Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-П К-НЦЕВИЙ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
3.91 Mб
Скачать

Кафедра зносостійкості і відновлення деталей машин

Завідувач кафедри - Криль Ярослав Антонович , професор, доктор технічних наук.

Серед викладацького складу - 13 викладачів, серед яких 2 професори, доктори наук, 10 доцентів, кандидатів наук.

Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра за галуззю знань 6.050504 «Зварювання»

НОРМАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 1 - Гуманітарні та соціально-економічні дисципліни: ІНМОВ 23; П 129; ФІЛ 03; ІСТ 01; ФІЛ 04; СПОРТ 01

ІСТ 02; ФІЛ 02; ЕКТ 01; ДОК 308;

  • Цикл 2 - Дисципліни природничо-наукової підготовки: ВМАТ 01; ТМ 01; ІНФ 02; ОМ 01; ХІМ 01; ФІЗ 01; ЕТ 02

  • Цикл 3 - Дисципліни професійної та практичної підготовки: БЖД 01; БЖД 02; ЕКП 301; ІКГ 06; ЕКОЛ 208; ММ 06; ЗТК 302; ЗТК 303; ІКГ 06; ЗС 301; ЗС 407; ЗС 202

ВАРІАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 4 - Дисципліни самостійного вибору навчального закладу: ТДМ 04; ТДМ 08; ЗС 303; ЗС 101; ЗС 305; ЗС 402; ЗС 201; ЗС 309; ЗС 403; ЗС 404; ЗС 310; ЗС 406

  • Цикл 5 - Дисципліни самостійного вибору студентом

  • Блок 5а - Дисципліни гуманітарної та соціально-економічної підготовки: ІСТ 02; ФІЛ 02; ЕКТ 01; ДОК 308;

  • Блок 5б - Інші вибіркові дисципліни: ЗС 401; ЗС 302; ЗС 304; ЗС 306; ЗС 308; ЗС 405

  • Блок 5в - Інші вибіркові дисципліни: ВІЙСЬК 01

Перелік дисциплін, закріплених за кафедрою. Код - ЗС

101 Вступ до спеціальності (1,5)

201 Основи матеріалознавства (5)

202 Фізико-хімічні і металургійні основи виробництва матеріалів (6)

301 Металознавство і термічна обробка зварних зєднань (3)

302 Керамічні матеріали конструкційного призначення (3)

303 Матеріали для напилення, наплавлення і трибоматеріалознавство (2,5)

304 Напруження та деформації при зварюванні та наплавленні (1,5)

305 НДРС (5)

306 Основи наукових досліджень (11,5)

307 Основи обробки матеріалів (2,5)

308 Основи патентознавства та авторського права (1,5)

309 Основи порошкової металургії та композиційних матеріалів (2,5)

310 Основи теорії тертя i зношування (5)

401 Вузли та деталі об'єктів ремонтного виробництва (2)

402 Обладнання н/г галузі та умови його експлуатації (3,5)

403 Основи процесів зварювання і наплавлення (3,5)

404 Основи технології підвищення зносостійкості та відновлення деталей (6)

405 Спеціальні процеси зміцнення (1,5)

406 Технологічна підготовка виробництва для відновлення деталей (3)

407 Триботехніка та основи надійності машин (6,5)

ЗС - 101

Вступ до спеціальності (1,5)

Зміст дисципліни. Мета вивчення дисципліни – забезпечити орієнтацію студента в нових для нього умовах, які відповідають специфіці університету, а також одержати загальне уявлення про спеціальність. Вона вперше знайомить майбутніх інженерів з характером обраної спеціальності і особливостями підготовки інженерів-механіків за спеціальністю – “Технологія і устаткування відновлення та підвищення зносостійкості машин і конструкцій”, з основними задачами сучасного машинобудування і розвитку нафтогазової галузі, визначає об’єм необхідних знань, знайомить з організацією навчального процесу, навчає користуватись бібліотекою, самостійно працювати з літературою. З цієї дисципліни починається формування інженера-механіка.

Передумови

1 семестр

ЗС -201

Основи матеріалознавства (5)

Зміст дисципліни. Суть дисципліни – металеві та неметалеві матеріали, що застосовуються у техніці, об’єктивні закономірності залежності їх властивостей від хімічного складу, структури, способів обробки та умов експлуатації. Теоретичні основи формування структури металів та сплавів при їх кристалізації з рідкої фази та в результаті термічної, хімікотермічної і деформійної обробки у твердій фазі. Взаємозв’язок між складом, будовою і властивостями матеріалів. Залізовуглецеві сплави, леговані сталі – методи їх зміцнення та області застосування. Основні властивості сучасних металевих і неметалевих матеріалів, області їх застосування. Вибір матеріалу, режимів зміцнюючої обробки з метою одержання заданої структури і властивостей, що забезпечують високу надійність та довговічність деталей машин. Перспективи розвитку матеріалознавства як науки. Вивчається після курсів фізики, хімії та фізико-хімічні і металургійні основи виробництва матеріалів.

