація крізь призму професійно-орієнтованої галузі.

Предметні компетенції:

  • Знати::. функції стандартизації у суспільстві; стан розвитку стандартизації в Україні та за кордоном; вимоги до інформаційних видань.

  • Уміти:: складаnти, писати та оформляти професійні документи з опорою на стандарти; .

ДОК – 301-1-2 – Аналітико-синтетична переробка міжнародної інформації 7,5 кредити ECTS

3-4 семестр

Передумови Документознавство, інформатика

Мета курсу: Освоїти методи інформаційного аналізу й синтезу, питання теорії, історії та методики складання бібліографічних описів документів, їхньої предметизації, систематизації, анотування й реферування.

Завдання курсу:

Зміст курсу: Поняття про аналітико-синтетичну переробку інформації, її суть та види

Бібліографічний опис документів. Індексування документів. Анотування документів. Реферування документів

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

ДОК – 302 Архівознавство 3кредити ECTS

6 семестр

Передумови: Дисципліни «Загальне документознавство», «Документально-інформаційні комунікації», «Діловодство», «Історія України».

Мета курсу: Сфрмувати теоретичниі практичні знання про архівознавство як галузь діяльності документно-комунікаційного циклу та набуття практичних навиків зі створення, організації, збереження та використання архівних документів.

Зміст курсу: Архівознавство як наукова система і навчальна дисципліна. Історія архівної справи в Україні. Історіографія історії архівної справи в Україні. Архівна система та мережа архівних установ. Національний архівний фонд України, його структура та склад. Зарубіжна архівна україніка та українські архівні центри за кордоном. Організація роботи архівів. Класифікація архівних документів. Експертиза цінності документів та комплектування державних архівів. Архівне описування та обліково-пошукові засоби архівів. Забезпечення збереженості документів. Інформатизація в архівній справі. Науково-дослідна та методична робота архівних установ. Використання архівних документів та архівна евристика. Електронні документальні колекції українських та зарубіжних архівів.

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

Завдання курсу:

  • методичні: створення науково-методичного підґрунтя для ефективного використання документальних ресурсів архівних установ у пошуковій роботі фахівця-документознавця;

  • пізнавальні: ознайомлення студентів з особливостями формування та функціонування Національного архівного фонду та архівної системи України, розкриття теоретичних і практичних засад діяльності сучасних архівістів;

практичні: формування критичного і самостійного наукового мислення у студентів, необхідних практичних вмінь і навичок майбутнього фахівця, професійної готовності до вирішення конкретних евристичних завдань пошукової діяльності в галузі архівознавства.

ДОК – 303 Інформаційно-аналітична діяльність (3)

5 семестр

Передумови: Інформаційно-аналітичні дослідження, Інформаційна діяльність, Інформаційні системи, Проектування баз даних

Мета курсу: Формування знань і навичок з інформаційно-аналітичної діяльності як галузі інформаційної індустрії.

Зміст курсу:

Грунтується на теоретико-методичних засадах інформаційно-аналітичної діяльності, відображених у науковій та науково-практичній літературі:

-теоретичні основи ІАД;

- організація та управління ІАД;

- методика інформаційно-аналітичної роботи;

- канали поширення інформаційної продукції.

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

Завдання курсу Визначити потребу в інформаційно-аналітичних продуктах і послугах; проаналізувати компонентну структуру, види інформаційно-аналітичної діяльності; вивчити інформаційні ресурси держави, систему НТІ; методику підготовки інформаційних документів, їх види, базові інформаційно-аналітичні технології: інформаційний аналіз, інформаційна діагностика, інформаційне моделювання, інформаційне прогнозування, інформаційна експертиза, інформаційний моніторинг, об‘єкти, методи збирання і обробки інформації, фіксації даних, інтерпретація і форми надання результатів; праналізувати канали розповсюдження інформації, дати оцінку інформаційно-аналітичному супровіду управління, бізнесу, науково-виробничої діяльності: особливості інформаційних потреб, категорії споживачів, інформаційні ресурси, проектування асортименту інформаційно-аналітичних продуктів і послуг.