Передумови

3-4 семестр

ЗС -202

Фізико-хімічні і металургійні основи виробництва матеріалів (6)

Зміст дисципліни. Виробництво матеріалів різними способами, ознайомлення з технологіями по створенню і освоєнню нових, найбільш економічних матеріалів, в т.ч. полімерних і особливо чистих, впровадження у виробництво найновіших методів зміцнення металів та інших матеріалів з метою зменшення металоємкості і габаритів при виготовленні машин і конструкцій з одночасним підвищенням їх зносостійкості, надійності і довговічності. Дисципліна передбачає вивчення основних методів дослідження хімічного складу, структури і властивостей металів, вивчення основ металургійного, ливарного виробництва, фізико-хімічні основи обробки металів тиском, фізико-хімічні металургійні основи виробництва неметалевих матеріалів і переробки їх у вироби. Для вивчення цієї дисципліни необхідні знання студентів з курсів загальнотеоретичних дисциплін: фізики, хімії, математики.

Передумови

3 семестр

ЗС -301

Металознавство і термічна обробка зварних з’єднань (3)

Зміст дисципліни. Кристалічна структура металів і сплавів. Дифузійні процеси при зварюванні. плавлення і кристалізація сплавів в (нерівноважних) умовах. Вплив діаграм стану на формування структури зварного шва. Ліквація в зварних швах. Фазові і структурні перетворення в сталях при зварюванні і формування структури термічного впливу. Сталі у зварних конструкціях: вуглецеві, низько- середньо- і висолеговані сталі. Формування структури і властивостей зварних з’єднань чавунів. Термічна обробка зварних з’єднань сталей і чавунів. Структура і властивості зварних швів сплавів на основі алюмінію, міді і титану.

Передумови

5 семестр

ЗС -302

Керамічні матеріали конструкційного призначення (3)

Зміст дисципліни. Мета вивчення – дати майбутнім спеціалістам теоретичні уявлення та знання технологічних процесів одержання, визначенні областей застосування і властивостей керамічних матеріалів конструкційного призначення. У даний час область застосування керамічних конструкційних матеріалів з нової техніки (космічна, військова) успішно поширюється у галузі народного господарства. Високоміцна кераміка знайшла застосування як зносостійкий, антифрикційний і високотемпературний матеріал у машино- і двигунобудуванні, нафтогазовій та хімічних галузях. Майбутній спеціаліст повинен орієнтуватися у виборі того чи іншого керамічного матеріалу для визначених умов експлуатації машин і механізмів. Тугоплавкі надтверді сполуки – основа конструкційної кераміки. Методи одержання виробів із конструкційної кераміки. Зносостійка кераміка на основі тугоплавких нітридів і карбідів. Фізико-механічні властивості кераміки конструкційного призначення. Проектування та механічна обробка керамічних деталей та вузлів.

Передумови

6 семестр

ЗС -303

Матеріали для напилення, наплавлення і трибоматеріалознавство (2,5)

Зміст дисципліни. Основні типи матеріалів (штучні наплавлювальні електроди і стрічки, гнучкі порошкові дроти і прутки, електродні прутки і стрічки, порошкові матеріали), які використовуються при різних технологічних процесах відновлення деталей машин. Класифікація композиційних покрить та технологічні методи їх нанесення. Матеріали для одержання композиційних покрить. Композиційні матеріали з металевою та полімерною матрицею. Керамічні композиційні та гібритні матеріали. Загальні поняття про трибометаріалознавство. Трибоматеріалознавство складає специфічний розділ загального матеріалознавства – науки про промислові матеріали, їх будову і властивості та є зв’язуючою ланкою між результататми трибологічних теоретичних досліджень і комплексом знань, що складають наукові основи триботехнології і триботехніки. Вивчається після курсів фізики, хімії, фізико-хімічних і металургійних основ виробництва матеріалів, основ матеріалознавства.

Передумови

5 семестр

ЗС - 304

Напруження та деформації при зварюванні та наплавленні (1,5)

Об’єкт дослідження: процес індукційного наплавлення тонких сталевих дисків порошкоподібними твердими сплавами і якість наплавлення.

Предмет дослідження: закономірності процесу одночасного індукційного наплавлення по всій робочій поверхні тонких сталевих дисків.

Передумови

5 семестр

ЗС -305

НДРС (5)

Зміст дисципліни. Студенти отримують практичні навички виконувати науково-дослідну і дослідно-конструкторську роботи. У процесі навчання студенти виконують такі роботи: аналізують умови роботи бурового і нафтогазопромислового обладнання, проводять патентний пошук по темі дослідження, аналізують існуюче обладнання для виконання технологічних процесів, розробляють нове і удосконалюють існуюче нафтогазове обладнання, розробляють конструкторську документацію на машини та обладнання, експериментально досліджують процеси і явища в машинах та їх вузлах в тому числі і з використанням передових комп’ютерних технологій, публікують результати виконаної науково-дослідної роботи.

Передумови

5-6 семестр

ЗС -306

Основи наукових досліджень (11,5)

Зміст дисципліни. Мета дисципліни: дати майбутнім магістрам знання з методології та методики, планування і організації наукових досліджень, а також вміння вибирати і аналізувати необхідну інформацію за темою наукового дослідження, формулювати його задачі і розробляти теоретичні положення, планувати і проводити експеримент, обробляти результати вимірювань і оцінювати похибки та спостереження, співставляти результати експерименту з теоретичнимит положеннями і формулювати висновки дослідження, складати звіт, готувати доклад або статтю за результатами наукового дослідження.

Передумови

5-8 семестр

ЗС -307

Основи обробки матеріалів (2,5)

Зміст дисципліни. Ознайомлення з основами обробки матеріалів, що застосовуються у техніці. Основна увага звертається на механічну обробку: розглядається основні геометричні параметри ріжучих лез, вимоги до інструментальних матеріалів; процес різання матеріалів та супутні процеси зношування ріжучого інструменту, стружкоутворення, теплові явища. Основні методи механічної обробки матеріалів, включаючи обробку на токарних, свердлильних, розточних, стругальних, довбальних, фрезерних і шліфувальних верстатах. Методи нарізання різьби та зубчастих коліс. Немеханічні методи обробки матеріалів: електрофізичні, електромеханічні та променеві.

Передумови

5 семестр

ЗС -308

Основи патентознавства та авторського права (1,5)

Викладена система інтелектуальної власності в Україні. Висвітлюються основні питання міжнародного співробітництва у сфері інтелектуальної власності та методичні основи створення об'єктів промислової власності на рівні винаходів, корисних моделей і промислових зразків, винахідництва, раціоналізації, латентно-ліцензійної діяльності та ін. Подаються відомості про права і пільги авторів винаходів, корисних моделей, промислових зразків, знаків для товарів і послуг, топографій інтегральних мікросхем, раціоналізаторських пропозицій, "ноу-хау", творів науки, літератури і мистецтва, правила складання, порядок подачі і експертизи заявок на об'єкти інтелектуальної власності. Йдеться також про зміст патентної документації, умови проведення патентних досліджень, складання патентного формуляра і використання патентної інформації, в тому числі при прогнозуванні нової техніки. Приділяється увага отриманню і захисту авторських прав на твори науки, зокрема на комп'ютерні програми і бази даних. Розглядаються питання варі іеної оцінки і комерційної реалізації об'єктів інтелектуальної власності, складання договорів на їх створення і використання, в тому числі продаж ліцензій.

Передумови

6 семестр

ЗС -309

Основи порошкової металургії та композиційних матеріалів (2,5)

Зміст дисципліни. Мета вивчення – дати майбутнім спеціалістам знання по одержанню матеріалів методами формування і спікання порошкових систем без плавлення основного компоненту. Порошкова металургія – відносно нова галузь науки і техніки, яка дозволяє вирішувати задачі по створенню нових матеріалів з якісно новим рівнем властивостей. Основні методи одержання порошків та їх властивості. Теоретичні основи і практичні аспекти спікання. Властивості спечених матеріалів. Спечені матеріали різного призначення. Композиційні матеріали. Вивчається після курсів фізики, хімії та фізико-хімічні і металургійні основи виробництва матеріалів, основи матеріалознавства.

Передумови

5 семестр

ЗС -310

Основи теорії тертя i зношування (5)

Зміст дисципліни. Будова та властивості (фізичні, хімічні, механічні і геометричні) поверхневих шарів твердого тіла та методи їх дослідження. Основні закономірності контактної взаємодії і формування фактичної площі дотику. Зближення між поверхнями. Основні закономірності сухого, граничного та рідинного тертя. Залежність коефіцієнту тертя від контактної взаємодії поверхонь. Способи визначення основних триботехнічних параметрів. Класифікація основних видів зношування та їх механізми. Визначення основного виду зношування та вибір оптимальних режимів експлуатації машин і обладнання. Методи підвищення триботехнічних параметрів вузлів тертя. Вивчається після курсів фізики, хімії, фізико-хімічних і металургійних основ виробництва, деталей машин.

Передумови

6 семестр

ЗС -401

Вузли та деталі об'єктів ремонтного виробництва (2)

Машини та устаткування складаються з багатьох конструктивних елементів, які в процесі експлуатації зазнають різних навантажень і тому зношуються нерівномірно. Виникає необхідність відновлення та заміни зношених частин устаткування, які ще придатні для дальшого використання.

Ремонт – це процес відновлення початкової дієспроможності устаткування, яку було втрачено в результаті виробничого використання. Підрозділи, що входять до складу ремонтного господарства, здійснюють технічне обслуговування та ремонт засобів праці, монтаж і введення в дію нового устаткування, виготовлення запасних частин і нестандартного обладнання, модернізацію діючих машин та устаткування.

На практиці застосовують три форми організації ремонтно – профілактичних робіт залежно від масштабів виробництва. За централізованої форми весь ремонтний персонал підприємства підпорядковано головному механіку. Децентралізована форма, навпаки, передбачає, що всі види ремонтних робіт виконуються персоналом цехових ремонтних баз, що їх підпорядковано начальникам цехів. Змішана форма організації ремонту поєднує в собі централізацію і децентралізацію: технічне обслуговування та поточний ремонт здійснює ремонтний персонал виробничих цехів, а капітальний ремонт та модернізацію, виготовлення запасних частин і нестандартного устаткування – персонал ремонтно – механічного цеху.

Передумови

8 семестр

ЗС -402

Обладнання н/г галузі та умови його експлуатації (3,5)

Зміст дисципліни. Вивчає призначення, умови роботи та технологічні функції обладнання нафтогазової галузі, принцип їх роботи, визначення основних параметрів із врахуванням технологічних і нормативно-технічних вимог, основи теорії роботи цього обладнання та їх особливості кінематичного силового аналізу основних елементів, що визначають довговічність конструкцій цього обладнання при монтажі і експлуатації.

Передумови

7 семестр

ЗС -403

Основи процесів зварювання і наплавлення (3,5)

Під відновленням деталей наплавленням розуміють способи одержання не рознімних з'єднань за допомогою отримання міжатомних зв’язків між з'єднуваними частинами при їх нагріванні або пластичному деформуванні. Якщо один із з'єднуваних виробів за своїми розмірами значно менший за інший, застосовують термін "приварювання", припускаючи, що менша частина деталі приварюється до більшої. Відновлення деталей наплавленням - це процес нанесення за допомогою зварювання шару металу на спрацьовану поверхню виробу.