ДОК – 304 Управлінське документознавство (3)

6 семестр

Передумови Українська мова (за професійним спрямуванням), Документально-інформаційні комунікації, Загальне документознавство, Лінгвістичні основи документознавства, “Діловодство”, “Архівознавство”

Мета курсу: сприяти формуванню знань щодо змісту і структури управлінського документа як засобу і результату управління

Зміст курсу: Поняття про управлінську інформацію, інформаційне забезпечення управління. Управлінське документознавство як наукова дисципліна, яка досліджує проблеми документування управлінської інформації; Об‘єкт і предмет, основні завдання управлінського документознавства; Основні періоди розвитку управлінського документознавства як наукової і навчальної дисципліни; Основні поняття управлінського документознавства; Класифiкацiя управлінських документiв; Складання систем документування (управлінських та спеціальних) в державах, до складу яких входили українські землі; Складання формуляра управлінського документа (історичний аспект); Уніфікація та стандартизація управлінської документації: поняття, історичний досвід; Регламентація процесів уніфікації управлінської документації; Уніфікація структури документа та методів контролю інформації в документах. Формуляр-зразок; Міжнародна стандартизація у галузі документування управлінської інформації. Управління документацією за кордоном; Уніфікована система ОРД. Формуляр-зразок. Вимоги до оформлення документів системи ОРД; Нормативно-правовий (офіційний) документ як елемент системи ОРД.

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

Завдання курсу Дати знання про об’єкт, предмет, структуру, методи і міждисциплінарні зв’язки управлінського документознавства як наукової дисципліни; висвітлити основні етапи виникнення і розвитку управлінських документів; дати знання про природу і сутність, соціальну роль, ознаки і властивості управлінського документа, його структурні елементи та реквізити; набуття навичок проведення класифiкацiї управлінських документiв за різними класифікаційними ознаками; знайомство з розвитком систем управлінської документацiї у iсторичному аспектi, з типами i видами службових документiв рiзних iсторичних епох; засвоєння принципів і методик побудови уніфікованих моделей документів та їх систем; вироблення навичок щодо складання управлінських документів, моделювання формулярів документів наймасовішої системи управлінської документації – організаційно-розпорядчої документації (ОРД) тощо.

ДОК – 305 – Засоби масової інформації – 2,5 кредити ECTS

5 семестр

Передумови Лінгвістичні основи документознавства, Документально-інформаційні комунікації, Загальне документознавство, Правознавство

Мета курсу: Ознайомити з системою ЗМІ, зокрема із специфікою національних ЗМІ та проблемами інформаційного забезпечення в демократичному суспільстві; розкрити концептуальні засади функціонування журналістики в сучасному суспільстві, визначити місце засобів масової інформації в політичній, економічній та правовій системах

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

Завдання курсуЗнати систему ЗМІ; отримати знання про формування інформаційного простору; вивчати правове забезпечення ЗМІ; вміти використовувати у своїй майбутній професійній діяльності засоби масової інформації, зокрема інтернет-журналістику

Зміст курсу: Основи журналістики: журналістика як галузь масово-інформаційної діяльності; журналістика як інформаційний простір; сучасна масово-інформаційна ситуація

ДОК – 402 Документаційне забезпечення діяльності (3)

8 семестр

Передумови Документознавство, діловодство, управлінське документознавство

Мета курсу Caормувати знань і навичок організації документаційного забезпечення діяльності установ різного рівня управління, форми власності та галузі.

Зміст курсу Роль і місце документаційного забезпечення в діяльності установи; організація управління документацією; законодавча, нормативно-методична база документаційного забезпечення діяльності установи; визначення характерних особливостей окремих типів і видів документів, оволодіння методикою класифікації масиву документів установи на системи документації; ознаки документів спеціальних систем документації; спеціальні системи документації: кадрова, договірна, претензійно-господарська, фінансова, технологічна та ін.; правила документування та документаційний супровід управління, бізнесу, науково-дослідницької, виробничої, педагогічної, комерційної діяльності.

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

ДОК – 403 Етика та психологія ділового спілкування (1,5)

7 семестр

Передумови Історія Української культури, Українська мова (за професійним спрямуванням), Іноземна мова, Лінгвістичні умови документознавства, Кадровий менеджмент, Практичний курс іншомовної комунікації та перекладу, Психологія

Мета курсу Інформувати студентів про сучасні міжнародні стандарти етичної та психологічної культури у сфері ділового спілкування (ДС) та виховувати преконання, що етична та моральна культура особистості сприяє успіху в ДС. Формувати здатність до ділових комунікацій у професійній сфері, знання основ ДС, навички роботи в команді.