Передумови

7 семестр

ЗС -404

Основи технології підвищення зносостійкості та відновлення деталей (6)

Зміст дисципліни. Ознайомлення з класифікацією сучасних технологічних методів підвищення зносостійкості деталей машин. Теоретичні основи технологічних процесів підвищення зносостійкості і відновлення поверхонь. Структури поверхневих шарів, які формуються після різних методів зміцнюючої обробки. Взаємозв’язок між структурою і експлуаційними характеристиками поверхонь, зокрема зносостійкістю. Технологічні процеси зміцнення та відновлення поверхонь деталей машин. Вивчається після курсів фізики, хімії, фізико-хімічних та металургійних основ виробництва матеріалів.

Передумови

7-8 семестр

ЗС -405

Спеціальні процеси зміцнення (1,5)

Фізико-хімічні та металургійні основи виробництва металів; теорія зварювальних процесів; металознавство і термічна обробка зварних з'єднань; основи обробки металів і проектування технологічних процесів; термодинаміка та теплові процеси зварювання; матеріали для напилення, наплавлення та трибоматеріалознавство; механічне та допоміжне устаткування; зварювання тиском; технологія та обладнання для зварювання і наплавлення; триботехніка і основи надійності машин; автоматичне керування зварюванням; технологія та обладнання для напилювання; основи інженерії поверхні деталей машин та механізмів; ремонт та відновлення деталей машин та механізмів; фізико-механічні випробування матеріалів та контроль якості покриття; електронні та іонні технології зміцнення та відновлення; технологічні процеси комплексів зміцнення і відновлення; напруження і деформації при зварюванні; комп'ютерно-інформаційні технології та САПР у зварюванні та відновленні; спеціальні процеси зміцнення; технологія ремонту транспортної техніки; вузли та деталі ремонтного виробництва транспортної техніки.

Передумови

8 семестр

ЗС -406

Технологічна підготовка виробництва для відновлення деталей (3)

Зміст дисципліни. Характерні несправності деталей, класифікація відмов, дефектів за видом зношування у залежності від умов роботи. Основні параметри поверхонь відновлення, документація для технологічної підготовки виробництва до відновлення деталей. Виробничий та технологічний процеси відновлення деталей, узагальнена структура та технологічний маршрут відновлення. Основні операції технологічного процесу відновлення, їх мета. Вибір раціонального методу відновлення. Вивчається після курсів: основи теорії тертя і зношування, основи і класифікація технологічних методів підвищення зносостійкості деталей.

Передумови

8 семестр

ЗС -407

Триботехніка та основи надійності машин (6,5)

Зміст дисципліни. Дисципліна вивчає основи теорії триботехніки, її основні положення, молекулярну та механічну взаємодію твердих тіл при експлуатації машин і обладнання, моделює трибологічні системи за основними характеристиками, аналізує роботу технічних об’єктів, його вузлів і деталей, вивчає основні положення та терміни основ надійності машин і їх конкретне застосування.

Передумови

7-8 семестр

ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Декан факультету   -  Омельченко Валерій Григорович, кандидат геологічних наук, доцент.

Заступник декана - Трубенко Олександр Миколайович, кандидат геологічних наук, доцент.

КАФЕДРА ГЕОЛОГІЇ ТА РОЗВІДКИ НАФТОВИХ І ГАЗОВИХ СВЕРДЛОВИН

Завідувач кафедри - Борис Йосипович Маєвський , доктор геолого-мінералогічних наук, професор.

Серед викладацького складу - 12 осіб професорсько-викладацького складу, вісім осіб Науково-дослідного інституту Нафтогазових технологій та три особи навчально-допоміжного персоналу.

Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра за галуззю знань 0401 - Природничі науки

Напрям підготовки 6.040103 – Геологія

НОРМАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 1 - Гуманітарні та соціально-економічні дисципліни: ІНМОВ 23; П 130; ФІЛ 03; ІСТ 01; ФІЛ 04; СПОРТ 01

  • Цикл 2 - Дисципліни природничо-наукової підготовки: ЕКОЛ 204; ФІЗ 01; ХІМ 01; ІНФ 02; ВМАТ 01; ГРН 201; ГРН 202; ГДС 420; ІКГ 06

  • Цикл 3 - Дисципліни професійної та практичної підготовки: БЖД 01; БЖД 02; ГРН 302; ТОГ 06; ТОГ 03; ТОГ 04; ТОГ 07; ТОГ 08; ТОГ 10; ТОГ 11; ТОГ 15; ТОГ 17

ВАРІАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 4 - Дисципліни самостійного вибору навчального закладу

  • Блок 4.1 - "Геологія нафти і газу": ТОГ 16; НГГМ 02; БУР 305; РОЗР 302; ГРН 405; ГДС 404; ГРН 406; ГРН 407; ГДС 305; ГРН 320; ГРН 324; ГРН 414; ГРН 323; ПНГГ 415; ГРН 327; ГРН 422; ГРН 424

  • Блок 4.2 - "Геофізичні методи пошуку та розвідки": ОМ 03; ГДС 310; ГДС 305; ГРН 327; ГРН 422; ПНГГ 203; ПНГГ 334; ПНГГ 335; ПНГГ 333; ПНГГ 314; ПНГГ 308; ПНГГ 317; ПНГГ 330; ПНГГ 410; ПНГГ 428

  • Блок 4.3 - "Геофізичні дослідження свердловин": ОМ 03; ГРН 416; ГРН 327; ГДС 401; ГДС 402; ГДС 303; ГДС 309; ГДС 411; ГДС 316; ГДС 319; ГДС 326; ГДС 328; ГДС 329; ГДС 425; ГДС 331

    • Цикл 5 - Дисципліни самостійного вибору студентом

  • Блок 5.1 - Дисципліни гуманітарної та соціально-економічної підготовки: ІСТ 02; ФІЛ 02; ЕКТ 01; ДОК 308;

  • Блок 5.2 - Інші вибіркові дисципліни

  • 5.2.1а - "Геологія нафти і газу": ГРН 307; ГРН 311; ГРН 322

  • 5.2.1б - Інші вибіркові дисципліни: ВІЙСЬК 01

  • 5.2.2а - "Геофізичні методи пошуку та розвідки": ПНГГ 413; ПНГГ 315; ПНГГ 318; ПНГГ 426

  • 5.2.2б - Інші вибіркові дисципліни: ВІЙСЬК 01; ПНГГ 313

  • 5.2.3а - "Геофізичні дослідження свердловин": ГДС 301; ГДС 325; ГДС 403

Перелік дисциплін, закріплених за кафедрою. Код - ГРН

201 Математична статистика та обробка геологічної інформації (4)

202 Основи гідрогеології та інженерної геології (5,5)

302 Геологорозвідувальна справа (2,5)

307 Гірниче право та ліцензування (3)

311 Комп’ютерна обробка геологічних даних (12)

313 Комп'ютерна обробка геофізичної інформації (2)

320 Математичні методи в нафтогазовій геології (3)

322 Нафтогазова геоекологія (3)

323 Нафтогазоносні провінції світу (4,5)

324 Нафтогазопромислова геологія (4,5)

327 Основи геології нафти і газу (4,5)

405 Геологічні основи розробки нафтових і газових родовищ (5)

406 Геологія і нафтогазоносність моря (3)

407 Геолого-промислові дослідження свердловин (3)

414 Нафтогазова гідрогеологія (3)

416 Нафтогазопромислова геологія і гідрогеологія (3)

420 Основи геофізики (3,5)

422 Пошук та розвідка нафтових і газових родовищ (7)

424 Прогнозування нафтогазоносності надр (4)

ГРН - 201

Математична статистика та обробка геологічної інформації (4)

Предмет курсу, зв’язок з іншими дисциплінами. Наближені обчислення. Елементарна теорія похибок. Матриці і вектори. Основні дії над матрицями і векторами. Визначник матриці. Норма матриці. Поняття про систему лінійних рівнянь. Методи розв’язку систем лінійних рівнянь. Матричний запис. 1. Метод Крамера. 2. Метод Гауса та його аналоги. 1. Поняття межі для матриць і векторів. 2. Метод послідовних наближень. Умови збіжності і оцінка похибки ітераційного процесу. 3. Метод Зейделя. Умови збіжності і оцінка похибки ітераційного процесу. Перевизначенні системи. Системи петрофізичних рівнянь. Методи розв’язку систем петрофізичних рівнянь. Поняття про нелінійні рівняння. Виділення коренів і їх уточнення. Метод спроб. Реалізація метода спроб – метод половинного ділення, метод золотого перетину. Метод хорд і дотичних. Комбінований метод. Математична постановка задачі інтерполяції. Лінійна інтерполяція. Інтерполяція багаточленами Лагранжа. Оцінка похибки інтерполяції. Кінцеві різниці. Інтерполяція багаточленами Ньютона Оцінка похибки інтерполяції. Квадратурні формули. Метод прямокутників, трапецій, Сімпсона.

Передумови

3 семестр

ГРН - 202

Основи гідрогеології та інженерної геології (5,5)

Мета та зміст курсу. Будова підземної гідросфери. Основи гідрогеології. Динаміка і формування підземних вод. Гідрогеологічні дослідження. Інженерно-геологічна класифікація і основні характеристики фізичних властивостей порід грунтів. Вплив підземних вод на формування особливих типів ґрунтів. Інженерно-геологічні дослідження.

Передумови

3 семестр

ГРН - 302

Геологорозвідувальна справа (2,5)

Поняття гірських виробок, їх різновиди, призначення. Механічні властивості гірських порід, фактори, що впливають на них. Визначення механічних властивостей гірських порід методом втискування штампа. Абразивність і буримість гірських порід, класифікація порід по міцності, твердості, пластичності. Основні технологічні процеси, гірничі роботи в породах невисокої міцності, обладнання. Гірничі роботи в породах середньої та високої міцності. Вентиляція і освітлення підземних виробок, обладнання, їх характеристика. Кріплення гірничих виробок та водовідлив. Бурові установки для обертального колонкового буріння, їх особливості; буровий інструмент. Твердосплавне, алмазне і дробове колонкове буріння. Основи техніки і технології буріння водяних свердловин. Ударно-механічне буріння. Ускладнення та аварії в бурінні.

Передумови

6 семестр

ГРН - 307

Гірниче право та ліцензування (3)

Предмет, метод та система гірничого права. Правові аспекти гірничих відносин між об’єктами та суб’єктами права. Державна політика у сфері регулювання гірничих відносин. Геологічне вивчення надр. Організаційно-правові основи розробки родовищ нафти і газу. Право власності на надра та корисні копалини в них. Право власності на видобуті ресурси надр. Особливості правовідносин у сфері геологічного вивчення нафтогазоносності надр. Особливості правовідносин у сфері користування нафтогазоносними надрами.