Завдання курсу

  • ознайомити студентів зі: змістом та завданнями ділової етики, основними етичними принципами; міжнародними стандартами професійної етики загалом та документознавця як фахівця з інформаційної діяльності зокрема; можливими шляхами вирішення проблемних ситуацій на основі розуміння етичних причин їх виникнення; психологічними основами ДС;

  • сформувати вміння та навички етичної поведінки у виробничих умовах;

  • навчити застосовувати прийоми та правила ДС в конкретних видах взаємодії (конфліктах, переговорах, презентаціях та ін.) з використанням відповідних технік та психотехнологій у відносинах з клієнтами, колегами та керівництвом;

  • сприяти формуванню у студентів адекватних психологічних та моральних якостей як обов’язкової умови їх професійної діяльності;

  • сприяти подальшому розвитку переношуваних умінь (комунікативних, лідерських, роботи в команді тощо); соціально-особистісних (здатність учитися; здатність до критики й самокритики; креативність, здатність до системного мислення; адаптивність і комунікабельність; турбота про якість виконуваної роботи; толерантність) та інструментальних (здатність до письмової й усної комунікації, зокрема англійською мовою; навички роботи з комп'ютером та іншими медіатехнологіями; навички управління інформацією; дослідницькі навички) компетенцій;

- піднести рівень іншомовної комунікативної компетентності.

Зміст курсу етичні норми та принципи; психологічні особливості ДС; прийоми та правила ділового спілкування в конкретних видах взаємодії (конфліктах, переговорах, презентаціях та ін) з використанням відповідних технік та психотехнологій.

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

ДОК - 404

Захист інформації (3)

Мета курсу: Надання майбутнім спеціалістам розуміння основних сучасних методів захисту інформації в прикладних програмних додатках інформаційних системах та мережах, локальних та Інтернет-орієнтованих застосуваннях

Зміст курсу: Введення в дисципліну. Відомості з криптографії

Інформація про дисципліну. Мета та завдання захисту програмного забезпечення в Україні та світі

Симетричні криптографічні алгоритми. Блочні та поточні шифри. Основні властивості та характеристики

Криптографічні хеш-функції та коди автентификації. Основні властивості та характеристики

Несиметричні криптграфічні алгоритми та алгоритми електронного цифрового підпису. Основні властивості та характеристики

Методи захисту програмного забезпечення.

Засоби захисту програмного забезпечення.

Методи захисту програмного забезпечення.

Модель загроз безпеці програмного забезпечення. Класифікація систем захисту програмного забезпечення. Етапи розробки системи захисту ПЗ

Захист програмного забезпечення від статичного та динамічного дослідження

Заплутування програмного забезпечення

Контроль цілісності та справжньості. Самоконтроль цілісності

Засоби захисту програмного забезпечення.

Програмні засоби захисту програмного забезпечення. Особливості застосування, переваги та недоліки

Апаратні засоби захисту програмного забезпечення. Особливості застосування, переваги та недоліки

Захист програмного забезпечення в мережі. Сервер захисту програмного забезпечення. Захист програмного забезпечення із використанням низькошвидкісних каналів зв’язку

Аналіз ефективності системи захисту програмного забезпечення. Управління життєвим циклом програмного забезпечення з точки зору його захисту. Юридичні та економічні аспекти захисту програмного забезпечення. Підведення підсумків

Введення в дисципліну. Відомості з криптографії

Реалізація та дослідження симетричних систем шифрування

Реалізація та дослідження криптографічних хеш-функцій та кодів автентифікації

Методи захисту програмного забезпечення.

Засоби захисту програмного забезпечення.

Вивчення та використання програмних засобів захисту програмного забезпечення.

Вивчення та використання мережевих апаратних засобів захисту програмного забезпечення.

Передумови Інформатика та комп’ютерна техніка, прикладне програмне забезпечення, Інтернет-технології

8 семестр

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

ДОК - 405

Інформаційний маркетинг (4,5)

Мета курсу: забезпечити формування у спеціалістів системи спеціальних знань у сфері інформаційного маркетингу в світлі розбудови держави з ринковими відносинами

Завдання курсу отримання студентами систематизованих знань про концепцію маркетингу як поєднання нового інструменту роботи – комп’ютера, нової методології управління, що базується на системному підході, теорії і методах прийняття рішень, математичному моделюванні та вровадження цього ефективного поєднання в практику маркетингу

Зміст курсу:

  • Маркетинг як нова філософія бізнесу;

  • Дослідження маркетингової інформації;

  • Інформаційне забезпечення систем маркетингу;

- Стратегічні комунікації в маркетингу.