Передумови

6 семестр

ГРН - 311

Комп’ютерна обробка геологічних даних (12)

Огляд історії застосування комп’ютерної техніки при геологічних дослідженнях та існуючі проблеми. Прикладні програмні пакети, які можуть бути використані при геологічних дослідженнях. Створення геологічних документів у текстовому редакторі Word. Створення геологічних документів у табличному процесорі Excel. Розрахунки в електронних таблицях. Використання функцій при обчисленнях. Зведені таблиці та робота з ними. Побудова графіків та діаграм засобами Excel. Редагування та форматування діаграм. Друк документів. Створення

геологічних документів у програмному пакеті Surfer. Створення регулярної сітки у вікні Plot за допомогою команди Grid. Побудова карт моделей структур та родовищ у вікні Plot за допомогою команди Map. Створення геологічної графіки у прикладних програмних пакетах CorelDraw, MapInfo, Stratos, Grafer та Statistica.

Передумови

5 семестр

ГРН - 313

Комп'ютерна обробка геофізичної інформації (2)

Огляд історії застосування комп’ютерної техніки при геологічних дослідженнях та існуючі проблеми. Прикладні програмні пакети, які можуть бути використані при геологічних дослідженнях. Створення геологічних документів у текстовому редакторі Word. Створення геологічних документів у табличному процесорі Excel. Розрахунки в електронних таблицях. Використання функцій при обчисленнях. Зведені таблиці та робота з ними. Побудова графіків та діаграм засобами Excel. Редагування та форматування діаграм. Друк документів. Створення

геологічних документів у програмному пакеті Surfer. Створення регулярної сітки у вікні Plot за допомогою команди Grid. Побудова карт моделей структур та родовищ у вікні Plot за допомогою команди Map. Створення геологічної графіки у прикладних програмних пакетах CorelDraw, MapInfo, Stratos, Grafer та Statistica.

Передумови

6 семестр

ГРН - 320

Математичні методи в нафтогазовій геології (3)

Вимірювання в геології. Класи задач. Геологічні дані: об’єкти, джерела, формалізація, типи. Види, точність та похибки вимірів. Види та шкали вимірів. Похибки вимірів та їх класифікація. Точність вимірів та наближені обчислення. Види середніх та методика їх визначення. Зважування по товщині, площі та об’єму. Методи дослідження геологічних даних. Види аналізу геологічних даних. Дисперсійний аналіз. Коло вирішення геологічних задач. Умови проведення. Кореляційний аналіз. Види кореляційних залежностей. Регресійний аналіз. Рівняння зв’язку. Методи розпізнавання образів Стадії дослідження. Класи задач. Умови проведення. Дискримінантний аналіз. Кластерний аналіз. Міра схожості. Дендрограма. Перспективи розвитку застосування математичних методів в геології. Автоматизовані системи обробки геологічних даних.

Передумови

5 семестр

ГРН - 322

Нафтогазова геоекологія (3)

Мета та зміст дисципліни. Поняття геосистеми, природно-технічної системи, геологічного середовища. Геологічне середовище і людина. Геоекологічний моніторинг природного середовища та геоекологічне картування. Основні форми порушення і забруднення геологічного середовища в процесі гірничого виробництва. Вплив гірничого виробництва на надра та навколишнє середовище. Геоекологічні зміни геологічного природного середовища при розвідці, розробці та експлуатації родовищ нафти і газу. Захист геологічного середовища при пошуках, розвідці та розробці нафтових і газових родовищ. Захист геологічного середовища при транспортуванні та зберіганні нафти і газу.

Передумови

6 семестр

ГРН - 323

Нафтогазоносні провінції світу (4,5)

Принципи нафтогазогеологічного районування територій. Нафтогазогеологічне районування Європи, Азії, Африки, Америки та Австралії. Основні риси геологічної будови та нафтогазоносності основних нафтогазоносних провінцій та областей світу: географічне, адміністративне та геотектонічне їх положення; основні геоструктурні елементи, літолого-стратиграфічна характеристика осадового чохла, нафтогазогеологічне районування; регіональні нафтогазоносні комплекси та горизонти; типи родовищ і покладів; характеристика основних і типових нафтогазових родовищ. Геологічні закономірності розміщення різних типів скупчень нафти і газу і перспективи нафтогазоносності окремих територій. Порівняльна оцінка нафтогазоносності територій та основні напрямки нафтогазопошукових робіт.

Передумови

6 семестр

ГРН - 324

Нафтогазопромислова геологія (4,5)

Зміст дисципліни. Предмет, історія виконання і розвитку науки. Категорії свердловин. Геолого-технічний наряд. Геолого-геофізичні дослідження при бурінні свердловин. Методи вивчення геологічної будови нафтогазових родовищ. Фізичні і хімічні властивості природних нафт і газів. Пластові води нафтових і газових родовищ. Колекторські властивості нафтових і газових пластів. Основні режими роботи нафтових і газових пластів. Поняття про коефіцієнт нафто- і газовіддачі нафтогазових родовищ. Температура і пластові тиски в родовищах нафти і газу. Організація геологічної служби на нафтогазових промислах. Охорона надр і навколишнього середовища при бурінні, освоєнні і експлуатації свердловин на промислах.