Передумови Логіка, Соціологія, Психологія, Теорія комунікації, Документно-інформаційні комунікації, Етика та психологія ділового спілкування, Інформаційне право, Господарське право, Формування баз даних, Технічне забезпечення інформаційної діяльності, Інтернет-технології та ресурси, Інформаційні технології, Економічна теорія, Математичні основи інформаційної діяльності, Аналітико-синтетична обробка інформації, Економіка інформаційної діяльності, Основи менеджменту, Макроекономіка, Мікроекономіка, Інформаційний менеджмент

8 семестр

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

ДОК - 406

Інформаційний менеджмент 1 : Організація та управління діяльністю інформаційних установ (3)

Мета курсу: Формування знань та вмінь щодо організації діяльності інформаційних установ

Завдання курсу Розглянути правові основи регулювання діяльності інформаційних служб та установ; дати уявлення про класифікаціїю інформаційних служб в Україні; показати організаційну структуру інформаційних установ; розглянути шляхи вдосконалення діяльності інформаційних центрів в Україні

Зміст курсу: Принципи діяльності інформаційних установ; законодавча база щодо діяльності інформаційних установ; вітчизняні та зарубіжні інформаційні установи; інформаційна продукція як результат інформаційної діяльності; інформаційне обслуговування споживачів; інформаційна інфраструктура в Україні та за кордоном; інформаційні, кадрові, матеріальні, фінансові ресурси та їх нормативно-правове забезпечення; менеджмент кадрових ресурсів інформаційної служби: формування штатів, системи оплати праці працівників; професійні вимоги до інформаційного працівника; забезпечення інформаційних служб матеріальними ресурсами; формування фінансових ресурсів: планування і розподіл коштів; інформаційне підприємство

Передумови Документально-інформаційні комунікації, Основи менеджменту, Управлінське документознавство, Аналітико-синтетична переробка інформації, Архівознавство, Діловодство, Кадровий менеджмент, Інформаційно-аналітична діяльність, Системи управління базами даних, Математичні основи інформаційної діяльності

7 семестр

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

ДОК - 407

Інформаційний менеджмент 2 : Менеджмент інформаційних ресурсів послуг і проектів (4,5)

Мета курсу: Формування знань та вмінь щодо організації діяльності інформаційних установ

Завдання курсу Розглянути правові основи регулювання діяльності інформаційних служб та установ; дати уявлення про класифікаціїю інформаційних служб в Україні; показати організаційну структуру інформаційних установ; розглянути шляхи вдосконалення діяльності інформаційних центрів в Україні

Зміст курсу: Принципи діяльності інформаційних установ; законодавча база щодо діяльності інформаційних установ; вітчизняні та зарубіжні інформаційні установи; інформаційна продукція як результат інформаційної діяльності; інформаційне обслуговування споживачів; інформаційна інфраструктура в Україні та за кордоном; інформаційні, кадрові, матеріальні, фінансові ресурси та їх нормативно-правове забезпечення; менеджмент кадрових ресурсів інформаційної служби: формування штатів, системи оплати праці працівників; професійні вимоги до інформаційного працівника; забезпечення інформаційних служб матеріальними ресурсами; формування фінансових ресурсів: планування і розподіл коштів; інформаційне підприємство

Передумови

8 семестр

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

ДОК - 408

Менеджмент електронних документів (3)

Мета курсу: Вивчення методів ідентифікація та опису вмістимого документного ресурсу з метою оптимізації вмістимого документів на основі індексації а також оптимізації анотацій та підсумків документів. Виконання пошуку інформації, на основі існуючих методів та їх імплементацій в рамках програмного проекту , що розробляється чи існуючої імплементації інформаційної системи, що задовольняє інформаційні потреби користувача та відповідає його очікуванням в визначеному проміжку реального часу роботи системи і з обмеженою витратою ресурсів, виконувати оцінку відповідності між запитом користувача та відповіддю системи на даний запит.

Завдання курсу Виконання представлення документів у вигляді файлів відповідно до тематичних класифікаційних шемат. Функціонування та застосування таких концепцій як: індексація, файлінг, класифікації даних, ключові слова, предметна область, дескриптор, тезаурус, файл авторизації, сітка даних, рядок підсумків, синтез документів. Виконання каталогізації предметної області для виділеного документа або пакетних документів у вигляді онтологічних представлень. Виконувати генерацію аналітичних підсумків та резюме. Ефективно використовувати додаткові інформаційні інструменти: словники, енциклопедії, атласи, директорії, бази даних, пошукові машини, мета-пошукові машини, внутрішньо системні інструменти. Ідентифікувати та утилізувати гомогенні та гетерогенні джерела даних різних видів,що здатні задовольняти інформаційні потреби користувача і ефективно їх використовувати. Виконувати коректну транскрипцію(транслітерацію) і виконувати передачу запитів користувача. Виконувати контроль передачі параметрів всередині виділеної структури програмного та інформаційного середовища на основі введених методів обробки даних . Виконувати оцінку результатів запитів на релевантність та когерентність.