Передумови

6 семестр

ГРН - 327

Основи геології нафти і газу (4,5)

Історико-економічний нарис розвитку нафтової промисловості і науки про нафту. Фізико-хімічна характеристика нафт і природних горючих газів. Загальні поняття про каустобіоліти та їх походження. Гірські породи – вмістилища рідин і газів. Пористість, проникність, нафтогазоводонасиченість гірських порід. Породи-покришки. Природні резервуари для нафти, газу і води. Пастки нафти і газу. Скупчення нафти і газу в земній корі – поклади і родовища та їх класифікація. Термо-баричні умови в покладах і родовищах нафти і газу. Зміни властивостей нафти і газу в покладах і родовищах. Походження нафти і газу (органічне та неорганічне). Сучасний стан проблеми. Міграція нафти і газу. Формування та руйнування скупчень нафти і газу. Загальні закономірності розташування скупчень нафти і газу в земній корі.

Передумови

5 семестр

ГРН - 405

Геологічні основи розробки нафтових і газових родовищ (5)

Предмет, історія виконання і розвитку курсу. Розподіл запасів і видобутку нафти і газу в світі. Природні резервуари нафти і газу на великих глибинах. Енергетичні властивості покладів нафти і газу. Вплив режимів роботи нафтогазових пластів на коефіцієнт вилучення із надр вуглеводневої сировини. Системи розробки. Поверхи розробки і експлуатаційні об’єкти. Методи використання інформації про термобаричні умови в надрах при пошуках, розвідці і розробці нафтових і газових родовищ. Особливості розробки вуглеводневих родовищ в залежності від їх геологічної будови при режимах газової шапки і розчиненого газу. Особливості розробки родовищ нафти і газу в неоднорідних карбонатних пластах. Особливості розробки при водонапірному режимі. Особливості розробки газових і газоконденсатних пластів та нафтових облямівок. Особливості розробки нафтових і газових родовищ в шельфових зонах. Вторинні методи розробки нафтових родовищ. Геологічні та екологічні заходи при розробці родовищ нафти і газу.

Передумови

8 семестр

ГРН - 406

Геологія і нафтогазоносність моря (3)

Вивчення курсу розпочинається з вияснення важливості дослідження, з історії дослідження, з видобутку різних корисних копалин Світового океану. Загальна характеристика Світового океану. Методи вивчення рельєфу дна – ехолотування, способи відбору донних осадків та корінних порід, геофізичні дослідження, а також буріння свердловин різного призначення. Осадконагромадження в океані. Рифтові побудови. Загальна характеристика рельєфу океану. Характеристика будови та походження головних елементів Світового океану: шельфу, материкового схилу та материкового підніжжя, перехідної зони, ложа океану, серединно-океанічних хребтів. Геологічна історія океанів та тектоніки плит. Перспективи нафтогазоносності окремих елементів Світового океану. Нафтогазогеологічне районування акваторій.

Характеристика основних нафтогазоносних провінцій (басейнів) Світового океану. Головні закономірності формування та розташування морських родовищ нафти і газу.

Геолого-технічні питання освоєння нафтогазових ресурсів Світового океану. Екологія та охорона водних басейнів. Міжнародне морське право.

Передумови

7 семестр

ГРН - 407

Геолого-промислові дослідження свердловин (3)

Вивчення енергетичного стану нафтогазоконденсатних покладів, рушійних сил переміщення нафти і газу в пористому середовищі, ефективних і відносних фазових проникностей та умов їх зміни при розробці нафтових родовищ. Методи випробування продуктивних пластів та гідродинамічне дослідження свердловин з метою одержання найбільш достовірних даних щодо гідродинамічної досконалості свердловин та забезпечення ними оптимальних припливів нафти і газу з об’єктів випробування. Розглядаються основні методи гідродинамічних досліджень при усталених і неусталених режимах фільтрації, визначаються фізичні параметри пластів за кривими відновлення пластового тиску, обґрунтовується закономірність зміни температури в покладі та її вплив на випадання твердих осадів у нафтогазонасичених пластах. Методи підвищення продуктивності свердловин. Методи підвищення нафтогазоконденсатовилучення із неоднорідних пластів.

Передумови

7 семестр

ГРН - 409

Економічна геологія (5)

Сучасний стан розвитку галузі; складові елементи виробничої системи, принципи її організації і функціонування; економічна суть виробничих ресурсів підприємств і результатів їх використання; комплекс економічних показників, що характеризують виробничо-господарську діяльність підприємств та методи їх розрахунку; визначення показників економічної ефективності; суть і методи планування виробництва.

Передумови

7 семестр

ГРН - 414

Нафтогазова гідрогеологія (3)

Предмет, історія розвитку. Умови залягання і види води в нафтових і газових родовищах. Геохімічні особливості вод нафтових і газових родовищ. Рух підземних вод і розсолів нафтогазоводоносних комплексів. Геотермічні параметри вод нафтових і газових родовищ. Формування вод нафтових і газових родовищ. Палеогідреологія. Гідрологічні умови формування, розміщення і руйнування родовищ нафти і газу. Нафтогазопошукова гідрогеологія. Гідрогеологічні дослідження під час розвідки нафтових і газових родовищ. Гідрогеологічні основи підземного зберігання нафти і газу. Охорона вод у літосфері.