Зміст курсу: Загальні відомості про комп’ютерні мережі; технології передавання сигналів; принципи функціонування апаратних засобів;пакетне передавання даних; типології та розширення локальних мереж; цифровий віддалений зв’язок; об’єднання мереж: принципи організації Internet; загальносистемні засоби Windows для роботи з мережними ресурсами; архівація файлів у середовищі Windows; використання програм-архіваторів WINZIP та WINRAR; публікація даних в Internet.

Передумови Інтернет-технології, основи програмування, інформаційні технології, інформаційні системи, інформатика, програмне забезпечення

7 семестр

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

ДОК - 410

Патентознавство (3)

Мета курсу: Формування теоретичних знань щодо сутності патентної документації, навичок тактики та стратегії патентного пошуку.

Завдання курсу Надати студентам знання із законодавства в галузі інтелектуальної власності, особливостей об’єктів винаходу (корисної моделі), критерії патентоздатності винаходу (корисної моделі), особливостей промислового зразка, як здійснюється експер-тиза заявки на промисловий зразок, видача патенту на промис-ловий зразок, особливостей знаку для товарів і послуг, реєстрацію знаку для товарів і послуг, як здійснюється експертиза заявки на знак для товарів і послуг, види ліцензій, основні поняття оформлення ліцензій, оформлення ноу-хау та раціоналізаторських пропозицій, характер та види інформації яка міститься в офіційних патентних бюлетенях щодо об’єктів промислової власності, діяльність міжнародної організації ВОІВ з стандартизації в галузі охорони промислової власності, світовий патентний фонд, його склад та характеристика, патентний фонд України, сучасний стан, перспективи розвитку.

Зміст курсу: Дисципліна передбачає вивчення загальної характеристики об’єктів промислової власності; змісту та сутності патентної інформації та видами патентної документації; класифікації винаходів, промислових зразків, знаків на товари та послуги; оволодіння навичками патентного пошуку; проведення патентних досліджень; використання нових інформаційних технологій у патентно-інформаційній діяльності.

Передумови Документознавство, правознавство, аналітико-синтетична переробка інформації.

7 семестр

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

ДОК - 411

Теорія комунікації (3)

Мета курсу: розвивати уміння та навички спілкування англійською мовою

Завдання курсу 1) ознайомити: зі структурою теорії мовної комунікації та її понятійним апаратом; з основними компонентами мовленнєвої комунікації; універсальними і етноспеціфічними аспектами мовного спілкування та бар’єрами міжкультурної комунікації; ілокутивним і перлокутивним аспектами мовної комунікації; комунікативними хибами та невдачами; проблемами продукування і сприйняття совлення у спілкуванні; принципами і закономірностями діалогічної взаємодії; теоретичними основами аналізу дискурсу; основними правилами усного та письмового спілкування англійською мовою в різних соціальних контекстах;

2) розвивати навички аналізу усного мовлення – розмов, переговорів, мовленнєвих дій та сюжетів – та письмового спілкування – від формальних риторичних структур до неформального стилю.

Зміст курсу: Теорія мовної комунікації як наука. Природа та компоненти спілкування і комунікації. Форми спілкування і комунікації. Вербальна комунікація. Теорії значення. Особливості складових комунікативного акту. Міжкультурна комунікація. Етнографія комунікації. Обмеження та регулятиви в міжкультурній комунікації. Теорія мовленнєвих актів. Мовленнєві жанри. Текст і дискурс. Комунікаційні контексти. Комунікаційні девіації.

Передумови Лінгвістичні основи документознавства, АСПІ, Етика та психологія ділового спілкування, Практичний курс англійської мови рівня Intermediate–high / Upper Intermediate

7 семестр

Предметні компетенції:

  • Знати::.

  • Уміти:: .

ДОК - 412

Теорія та практика перекладу (7,5)

Мета курсу: Засвоєння основних теоретико-методологічних та лексико-граматичних аспектів перекладу, покращення навиків читання та перекладу оригінальної англійської літератури, розуміння специфіки лексико-граматичних та лінгвістичних засобів науково-технічного мовного стилю, вироблення вміння передати повідомлення адекватно англійською та українською мовами.

Завдання курсу Ознайомитись із елементи усного та письмового перекладу інформації іноземною мовою.

Зміст курсу: Особливості перекладу з англійської мови на українську; стилістичні аспекти перекладу, трансформації в перекладі; граматичні аспекти перекладу; термінологічні аспекти перекладу; практика перекладу науково-технічної літератури.

Передумови

8 семестр