Передумови

8 семестр

ГРН - 416

Нафтогазопромислова геологія і гідрогеологія (3)

Зміст дисципліни. Предмет, історія виконання і розвитку науки. Категорії свердловин. Геолого-технічний наряд. Геолого-геофізичні дослідження при бурінні свердловин. Методи вивчення геологічної будови нафтогазових родовищ. Фізичні і хімічні властивості природних нафт і газів. Пластові води нафтових і газових родовищ. Колекторські властивості нафтових і газових пластів. Основні режими роботи нафтових і газових пластів. Поняття про коефіцієнт нафто- і газовіддачі нафтогазових родовищ. Температура і пластові тиски в родовищах нафти і газу. Організація геологічної служби на нафтогазових промислах. Охорона надр і навколишнього середовища при бурінні, освоєнні і експлуатації свердловин на промислах.

Передумови

8 семестр

ГРН - 420

Основи геофізики (3,5)

Польові геофізичні методи пошуку та розвідки родовищ корисних копалин є найбільш прогресивним видом геологорозвідувальних робіт. Особливо велика роль цих методів при пошуках та розвідці нафтових і газових родовищ, які знаходяться на великих глибинах і перекриті потужними неоднорідними товщами гірських порід. Комплекс геофізичних методів використовується як для вивчення структурного залягання геологічних нашарувань, які контролюють скупчення в них нафти та газу, а також і для безпосереднього виявлення цих скупчень. Все частіше застосовуються польові геофізичні та свердловинні методи, в особливості сейсморозвідка, для прогнозування геологічних розрізів. Дисципліна базується на знаннях, одержаних студентами в загально теоретичних (вища математика, фізика) та спеціальних геологічних дисциплінах. В процесі вивчення даного курсу студент послідовно знайомиться з фізичними та геологічними основами методів, методикою польових спостережень, обробкою та інтерпретацією матеріалів.

Передумови

7 семестр

ГРН - 422

Пошук та розвідка нафтових і газових родовищ (7)

Специфічні особливості пошуку нафти і газу. Методи пошуку та розвідки нафтових і газових родовищ. Суть, основні модифікації та геологічні завдання геологічних, геофізичних, геохімічних та геоморфологічних методів. Прямі геохімічні та геофізичні методи пошуку. Буріння та випробування свердловин. Геологічне вивчення надр щодо їхньої нафтогазоносності. Послідовність і принципова схема геологорозвідувальних робіт на нафту і газ. Характеристика етапів і стадій: мета, об’єкти, вирішувані завдання, види робіт і досліджень, кінцеві результати та підсумкові матеріали.

Регіональний етап. Стадія виявлення нафтогазоперспективних районів. Стадія оцінки зон можливого нафтогазонагромадження, основні методичні принципи проведення регіональних робіт.

Пошуковий етап. Стадія виявлення об’єктів (структур). Стадія підготовки об’єктів (структур) до пошукового буріння. Формування фонду нафтогазоперспективних об’єктів (структур). Шляхи підвищення геологічної ефективності підготовки пасток. Стадія пошуку родовищ (покладів).

Розвідувальний етап. Стадія оцінки родовищ (покладів). Стадія підготовки родовищ (покладів) до розробки. Стадія дорозвідки родовищ (покладів). Дослідно-промислова розробка покладів (родовищ).

Методика пошукового буріння. Чинники, що визначають методику пошукового й розвідувального буріння. Геологічні умови, які впливають на вибір методики. Основні принципи методики пошукового буріння. Системи розміщення свердловин. Пріоритетні точки пасток. Системи пошуків. Пошукові поверхи. Геологічна основа для закладання пошукових і розвідувальних свердловин. Схеми розташування пошукових свердловин на різних типах пасток. Шляхи підвищення геологічної результативності та якості пошукових робіт.

Методика розвідки покладів нафти і газу. Основні принципи розвідки нафтових і газових родовищ. Системи розвідки: зміст поняття та чинники, що впливають на вибір. Системи розміщення розвідувальних свердловин. Методологічні основи вибору оптимальної системи розміщення свердловин. Прийоми вибору точок закладання розвідувальних свердловин в різних геологічних умовах. Оптимізація розвідки нафтових покладів.

Особливості пошуку та розвідки родовищ і покладів нафти і газу різних типів і в різних умовах: багатопокладних, масивних, газових, газоконденсатних, нафтогазових, в карбонатних колекторах, в рифах, на великих глибинах, в породах фундаменту, в умовах акваторій.

Геолого-економічна оцінка геологорозвідувальних робіт на нафту і газ. Структура ГЕО нафтогазоперспективних об’єктів і родовищ. Мета та основні положення початкової (ГЕО-3), попередньої (ГЕО-2) та детальної (ГЕО-1) геолого-економічної оцінок геологорозвідувальних робіт.

Шляхи підвищення ефективності ГРР: науково-методичне, технічне та організаційне забезпечення. Актуальні проблеми пошуку та розвідки нафтових і газових родовищ в Україні.

Передумови

8 семестр

ГРН - 424

Прогнозування нафтогазоносності надр (4)

Об’єкти прогнозування нафтогазоносності надр. Геоструктурні і неструктурні об’єкти. Критерії прогнозування нафтогазоносності надр. Класифікація ресурсів нафти і газу. Рівні прогнозу (регіональний, зональний, локальний) нафтогазоносності надр. Прогноз нафтогазоносності надр на великих глибинах. Кількісна оцінка прогнозних ресурсів нафти і газу. Методи кількісної оцінки прогнозних ресурсів. Оцінка прогнозних ресурсів різних територій. Кількісна оцінка перспективних ресурсів нафти і газу. Методи кількісної оцінки перспективних ресурсів. Об’ємний метод кількісної оцінки перспективних ресурсів. Принципи складання карт перспектив нафтогазоносності та інших підсумкових документів.

Передумови

7 семестр